Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek veliko breskev

veliko breskev

Včeraj sem od sosede dobila (v bistvu jih je kar prinesla, brez da vpraša, če jih hočem) veliko breskev.
Pojesti jih seveda ne moremo toliko, pa me zanima, kako jih vlagate za zimske čase. Nikoli še nisem tega delalala, pa bi res rabila, kakšen nasvet (recept).

Kaj pa hruške, se dela enako?

Hvala za vsak nasvet.

Iz pisanja razberem, da vam je prijaznost sesede odveč. Verjetno bi kdo dar sprejel z veseljem, tako da priporočam, da sadje odnesete ljudem, ki nimajo niti za kruh. Oni bodo že vedeli kaj s sadjem.

Breskve lahko vložiš, skuhaš sok ali narediš marmelado.
Imaš kozarce za vlaganje, imaš pokrovčke? Imaš veliko visoko kozico?
No, breskve najprej opereš, olupiš in zrezeš na kruhlje Nato jih daš v kozarce za vlaganje, par žlic (po želji) sladkorja in napolniš z (lahko) mlačno vodo. Zapreš s pokrovčkom.
V veliko, visoko kozico natičiš vodo, da dobro pokriješ dno Na dno je dobro dati kakšen karton. Nato napolnjene kozarce z breskvami daš v kozico in natočiš še vode, da pride voda do polovice kozarcev. Na vrh daš staro kuhinjsko krpo in pokriješ. Počakaš, da zavre in nato pustiš vredi kakšnih deset minut. Vreti mora počasi. Nato ugasneš štedilnik in pustiš vse skupaj pri miru, dokler se ne ohladi. To je najbolj enostaven način.

Lahko pa tudi skuhaš enostavno kompot iz breskev in nato še vroče napolniš v vroče kozarce in zapreš.

Lahko skuhaš tudi breskov sok. Ne ljubi se mi pisat, recept dobiš na internetu, na kulinariki.

Lahko tudi skuhaš marmelado. Breskve olupiš, zrezeš na krhlje in dolgo, dolgo, kuhaš in mešaš. Nato zmiksaš, dodaš sladkor – po želji in kuhaš, dokler zmes ne postane zgoščena in naredi mrenico. Vroče polniš v vroče kozarce.

Še ena možnost. Olupljene in na kruhlje zrezane breskve lahko daš v vrečko in v skrinjo. Pozimi skuhaš kompot.

No, nekaj smernic sem ti dala. Zdaj pa na delo.

Oh, ne, noooo….glej, to sem napisala, da se ne bi name potem vlil val obsojanja, zakaj sem jih vzela ipd.

Če bi mi bila prijaznost sosede odveč, bi breskve že zabrisala nekam ali pa ji povedala, da jih nočem.

Bi jih res rada koristno porabila in zato sem vprašala za kakšen nasvet.

Sicer pa tudi jaz velikokrat dam sosedom, sorodnikom, kakšno stvar, katere imam preveč, toda prej vedno vprašam, če lahko prinesem.

Joj, hvala ti najlepša. me pa zanima še ena stvar…pri prvi varianti –

1. a vodo prej prekuhaš, jo ohladiš do mlačnega in šele nato vliješ v kozarec na breskve?

Pa potem, ko praviš, da mora zavreti –

2. a se morajo tudi v kozarčkih delati mehurčki ali pa je dovolj že to, da vre voda v kozici?

3. koliko žlic sladkoraj daš na kozarec?

4. in ko te breskve uporabiš – kakšne so ? So bolj mehke, je okus kaj drugačen?

Hvala za odgovore.

Jaz vode ne prekuham, le malo jo segrejem, preden jo dam v kozarce. V kozarec dam približno dve žlici sladkorja, nekateri dajejo tudi tri, samo potem postane presladko. Ko zavre v veliki kozici, se močno segreva tudi v kozarcih. Sicer nisem nikoli opazovala mehurčkov. Ko se vse skuha in se ohladi, se običajno pokrovčki “potegnejo noter” – vdolbinica, to pomeni 100 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, da se ne bo pokvarilo. Kompot pride na tak način zelo dober – posebno pozimi. Upam, da ti bo šlo. Če bi bila v bližini, ti bi dala “eno roko”. Lep pozdrav.
Še to – v veliko kozico daj še več vode kot do polovice kozarcev, da je noter res zelo vroče.

Zelo,zelo se ti zahvaljujem. Lep dan še naprej.

New Report

Close