velikonočni kruh
Tukaj je link za buhteljne. Naredi si testo iz sestavin, ki so navedene (mislim, da za dva ne bo preveč) in nato speci velikonočni kruh.
http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=11805
Jaz naredim kvasec takole: v zelo, zelo mlačno mleko (raje manj toplo, kot malo bolj) zdrobim kocko (za 500 g moke pol kocke), dodam žlico sladkorja in žlico moke. Pustim, da naraste in potem kvasec zlijem v moko.
Kvas VEDNO nastaviš na vodi. Tudi za peciva, kjer se dela testo z mlekom. Na vodi kvas lepše vzhaja kot na mleku.
Kocko kvasa (ali pol kocke, odvisno kaj delaš) razdrobiš v dovolj veliko skodelico, dodaš 3 žličke moke in 1 žličko sladkorja in premešaš. Počasi dolivaš vodo (potrebuješ je mogoče 1/2 dl) in mešaš, dokler ne dobiš gladke, kremaste oz. zelo gosto tekoče mase. Pustiš, da naraste vsaj na 2-kratno količino in uporabiš po receptu.
Kvasec nastaviš samo iz svežega kvasa. Suhega pa vmešaš direktno v moko in takoj narediš testo, ki pa naj potem malo dlje vzhaja.
Čisto osnovni recept za mlečni kruh je
1 kg moke
1/2 l mleka
kocka kvasa (40 – 50 g)
zvrhana žlica margarine, lahko 2 žlici
2 zravnani žlički soli
1 – 2 žlici sladkorja
nekaj žlic moke za potresanje
Kvasec nastaviš kot opisano. V moko vmešaš sol in sladkor. Dodaš margarino in jo s kuhalnico razbiješ na čim bolj drobne kose, ki jih premešaš z moko. Potem dodaš vzhajan kvasec in počasi prilivaš mlačno mleko, ki ga sproti vmešaš v moko. Kepo testa streseš na dobro pomokano površino in mesiš. Če testo pobere vso moko in se slučajno še lepi (ne bi se smelo), še dosipaš malo moke. Mesiš zelo dolgo. Ko se ti ne ljubi več, si približno na polovici časa. Testo daš nazaj v skledo, pokriješ s prozorno folijo za živila in pustiš vzhajati. Ko naraste vsaj na dvakratno količino, ga ponovno na hitro premesiš in oblikuješ. Zdaj nič več ne potresaš z moko.Oblikuješ lahko pletenice, žemlje, štručke, bombice, večje štruce ali kolače… pač po želji. Pripravljen kruh daš na pekač, obložen s peki papirjem in ga ponovno vzhajaš. Vzhajan kruh po vrhu rahlo namažeš z vodo (naneseš s čopičem ali s prsti). Še lepše je, če premažeš z razžvrkljanim, nekoliko razredčenim (z vodo) rumenjakom. Pečen kruh se potem lepo sveti. Pečico segreješ na 250° oz. kolikor gre. Po 5 do 10 minutah pečenja zmanjšaš temperaturo na 200° in pečeš do konca. Manjši kosi so pečeni v 10 do 15 minutah, večji rabijo ustrezno več časa. Ravnaš se po barvi skorje. Ko se ti kruh zdi pečen, ga dvigneš in po spodnji strani potrkaš s prsti. Če votlo doni, je pečen. Na rešetko daš kuhinjsko krpo, nanjo postaviš pečen kruh in prekriješ z drugo krpo. Tako pokrit naj počiva in se hladi.
Je pa to velika količina. Za dva vzami polovico, zamesi testo, oblikuj 2 pletenici ali hlebčka speci. Pusti ohladiti in enega zamrzni. Po odmrzovanju v mikrovalovki je ta kruh kot nov.
Dober tek, pa veselo pisanko!