Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Velikonočni zajec

Velikonočni zajec

Živim že precej let v LJ, sem pa po rodu s Primorske. Veliko običajev smo sicer tam imeli okoli velike noči, sedaj mi sinko iz vrtca prinese (zame) novo informacijo, da veliknočni zajec za veliko noč prinaša sladkarije. Jaz vem za potico, iz Italije smo v času socializma veselo uvažali ona velika, šlesteče zavita čokoladna jajca s presenečenjem(razočaranjem) v sredini, slišala sem tudi že, da ponekod skijejo pirhe (kokošja jajca?) in jih otroci potem iščejo … Tole z zajcem in sladkarijami pa mi ni znano. Berem na internetu, da je velikonočni zajec nemška pogruntavščina, razširjena po celi Evropi. Trad. z(nosi) jajca. Sklepam, da so sladkarije že kaka novodobna izpeljava (podobno kot pri Miklavžu). Imate to tradicijo kje v Sloveniji? Vesela bom razsvetljenja.

V Nemški vasi pri Ribnici na Dolenjskem imamo to navado.

Provociraš 🙂 Sicer pa povej, …kako zajec to nosi (in kaj) … ponoči (kot Miklavž) skrije … in na kateri dan se to zgodi … velikonočni petek, sobota, nedelja, ponedeljek …??

jaz sem naredila takole: zvečer, ko otroka zaspita, skrijem 10 kinder surprise čokoladnih jajčk po predalih, pod kakšno blazino itd. in potem na dan Velike noči, mala to iščeta…sem jima rekla, da je ponoči prinesel velikonočni zajček :))

Na Gorenjskem te navade nimamo.
Brala sem pa že kot otrok črtico Prežihovega Voranca o navadi, ko nosijo otroci potičke s pisanicami in denarjem v njih (rajniš) družinam, s katerimi so v botrini. Te navade takrat pač nisem razumela.
Te zajce, piščance in skrivanje daril in pirhov, imajo menda v navadi na Štajerskem in Koroškem.
Kot rečeno, na Gorenjskem te navade ni bilo nikoli. Smo pa štrucali, trkali in izmenjavali pirhe, to počnemo še danes. Imamo pa navado, da na veliko soboto zjutraj obdarimo s pirhi, pomarančami in denarjem tiste, ki nam prinesejo blagoslovljeni ogenj.
Pa fantje so pobirali (jih še) pirhe od deklet po vaseh.
LP

Pri nas tudi ni te navade.

Jaz kupim za vsakega eno uno veliko jajce in to dam za veliko noč. Pa za nečake male čokoladne pirhe.

navada, da boter da darilo (pisánko) za veliko noč, je izključno koroška navada, nikjer drugje je nisem zasledila.

na štajerskem (predvsem okolica mb) pa zajec (beri starši) skrije jajca na vrtu, to se je zdaj transformiralo v darila…

kaj čokoladni pirhi niso sladkarrije?

Mislim, da so.

zanimivo…res nikjer zajec ne nosi daril? pri nas nastavi na balkonu (ker smo pač v bloku), pri babicah pa pusti na vrtu, na krošnjah dreves, v grmovju, ob deblu…od sladkarij, igrač, oblačil…doma kaj večjega, tam pa nekaj “manjših” stvari, da je več za iskat 🙂 sosedi in prijatelji si izmenjamo špirhe, sadje + kakšna malenkost za otroke

No ja, v bistvu je to, da starši čim več potrošimo……….Jaz sem (sedaj sta že mal prevelika) naredila iz tega igrico iskanja. Različne stvari sem nastavila okoli hiše., začelo pa se je z vprašanjem na listku, ki sta ga morala razvozlati, da sta prišla do prve nagrade. Pri vsaki nagradi ju je čakala naslednja uganka itd….je pa res, da si to lahko privoščim, ker živim v hiši s precejšnjo parcelo.

Nagrade so bile predvsem sladkarije, so se pa vmes našle povsem koristne stvari (od barvic do šolskih copat)……

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

Sem z goriškega konca in meni ter mojim sestram so starši in nona, ko smo bile majhne, skrivali tista majhna čokoladna jajčka po travi okrog hiše. Meni je to logično in lep običaj že iz otroštva. Sedaj ta jajčka iščejo moji otroci in nečaki in so tudi vsi navdušeni. So pa vedno to samo majhna čokoladna jajčka, nikoli kakšna druga sladkarija, niti navadni pirhi, kaj šele obleke ali igrače

WildWind

lahko mal bolj podrobno opišeš kakšne naloge daš otrokm

bi tudi jaz letos poskusila ko sta že malce zrasli in ena že zna brat

hvala

🙂

Tudo v Prekmurju /vsaj v ravenskem delu/, je običaj da se otrokom pirhi, pa kaka malenkost skrije na vrtu, od botrov krstnih in birmanskih, pa se dobi kaka malenkost…no tudi pri tem, je že nastalo veliko pretiravanj. Jaz sem darilo od boter dobila tako dolgo, dokler nisem dobila svojih otrok, zdaj pa njima pipada dar ))))))))))
Tu na Primorskem: ajdovskem, pa tašča vsako leto znova,čeprav smo ji že 1000rekli, da ne, kupi una italijanska gromozanska jajčka s kot je ena že napisala razočaranjem in čokolado, ki je niti za peko ne moreš porabiti/ se uno “zlato-srebro” s folije kar na čokolado prilepi/, kaj šele,da bi ga kdo pojedel

Ja in v Prekmurju skrije pirhe in une malenkosti na vrtu Zajček!!

Hvala za luštne ideje … skrita mala čokoladna jajčka nekje na prostem (na vrtu) bomo poskusili izvesti. Naloge v stilu skriti zaklad so lep namig … tudi, če otroci sami še ne berejo.
Ja, iItalijanski gromozanski pirh tudi nas že čaka pri noni 🙂
Darila – obleke in igrače – pa upam, da vseeno ostanejo miklavžem, dedekmrazom, božičkom, rojstnimdnevom ipd ipd ipd.

New Report

Close