Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek ventilator………. ali prepih

ventilator………. ali prepih

Kdor pa ima zdaj ventilator, kako ga uporabljate? Ne sme pihat v vas, ker boste jutri čist revmatični.
Jaz imam stoječega, velikega kot en lavor.
Kako je pravilno, da ohladi prostor?

– ko laufa, imate okno odprto vsaj na kip?
– greste ven iz sobe?
– ga obrnete stran in je to uredu?

Jaz malo čaram po občutku, zvečer naredim prepih……….. samo vam povem, zjutraj se zbudim trda in rabim vsaj 20 minut telovadbe, da začnem migat. Pa še v glavi imam tak čuden občutek – me ne boli, samo kot bi imela nek pritisk.

A ni hecno – zunaj 37 stopinj, narediš prepih – v bistvu malo toplo popihlja pa vseeno ni to dobr.

Jaz nič ne razumem, diham na škrge, zdele sem spet izpod tuša…..

Obrni ga stran od sebe..Če imaš možnost zgodaj zjutraj naredi fino prepih (tam okoli 6h je še znosno) in potem zapri vse..rolete dol..Za hlajenje z ventilatorjem je bilo včasih pri nas super, če smo v plastenki zamrznili vodo in jo potem postavili tako, da je ventilator pihal direkt v njo; super hladilo..potem pač zamenjaš za drugo pripravljeno plastenko. Nikakor pa ne sme pihat v tebe (tako kot klima, tud to ni dobro).

ventilator ne hladi zraka
če piha po tebi, imaš občutek, da je malce hladneje, to je vse

Ventilator hladi prostore. Od kje vam, da samo meša topel zrak?

Pri tej vročini, če imaš notri 27stopinj ali več, se ne boš prehladila, pa čeprav ti poha direktno v glavo.

prehlad/bolecine pa res nima joveze s tem, koliko je T notri…

mene sinusi zajebavajo cisto vedno, ko sem na klimi… da sem v avtobusu ali avtu pol ure, me ze zvecer glava in tisto uho, ki je bilo obrnjeno proti klimi, bolita ko hudic

v sobi imam trenutno 29°C in tavelik talni ventilator (ki naredi sobo bolj znosno a komplet ohladi jo itak ne)… oddaljen cca. 3 metre in nastiman, da se vrti naokoli… pa ga bom verjetno fiksirala stran od sebe, da mi ne bo kasneje zal

Česa ne poveš. Navaden ventilator brez hladilnega telesa hladi in ohladi zrak?

Na vikendu nimamo klime. Vklopim ventilator, tik pred njega pa postavim plastenke z zamrznjeno vodo. Lepo hladi. Plastenke menjam.

Iz znanja fizike, recimo? Ventilator ni hladilno telo, samo preusmerja zrak, ki je že v prostoru. Malo ga lahko celo segreje, če je tako močan, da se mu znatno segreje motor. Hladilni učinek ima samo na človeško telo, ker pomaga pri evaporaciji potu.

Iz tega sledi, avtorica, da če ne preneseš pihanja ventilatorja, nima smisla, da ga čez dan sploh uporabljaš. Ker če vsaj občasno ne zapiha vate, ne boš s tem dosegla popolnoma nič. Sploh če odpreš okno in prižgeš ventilator, si boš naredila več škode kot koristi – ventilator bo samo vroč zunanji zrak razporedil po celem prostoru.

Za zvečer in ponoči predlagam sledeče (če slabo prenašaš prepih):
V glavnem dnevnem prostoru odpri na stežaj okno ali balkonska vrata. Pred ta vrata ali okno postavi ventilator, tako da piha v prostor. S tem bo v prostor prišlo več hladnega zraka od zunaj brez prepiha. Zjutraj (najkasneje ob sedmih) ugasni ventilator, zapri vsa okna in spusti žaluzije/rolete. Tako naj ostane do večera.

Zgoraj omenjajo tudi varianto z zamrznjenimi plastenkami vode pred ventilatorjem – s tem povečuješ vlago v zraku (zaradi kondenza). To je v bistvu tisto, kar da občutek hlajenja. Podoben mehanizem uporabljajo za zunanje mize v nekaterih barih (s pršenjem vode namesto zamrznjenih plastenk). Nekaterim to ustreza, vsem pa ne. Lahko pač poskusiš, pa boš videla.

New Report

Close