Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija verjetno vprašanje ni na mestu…

verjetno vprašanje ni na mestu…

Pozdravljeni .

Obračam se na vas za pomoč oz. nasvet glede tega kako pridobiti linijo za vstop na internet, jasno da čim ugodneje, glede na to da nisem več študent, ampak navaden občan, ki si neskončno želi omenjeno linijo.

Naj povem, da delam na delovnem mestu predvsem v Wordu ,da o obveznem vsaj polurnem dnevnem obisku spletnih strani pa sploh ne govorim. Toliko zanimivega in tudi poučnega najdem, bodisi za kakšno hitro informacijo, bodisi za razširitev obzorja – skratka najraje bi si ga konec dneva oprtala na rame in računalnik vzela domov, pa čeprav bi gospodinjstvo in družina bila prikrajšana ko bi kašno urico mama srfala, he, he.

Sprašujem torej za omenjeno možnost, kako se lotiti zadeve, da bo kar najboljša zame.

Lepa hvala in čestike za uspešno delovanje.

Živjo Ana.

Kako pridobiti doma dostop do spleta in kaj potrebuješ?

Doma potrebuješ predvsem računalnik, pa seveda modem –
če imaš ISDN potrebuješ isdn modem, sicer pa navadni analogni modem.

Če bi rada od doma delala samo kako urico/dve potem (če imaš zgoraj našteto)
potrebuješ samo še dostop do spleta preko ponudnika, ki ti to omogoča.

Eden je Volja.net, za katerega si lahko urediš dostop brez dodatnih papirjev, pogodbe in ostale navlake. Uporabniško ime in geslo za dostop si lahko kreiraš
kar v službi in potem “odvihraš” domov, kjer te nastavitve vpišeš in se že lahko priključiš na splet.

Drugi je Siol, s katerim pa skleneš pogodbo za dostop do spleta, pošljejo ti papirje
na katerih vse piše.

Potem so še ostali ponudniki dostopa, npr. Amis, S5.
Če imaš pa doma otroke, ki se šolajo, pa lahko oni zaprosijo v šoli za dostop do spleta preko Arnes-a.

Če bi rada samo kako urico/dve bila na spletu, bi mogoče bil še vedno najcenejši ponudnik Volja.net ().

Drugače pa seveda tvoje vprašanje ni odveč in je čisto na mestu.

Pohvala sodelujočim vedno dobro dene!

lp

JOj Klemenxx hvala, hvala.

Omenila sem da sem bolj slabo poučena o teh stvarih, ampak zdaj pa še eno dodatno vprašanje tole z “Voljo”. Torej: računalnik imam, ISDN ne- torej analogno linijo, modem imam na enem prejšnjem računalniku, pa ne vem a se to da “naštelat” na tega drugega, ki ga imam zdaj (računalnika sta “podedovana”in ne več kot 200mgh-se vidi da sem grozen poznavatelj a ne).

Torej potem se pa prijaviš po tistem postopku kot si rekel? Mene pa skrbi ,da ni to tako kot imajo sosedje, ko je menda samo da imaš internet 8000 SIT na mesec brez da srfaš.

Brez zamere in hvala vnaprej.

ana

Ne, sosedje imajo verjetno ADSL! Pri Volji pa je še zaenkrat tako, da koliko porabiš, toliko plačaš! Povprečno te stane 10 ur uporabe interneta pri Volji po nižji tarifi (se pravi po 7. uri zvečer) le 1000 SIT (še celo kakih 100 SIT ali 200 SIT manj)!!! Zaenkrat, pravim, ker oktobra napovedujejo baje neke podražitve pri Volji!
Jaz plačam npr. pri Volji za povprečno 20 ur interneta mesečno okrog 1800 SIT!

Ana, Ana.

Veš o kolikih stvareh sem jaz slabo poučen – uhhh!!

Ok čurunalnik imaš, ISDN- nimaš, imaš pa navadno analogno linijo.
Do tukaj je vse OK.
Modem imaš na drugem računalniku, vendar – če je modem zunanji se seveda
da prenesti. Če je modem vgrajen (interni)- se ga tudi da prenesti.
Če pa imaš t.i. Winmodem (podaljšek zvočne kartice) – potem se ga NE da prenesti.
Pa tudi sicer modem za analogno linijo stane nekje do 5 tisoč SIT.
Poglej Ana – ura “interneta” preko Volje stane
– Preko dneva (višja tarifa) – 136 SIT
– nočna in prazniki (nižja tarifa) – 72 SIT
Sicer se bo podražila za 43 % (približno), vendar če boš mesečno
manj kot 43 ur na Internetu je to še vedno najcenejša rešitev.
Drugače pa verjetno Siol ().

No sedajle pa še skok k tvojim sosedom, ki plačujejo 8000 Sit mesečno.
Najbrž imajo oni ali kabelsko povezavo (preko televizijskega kabla), ali pa povezavo
preko ADSL-ja (in ISDN).

Prednosti sosedov in tvoje pomankljivosti:
– tvoje – Internet delaaaa počasiiii (analogna linija) tja do 56 Kb, vendar ura stane
npr. 136 Sit, ker si mama (imaš doma en kup otrok in moža), ter nimaš toliko časa “viset” na internetu, boš npr. vsak dan 2 uri * 30 dni = 60 ur * 136 Sit = 8160 Sit.
Vendar nimaš nobenih dodatnih stroškov.

– Sosedje:
– npr. imajo kabelski modem:
začetna cena (nakup modema) cca. 25.000 Sit in potem še vsak mesec cca. 8000 Sit. Zadeva jim dela hitreje, vendar imajo tudi kabelski operaterji težave in se jim Internetni promet “zabaše”, ker je veliko uporabnikov naenkrat vključenih, nečeloma pa dela kar spodobno.

– npr. imajo ADSL
– pogoj je da imajo ISDN (začetna cena nekje 25.000 Sit) + ADSL priključek nekje tudi 25.000 sit (približno).
Plačujejo ADSL naročnino 8000 Sit + ISDN naročnino (npr. 3000 Sit)=11.000 SIT (brez telefonskih pogovorov), vendar imajo mesečno neomejen dostop do Internet-a, zadeva jim dela zelo hitro, načeloma hitreje kot kabelski dostop do Interneta.

Tvoj konkreten primer, ker se šele učiš, oz. nisi toliko življensko odvisna še od Internet-a, kot mi ki smo “zasvojeni” z njim, je za začetek najbrž čisto zadosti
navaden modem, že zato ker imaš očitno malce počasnejši računalnik na voljo
in ti naj bi to zadoščalo.
npr. Volja – plačaš kolikor “pokuriš” impulzov, nobenih obveznosti, nobene pogodbe – nič.

Ko boš pa že zadeve obvladala in ti bo vse skupaj delalo prepočasi in zanič in ko boš že imela malce rdeče oči, potem pa le pelji moža na kako večerjico v hotelček
in mu obrazloži, da se bo potrebno vreči v stroške, češ da ti tako ne moreš več,
želiš da ti Internet dela hitreje.. No ja malce šale..

Pa seveda ne pozabi na protivirusno zaščito na računalu.

Lep dan!

Ali imaš kakšno informacijo kako bo z Voljo po novem ? Nova cifra , nove cene ?

Živjo.

Če si prebrala zgoraj sem (menda) napisal, da naj bi bila cena nekje 43% višja
od današnje, kot sem jo zgoraj napisal.

Torej recimo kakšnih 500-1000 sit mesečno več (takole od oka).

Skratka, če si na netu preko Volje 43 ure, ali manj na mesec, se ti še
vedno Volja splača.
Če si pa več, si pa poišči kako alternativo (npr. Siol.Net).

Drugače pa ven v naravo pa fante preganjat, pa boš malce manj na netu. (joke hehe).

lp

Na netu sem cca. 30 ur mesečno v večernih urah.
Samo nekaj ne štekam – a bojo zdajšnjo cifro kar ukinili oz. ali nas bodo kaj obvestili ?

P.S. Nisem ista Kaja, ki ima probleme s scannerjem.

Živjo Kaja!

Za Voljo bo na voljo nova številka.
Sicer mislim, da bodo vsem svojim uporabnikom poslali e-pošto
s podrobno obrazložitvijo kaj in kako.
Bo pa nekje jeseni (no ja ) prav kmalu.
Če si okrog 30 ur lahko kar ostaneš na Volji. Kot sem napisal se ti kaj prav veliko
ne bo poznalo v žepu, nekje približno tako kot ena velika Milka čokolada z lešniki
pa 2 litra Coca-Cole mesečno.

Drugače pa če si Kaja z ali brez scannerja, je meni čisto vseeno.
Vprašala si in jaz (ali kdo drug) ti odgovarjamo, pač v tem primeru jaz.
Ostali pa verjetno popoldne, ko se zbudijo hehe..

Lep dan še naprej.

Tole informacijo je dobil en_stajerc, ko se je pozanimal na volji:

(copy/paste iz mobisuxa)

Pozdravljeni,

Zahvaljujemo se Vam za uporabo naše storitve.

Govorice o podražitvi dostopa do brezplačnega VOLJA interneta so resnične.
Podražitev se v % sicer res zazdi dokaj visoka, vendar to za povprečnega uporabnika pomeni le okoli 400 – 500 SIT mesečno.
V kalkulaciji, ki jo pripravljamo za vsakega uporabnika osebno bo jasno razvidno, da je mesečna razlika res mala .Dodatno boste lahko na naših Internet straneh izračunali svojo lastno porabo in razliko z vključenim kalkulatorjem porabe .

Spremenila se bo cena minute uporabe telefonske linije (to je strošek, ki je obračunan na računu Vašega ponudnika telekomunikacij) iz sedanjih 1,26sit (z DDV) na 1,8sit (z DDV) v nižji tarifi (19h-07h; nedelje in prazniki cel dan), oziroma iz sedanjih 2,27sit (z DDV) na 3,24 (z DDV) v višji tarifi (07h-19h), ob tem pa se bo iztočasno spremenila tudi telefonska številka za dostop do brezplačnega VOLJA interneta.

VOLJA internet še vedno ostaja brezplačni internetni dostop. To pomeni, da poleg stroškov uporabe telefonske linije ne boste imeli nobenih dodatnih striškov v obliki mesečne naročnine ali kakšnega računa s strani našega podjetja in bo kljub temu še vedno ostala najcenejša oblika internetnega dostopa za klicne uporabnike.

Več informacij v zvezi s to spremembo bodo naši uporabniki prejeli v prihodnjih dneh na svoj VOLJA elektronski naslov, dostopne pa bodo tudi na naših internetnih straneh.

V primeru vprašanj smo Vam na voljo tudi na telefonu 01/ 58-75-888.

Lep pozdrav,
Tomas

To je to resnicno se bo podrazilo, ampak kje so dobili podatke, da se bo za povprecnega uporabnika zvisal internetni strosek za 500 sit mi tudi ni jasno!
Naprimer jaz povprecno porabim 10k na mesec +43% je to 500 sit…lol

Lp

Verjetno menijo, da povprečni uporabnik ni dosti na netu. Tisti, ki se več ukvarjamo z njim in z računalnikom, se to zdi neverjetno. Ampak je tako, ogromni večini ljudi še vedno ni do interneta, bodisi, da ga ne poznajo, nimajo časa zanj ali pa do dela z računalnikom čutijo celo odpor. In takih, verjemite niti ni tako malo med Slovenci.

Vsekakor pa hiter pregled predvidenih podražitev, ki se bodo te dni uresničile pri VoljaTelu, ni tako grozljiv. Odstotek podražitve bo celo nižji, ko so (ste) napovedovali. Po pa kakšen pir manj pri hiši.

Ob drugih, višjih podražitvah, bo to le mačji kašelj. Zadaj pa se itak skriva Bill Telecom.

Hja.

Menda imajo neko statistiko in so po povprečju izračunali, koliko
bo povprečnega uporabnika to stalo več.
Sicer je najbrž res, da so uporabili npr. statistiko:

Primer:
– imamo npr. 80.000 uporabnikov ter iz tega izračunali povprečje na uporabnika.

Po moje je sicer res 80.000, vendar mislim, da je vsaj kakih 20.000 takih, ki so
v “mirujočem” stanju, torej računa pri Volji imajo in to je tudi vse.

Seveda pa takih extremov, kot si ti povprečje ne vzame.
Ti boš pač plačal nekje okrog 14.000 sit pa mir.

lp

cena=2,70 sit/min v dragi tarifi in
cena=1,50 sit/min v poceni tarifi na novo številko Volje 0888 …….. .

Lep pozdrav

Da končamo štorijo:

Sem poklical na Voljo in so cene naslednje (vse vključujejo DDV)
Cene seveda veljajo za minuto

1. Današnje cene
– 2.27 SIT dražja tarifa
– 1.26 SIT cenejša tarifa

2. Dražje cene 43 %, ki bodo veljale v bodoče
– 3.24 SIT dražja tarifa
– 1.8 SIT cenejša tarifa

Ker ste pa vsi v šole hodili in ste šolani si izračunajte znesek, koliko vas bo Volja
prišla v dražji tarifi.

Drugače pa lahko gremo kam na pir, pa naredimo celo znanostno debato
na to temo. In na koncu še šank razbijemo, ker se itaq ne bomo strinjali v vsemu.
Samo tako je pač življenje.
Lahko pa gremo ven, dokler je še sonce in dekleta preganjamo, ampak
te tarife pa noben ne zna napovedati hehe..

Moram povedati, da sem se kar nasmejal ob Klemenxx-ovem zaključku štorije!
Konec koncev ni pomembno, koliko bodo cene dražje pri Volji, glavno je, da zunaj sije sonce in da hodijo okrog dekleta-kaj bi brez njih, pa naj stane, kar hoče… (no ja, ne vem, kako je s tem pri Gorenjcih)

Enkrat res moramo it na pijačo (pa ne z namenom, da razbijemo šank :))

lp

Klemenxx – da ne bom nove teme odpiral, bi te vprašal, kdaj ( čez koliko let) bo pa na voljo satelitski internet ( mislim dvosmeren)? Ker tega Telekomovega ADSL-a jaz dočakal živ ne bom :-(((((((( ?

Posavc, danes dela internet tudi po električnem omrežju, si pa seveda v napačni državi za to.

Živjo..

Hmm enosmerni Internet je že.
Dvosmerni – pa vprašanje kdaj bo, če sploh bo, po moje bi taka zadeva
zahtevala malce drugačne sisteme doma, kot jih imamo.

mene bolj zanima kdaj bo možno imeti internet preko TV, nekaj takega kot
Teletext, ampak tudi to najbrž ne bo tako kmalu.

Verjetno boš prej dočakal, da zamenjajo vašo direktorico, saj veš kje mislim,
potem boš pa imel ADSL in pridemo na svečano otvoritev k tebi v zidanico..

Žal predragi Posavec, upam da boš kmalu imel kaj hitrejše povezave.

Lep dan!

Zdravo.

S tabo se lahko samo deloma strinjam, namreč vemo, da take povezave delajo
v hiši, ali do bližnjih sosedov, preko Energetsekag sistema, mislim, da so to
kakor neka stikala pa zadeva na žalost ne more (tudi v tujini ne dela).

Pa tudi sicer se pri nas še ElektroEnergetski sistem v tej smeri zelo “čudno”
obnaša.

lp

Živjo Blazon.

Ideja je kar ok, ker bi si jaz tudi želel spoznati nekaj tipov tukaj iz table.

Mogoče se pa enkrat le lahko uskladimo in se dobimo na kaki pijači.

lp

ps. pa to mora biti preden sneg pade, ker v čevljih ne smem tolk daleč hoditi,
da se ne bi podplati “znucali”, pa tudi sicer imam klubske čevlje in ni fer do ostalih Gorenjcev hehe

No ja 2smerni sat internet že obstaja ampak ni ravno za nas smrtnike.
Leti kar dobro (500 Kb/s prot nam in 128 Kb/s od nas) ampak mislim da je okol 4000 $ potrebna oprema, potem pa še okol 400$ mesečne naročnine.

Premisli in se hitro odloči, preden ne bo vse skupaj hudič vzel, tako kot Iridium 🙂

Klemenxx je pisal/pisala:

> No sedajle pa še skok k tvojim sosedom, ki plačujejo 8000 Sit
> mesečno.
> Najbrž imajo oni ali kabelsko povezavo (preko televizijskega
> kabla), ali pa povezavo
> preko ADSL-ja (in ISDN).
>
> Prednosti sosedov in tvoje pomankljivosti:
> – tvoje – Internet delaaaa počasiiii (analogna linija) tja do
> 56 Kb, vendar ura stane
> npr. 136 Sit, ker si mama (imaš doma en kup otrok in moža),
> ter nimaš toliko časa “viset” na internetu, boš npr. vsak dan
> 2 uri * 30 dni = 60 ur * 136 Sit = 8160 Sit.
> Vendar nimaš nobenih dodatnih stroškov.
>
>
> – Sosedje:
> – npr. imajo kabelski modem:
> začetna cena (nakup modema) cca. 25.000 Sit in potem še
> vsak mesec cca. 8000 Sit. Zadeva jim dela hitreje, vendar

Če se ne motim, je to pri Telemachu že od dobrih 3500 SIT naprej, ampak potem se plačuje še mednarodni promet.

> imajo tudi kabelski operaterji težave

Ker jim Telekom zaračuna preveč za najete vode in ni denarja za hitrejši Internet?
Le zakaj so stroški boljše internetne povezave v tujino taki, da gre polovica denarja za promet po Sloveniji? Torej je v tujini internet zelo poceni, če gre druga polovica za žico po tujini in strošek net po tej žici, ne?

> in se jim Internetni
> promet “zabaše”, ker je veliko uporabnikov naenkrat
> vključenih, nečeloma pa dela kar spodobno.

Isto velja za ADSL.

>
> – npr. imajo ADSL
> imajo mesečno neomejen dostop do Internet-a, zadeva jim dela
> zelo hitro, načeloma hitreje kot kabelski dostop do Interneta.

Kakor kje. Če so stvari zabasane, so zabasane. Tehnologija prenosa last-mile tu ne vpliva – kabel ali adsl – če je zabito, je zabito in konec.

ADSL je isti trik kot vse ostalo – statistično multipleksiranje oz po domače: dajmo vse priključiti in naj vsak plača polno, hkrati pa upamo, da res ne bodo vsi hkrati delali (odtod statistika).
Res je, da se isti triki uporabljajo tudi drugje – ceste so lep primer.

Janez je pesnil:

>Če se ne motim, je to pri Telemachu že od dobrih 3500 SIT naprej, ampak potem >se plačuje še mednarodni promet.

No in koliko potem pride mesečno ??? A podaj prave cifre za npr. surfanje po Slo.
In Telemach ima tudi pakete kjer ti dodatno računajo vsak prenešeni Mb. Bah v tem slučaju se pa že skoraj bolj splača Simobil – GPRS za 8000 mesečno!!!!!

>Ker jim Telekom zaračuna preveč za najete vode in ni denarja za hitrejši Internet?
> Le zakaj so stroški boljše internetne povezave v tujino taki, da gre polovica >denarja za promet po Sloveniji? Torej je v tujini internet zelo poceni, če gre druga >polovica za žico po tujini in strošek net po tej žici, ne?

Kaj jokaš, saj imaš konkurenco – pa pojdi preko Elektra in njihovih optičnih vlaken, lep primer je npr. Arnes in S5.net

>> Isto velja za ADSL.

Ne seri, kaj je isto ADSL in kabel – to ni isto, saj si zgoraj napisal sam odgovor.
ADSL mi garantira od mene do Siol-a 512 K (1M), od Telekomove centrale do Siol-a se pa ve kakšna je povezava, ki naj bi zadostila tem hitrostim, ki jih uporabniki “zganjajo”, pri kablu je pa tako nekako (za primer vzemiva neko naselje stolpnic):
– imava 100 uporabnikov na neki lokaciji
– vsi so priključeni na Hub-e (switcherje)
od teh hub(swtcherjev) do “centrale kabelskega operaterja” je že zamašek, ker ni
dovolj velika pipa. Dober primer je npr. Gorenjski kabel, da ne omenjam Telemacha in njihovih potez. (kadar je obremenjeno na kablu Internet dela počasneje kot ISDN dostop do npr. Volje) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

>Kakor kje. Če so stvari zabasane, so zabasane. Tehnologija prenosa last-mile tu >ne vpliva – kabel ali adsl – če je zabito, je zabito in konec.

Ja imaš prav, če so stvari zabasane so pač zabasane, vendar imajo “kablarji” zabasano že pri sebi, ko še povezava sploh ne pride do Interneta

O cestah pa ne bi sploh debatiral, sicer se stanje majčkeno izboljšuje, ampak grrrr.

No vsekakor Janez ne mi zamerit, je bilo kar fino malce argumente na ekran metat, pa še vreme je ravno pravo zato.

lp

Klemenxx je pisal/pisala:
> >Če se ne motim, je to pri Telemachu že od dobrih 3500 SIT
> naprej, ampak potem >se plačuje še mednarodni promet.
>
> No in koliko potem pride mesečno ???
3500sit, če imaš primarno mail in malce slovenskih webov.

> A podaj prave cifre za
> npr. surfanje po Slo.
Vključeno v ceno.

> In Telemach ima tudi pakete kjer ti dodatno računajo vsak
> prenešeni Mb.

Saj ta je tak, le da so ti MB za MEDNARODNI promet.

> Bah v tem slučaju se pa že skoraj bolj splača
> Simobil – GPRS za 8000 mesečno!!!!!
8000 sit za dobrih 30kbps? Ne vem če. Mislim, da imajo kablaši variante z več pasovne širine za manj denarja in to pavšal.

> Kaj jokaš, saj imaš konkurenco – pa pojdi preko Elektra in
> njihovih optičnih vlaken, lep primer je npr. Arnes in S5.net
Jokam? Ne pozabimo, da je Elektro tudi del problema in da kolikor mi je znano drugim ne daje več po tako ugodnih cenah kot je dobil Arnes. Sedaj so te cene precej bolj usklajene s Telekomom. V bistvu je pa itak država vedno zadaj. Čemu bi si sami sebi delali konkurenco?

>
> >> Isto velja za ADSL.
>
> Ne seri, kaj je isto ADSL in kabel – to ni isto, saj si
> zgoraj napisal sam odgovor.
Kot last mile access je za userja isto.

> ADSL mi garantira od mene do Siol-a 512 K (1M),

ADSL ti garantira samo PAVŠAL in čisto nič drugega. Vse ostalo je tipa NAČELOMA oz. do 1Mbps in podobno. Ne boš verjel, ampak ta pavšal ti garantira tudi Simobil, ki si ga sam omenil in kablaši in verjetno še kdo.

> od Telekomove
> centrale do Siol-a se pa ve kakšna je povezava,
Res je. Ve se, da je premajhna, da bi vsi hkrati delali s polno hitrostjo.

> ki naj bi
> zadostila tem hitrostim, ki jih uporabniki “zganjajo”, pri
> kablu je pa tako nekako (za primer vzemiva neko naselje
> stolpnic):
> – imava 100 uporabnikov na neki lokaciji
> – vsi so priključeni na Hub-e (switcherje)
> od teh hub(swtcherjev) do “centrale kabelskega operaterja” je
> že zamašek, ker ni
> dovolj velika pipa.
Zakaj ne bi bila dovolj velika pipa? Na kablu imaš na voljo približno 800MHz, na ADSL pa mnogo manj. Torej?

> Dober primer je npr. Gorenjski kabel,
Kjer je SiOL glavni ponudnik.

> ne omenjam Telemacha in njihovih potez.
Statistično multipleksiranje kot ga pač delajo vsi.

> Ja imaš prav, če so stvari zabasane so pač zabasane, vendar
> imajo “kablarji” zabasano že pri sebi, ko še povezava sploh
> ne pride do Interneta
Kje ti dobivaš te podatke? Človek bi rekel, da na Telekomu ali Siolu, kjer je pa znano, da niso naklonjeni kablašem – iz razumljivih razlogov, saj so kablaši eni redkih, ki imajo last-mile pokrit in so torej realna nevarnost Telekomu za dostop do stranke.

Skratka, kablaši lahko svoje omrežje tako razdelijo na “otoke”, da uporabijo iste frekvence na različnih otokih in potem imajo nenadoma toliko večjo pasovno širino kolikor je otokov. In če tu znova omenim te silne MHz, v bistvu pridemo do tega, da je na kablu lahko veliko pasivne širine za razne storitve. Skratka, kablaško omrežje lahko prenese breme uporabnikov. Druga stvar je pa internetna povezava, kjer se pa večinoma težko izogneš Telekomu in tu so potem ozka grla, saj se veliko denarja da ravno za te povezave. Nestrpno čakamo, da bo Telekom tako pocenil najete vode, da res ne bomo razmišljali o drugih možnostih priklopa.

> No vsekakor Janez ne mi zamerit, je bilo kar fino malce
> argumente na ekran metat, pa še vreme je ravno pravo zato.
No, potem bo tole tudi prav prišlo, ne? 🙂

Naj znova poudarim, da se da zabluziti zasnovo in izvedbo obeh omrežij – ADSL in kabla.
Obe tehnologiji sta zanimivi in vsaka ima svoje prednosti in slabosti. Je pa trenutno kabel precej bolj univerzalen in mnogo bolj broadband kot se šika in ne samo hitri Internet dostop kot je žal ADSL pri nas. Čudno, da ljudje ne jamrajo, da Telekom uvaja zastarelo tehnologijo kot je ADSL, ki je omejen in ni preveč razširljiv. User na kablu ima lahko precej več kot nudi ADSL – s trenutno tehnologijo v Sloveniji je to dobrih 50Mbps v eno smer in 10 MBps v drugo smer za en modem. ADSL ostaja pri 8M/1M. tukaj ne govorim o $$$ za to, ampak o tehničnih možnostih, ki so v Sloveniji na voljo ta trenutek.

Živjo Janez..

Ok za 3.500 sit – ja če imaš samo email in čisto malo srfaš po Sloveniji,
bejž, no bejž..
Za ta denar lahko npr. preko Volja.net veliko več srfaš (tujina, ali domovina – whatever)..

Elektru so se kar dobro “pocedile sline”, da bi imel (provider) povezavo za Internet v tujino,ampak ima danes skoraj enake cene kot Telekom – dobro si ugotovil – država rabi denarje in pika…
In ker je Elektro veliki dinozaver, ki se ne zna po pameti dogovarjati in skleniti
kompromisov. Zato bo na koncu koncev “popušil” na celi črti..

Veš Janez o kablarjih jaz osebno ne bi prav veliko izgubljal besed.
Tako kot Telekom za ADSL zahteva ISDN, imaš pri kablarjih zahtevo, da imaš pač kabelsko TV.

Koliko ima kdo pasovne širine, ja OK, ampak zakaj za vraga se pa potem te klinčevi kablarji ne morejo med sabo dogovoriti in na tem področju malce po “gobčku” kresniti Siol, oz. posredno Telekom.
Moj osebni odgovor je zato, ker smo Slovenci pač taki kot smo Slovenci. In se ne bodo uskladili še nekaj časa med sabo.
Jaz vem, da sem želel najprej doma dobiti kabelski priključek na preizkus..
Garantirali so mi 10 Mb lokalno, in ne boš verjel da mi je lokalno med dvema mašinama to celo delalo (joke), ampak do npr. Arnes-a (ftp) je pa šlo 5K – poden slabše kot ISDN en kanal.
Potem so bili neki izgovori, ko sem jih malce povbprašal kako je s tem, nekaj v stilu
bomo danes, boomo jutri, ampak do konca leta zagotovo..

Bah še danes je isto (kot vidim pri sosedu), ki si je omislil kabelski modem, seveda je potem brez veze plačevat 3500 SIT, saj kaj dosti več kot email in malce surfa po domačem kraju NE GRE, pa lahko prideš zjutraj, pa opoldne, pa popoldne, pa zvečer.
Jaz ne vem sicer kake strokovnjake imajo pri kabelskih, ampak sodeč po njihovemu rezultatu bolj “čudne”.

Pa nima veze, Janez glavno immamo takele forume (no Primož, imaš greben kje visoko??), da lahko malce poklepetamo o naših tegobah in težavah..

Lep (deževen) dan še naprej!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close