Vesel božič / Srećan božić
Gospod neka vas svuda vodi
srećan Vam Božić i Hristos Se Rodi!
Božija milost nek vas prati,
nek se dobro dobrim vrati,
ovo vam je moja želja
Slavi Hrista Spasitelja.
—
Božja milost naj vas spremlja,
dobro z dobrim se povrne,
to jo moja pristna želja
na praznik naš’ga odrešitelja.
Vem da ne. A naj ti bo… V bistvu sem zapisal v materinščini.[/quote]
V tuji jezik pa sem prevedel iz spostovanja do vas, ki v vecjem stevilu obiskujete ta forum.
mene pa moti ena stvar pri vsem tem, moj priimek, je priimek, ki nakazuje stik prednikov z juga (uskoki), in v teh dneh me vsi ogovarjajo z nekimi badnjaškimi in božičnimi forami, ko povem, da se tega ne grem, se pa “milostno” vsuje po meni, češ kakšna da sem, da sem zatajila prednike, da…..vse v slabšalnem smislu…..strpnost pa taka.
PS
Obregnila sem se ob pietrove ugotovitve, da nekako niso vsi katoličani navdušeni nad pravoslavnim božičem.
Sveta ne morem(-o) spremeniti. Kar moremo je: sami biti sprememba, ki jo zelimo. Vsak trenutek je nova priloznost, da z lastnim zgledom izzarevamo to spremembo. Da zivimo, kar zagovarjamo.
Moj moz je cisti Srb, prva generacija rojena v Sloveniji, pol njegovega sorodstva je v Sloveniji, prijatelji od mladosti do danes vecinoma Srbi… Je ateist, res orto ateist, pa mu se nikdar nihce ni nic rekel, ko na bozicna in podobna verska voscila odgovori, da se on tega ne gre.[/quote]
v kolikor se deklariraš za čistega Srba, nimaš nobenih problemov z veroizpovedjao, kakor hitro pa se s Srbskim priimkom ne deklariraš za Srba, si pa izdajalec! So pa sedaj ti dnevi, ko je ta moja nesrbskost boljna udaru!
Daj, sprosti se. Zivljenje nam prinasa ze tako dovolj izzivov in ni nobene potrebe po tem, da si se sami grenimo dan.
Sicer pa… saj ves, kako pravijo: Lahko balkan’c zapusti balkan. A balkan balkanca ne zapusti nikoli.
Moj moz je cisti Srb, prva generacija rojena v Sloveniji, pol njegovega sorodstva je v Sloveniji, prijatelji od mladosti do danes vecinoma Srbi… Je ateist, res orto ateist, pa mu se nikdar nihce ni nic rekel, ko na bozicna in podobna verska voscila odgovori, da se on tega ne gre.[/quote]
v kolikor se deklariraš za čistega Srba, nimaš nobenih problemov z veroizpovedjao, kakor hitro pa se s Srbskim priimkom ne deklariraš za Srba, si pa izdajalec! So pa sedaj ti dnevi, ko je ta moja nesrbskost boljna udaru![/quote]
Mislim, da imas ze na splosno nerazcisceno sama s sabo, kdo si in kaj si…
Moj moz ima delo povezano s Slovenijo na drzavnem nivoju, pride tudi do nasprotnih interesov Slovencev in Srbov, dela vedno v dobro Slovenije in se ima glede tega za Slovenca, polnovrednega drzavljana Slovenije, ki ima srbske korenine, ki ji ne more zanikat, niti ne zeli. Je kar je in ima popolnoma razciscena stalisca. Nikdar mu nihce nic ne rece na ta racun!
Ti teh pojmov nimas razciscenih, zato naletavas na razne pripombe.
v kolikor se deklariraš za čistega Srba, nimaš nobenih problemov z veroizpovedjao, kakor hitro pa se s Srbskim priimkom ne deklariraš za Srba, si pa izdajalec! So pa sedaj ti dnevi, ko je ta moja nesrbskost boljna udaru![/quote]
Moj moz ima delo povezano s Slovenijo na drzavnem nivoju, pride tudi do nasprotnih interesov Slovencev in Srbov, dela vedno v dobro Slovenije in se ima glede tega za Slovenca, polnovrednega drzavljana Slovenije, ki ima srbske korenine, ki ji ne more zanikat, niti ne zeli. Je kar je in ima popolnoma razciscena stalisca. Nikdar mu nihce nic ne rece na ta racun!
Ti teh pojmov nimas razciscenih, zato naletavas na razne pripombe.[/quote]
Jaz sem Slovenka s slovenskimi koreninami! Kaj ti ni jasno? To, da se je priimek ohranil približno 450 let, pa s tem, kaj sem, nima popolnoma nobene veze!
A lahko to razumeš?
In ja moti me, da me nonstop sprašujejo kateri č uporabiti pri zapisu mojega priimka, ali pa enostavno uporabijo mehkega, češ saj ste ja….
Kdo sem, vem jaz, da je pa nek moj prednik pribežal pred skoraj pol stoletja sem, pa meni osebno ne pomeni nič.
Morda se sramuje svojih prednikov mislim njihove nacionalnosti. Veliko je takih. Zato tudi zanikajo svoje korenine. Kdor zanika svoje prednike zanika v prvi vrsti sebe in kot praviš tak ne more imeti razciscenih pojmov zato mu je vsakršen namig njegovim koreninam žalitev,pa magari po neumnem.
Morda se sramuje svojih prednikov mislim njihove nacionalnosti. Veliko je takih. Zato tudi zanikajo svoje korenine. Kdor zanika svoje prednike zanika v prvi vrsti sebe in kot praviš tak ne more imeti razciscenih pojmov zato mu je vsakršen namig njegovim koreninam žalitev,pa magari po neumnem.[/quote]
Jah kaj se je dogajalo 450 let pred mojim rojstvom, me ne zanima, če ti temu praviš zanikanje, prav.
Morda se sramuje svojih prednikov mislim njihove nacionalnosti. Veliko je takih. Zato tudi zanikajo svoje korenine. Kdor zanika svoje prednike zanika v prvi vrsti sebe in kot praviš tak ne more imeti razciscenih pojmov zato mu je vsakršen namig njegovim koreninam žalitev,pa magari po neumnem.[/quote]
Jah kaj se je dogajalo 450 let pred mojim rojstvom, me ne zanima, če ti temu praviš zanikanje, prav.[/quote]
Če bi bil namesto jugovica nek grof bavarski bi se pa ponašala s tem. Lej preveč sem ljudi videla ki se sramujejo južnih korenin,zelo radi pa poudarjajo recimo nemške avstrijske itd.. Pa magari če je bilo 800let nazaj. Če je jugovic rečejo ah to je bilo davno nimam nič s tem. Če je svabo pa ponosno razlagajo pred 300 leti je praprapra kdorkoli že zapolodil nas rod..
Zmedeni so taki ljudje ki zanikajo ene in se hvalijo z drugimi koreninami.
Jah kaj se je dogajalo 450 let pred mojim rojstvom, me ne zanima, če ti temu praviš zanikanje, prav.[/quote]
Če bi bil namesto jugovica nek grof bavarski bi se pa ponašala s tem. Lej preveč sem ljudi videla ki se sramujejo južnih korenin,zelo radi pa poudarjajo recimo nemške avstrijske itd.. Pa magari če je bilo 800let nazaj. Če je jugovic rečejo ah to je bilo davno nimam nič s tem. Če je svabo pa ponosno razlagajo pred 300 leti je praprapra kdorkoli že zapolodil nas rod..
Zmedeni so taki ljudje ki zanikajo ene in se hvalijo z drugimi koreninami.[/quote]
Kdo je zmeden? Katere korenine zanikam?
Kdo so tvoji predniki za 450 let nazaj, kaj ti to pomeni?
PS
Ljudje smo različni, in nikoli z nikomer nisem imela problemov, razen seveda z očitki, kot so tvoji, da zanikam nekaj, kar se je zgodilo pred 450 leti!
Jaz sem Slovenka s slovenskimi koreninami! Kaj ti ni jasno? To, da se je priimek ohranil približno 450 let, pa s tem, kaj sem, nima popolnoma nobene veze!
A lahko to razumeš?
In ja moti me, da me nonstop sprašujejo kateri č uporabiti pri zapisu mojega priimka, ali pa enostavno uporabijo mehkega, češ saj ste ja….
Kdo sem, vem jaz, da je pa nek moj prednik pribežal pred skoraj pol stoletja sem, pa meni osebno ne pomeni nič.[/quote]
Zanimivo, da moj moz in sin, ki sta komaj prva in druga generacija rojena v Sloveniji, takih tezav nimata, ti pa vleces za sabo pol stoletja…
Kako bi pa bilo, ce bi se pisala po nemsko? Hm, se mi zdi, da bi poudarjala svojega nemskega prednika.