Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Vesna Milek

Vesna Milek

Pozdrav! Ker sem že v dveh revijah zasledila odlomke knjige Vesne Milek, me zanima, če jo je kdo v celoti prebral. Nekateri so navdušeni, nekateri ne. Kakšni so vaši vtisi? Se splača?
B.

vsako knjigo se splača prebrat, če je zanimiva ali pa malo manj… ob vsaki knjigi se kaj naučimo, zato le veselo na branje…

Draga kaja! Jaz knjige berem za užitek in navdih, ne za učenje – ih, mam dost tistih študijskih, zato tudi mene zanima, če se splača – očitno vtisov ni kaj veliko…
T.

Ne mislim za takšne vrste učenje, ki te bo naučilo, da je 2+2=4, ali pa naučilo pravilno slovensko govoriti, ampak tudi iz knjige, ki ti ni najbolj simpatična, lahko potegneš nova spoznanja ali tudi najdeš navdih. Vsaj jaz ga lahko, pa tisto ločevanja med študijskimi knjigami, ki so za učenje (pa niti slučajno za zabavo) ter med tistimi za zabavo, ki te ničesar ne naučijo, mi zveni precej bedasto. Ali ti študijske knjige nič zanimivega ne povedo? Niso niti malo zabavne? No, potem pa moraš definitivno zamenjat smer študija!!!!!!!!!!!

Knjige še nisem prebrala, ocena, ki sem jo največkrat slišala, pa je ‘najstniško’ in ‘kičasto’. Nekateri so tudi pripomnili, da knjiga najbrž ne bi ugledala luči sveta, če ne bi bilo pod njo podpisano ime, ki vleče.

Zame dovolj argumentov za to, da je ne bom niti kupovala niti rezervirala v knjižnici.

Glede nato, da je pred mano samo še diploma, je jasno, da ne bom zamenjala smeri, čeprav sem z rojstvom sina ugotovila, da sem z izbiro faksa butnila mimo. A bom to popravila s podiplomcem. Nisem mislila tako “učenje” kot nekaj zoprnega, če se prav spomnim, je bila antropologija pravi navdih. Toda nič me ne vrže bolj iz tira kot blazno visoko leteča in pretenciozna literatura, ki je tako prosojna v svoji sporočilnosti, da skozi njo vidiš do Trinidada. Samo v tem je štos – knjige ne kupujem in ne izbiram po platnicah – trenutno berem Rešeni jezik (kul, zelo kul) – redko izbiram po avtorju… Ker Milekove ne prebavljam niti v njenih kolumnah, je jasno, da bi se knjige lotila le, če bi kdo rekel, da je res kul, da niso tiste bučke, ki jih prodaja sicer.
Sem pač tak tip človeka, ki knjige izbira na podlagi dobrih vtisov drugih (čeprav kdaj potem ugotovim, da meni kak slog ali kaj drugega ne ustreza – denimo mož prisega na Hamsuna, jaz ga ne morem brati)… če mi knjiga samo slogovno ni povšeči, me še vedno lahko navdihne, kot ti praviš, česa nauči… če pa je knjiga nastala zato, ker je trenutno pač “fancy” in “in” napisati knjigo, po možnosti kak obseden roman, potem pa je ne vzamem v roko… škoda časa, ko bi lahko brala kaj bolj pametnega…
Čisto radovedno vprašanje zate – knjigo, četudi ti ni všeč, prebereš do konca?
T.

Nekatere ja, neketere ne, odvisno, ampak ne morem pa reči, da se tudi iz tistih knjig, ki mi niso všeč, pa naj sem jih prebrala do konca ali ne, nisem nekaj “naučila” oz. bolje povedano povlekla nekaj pozitivnega ali negativnega. Če mi neka knjiga da to, potem je bilo tistih nekaj ur, ki sem jih porabila, da sem prebrala le 100 njenih strani (pa čeprav je nisem prebrala do konca), porabljenih koristno, saj bom, če me kdo o knjigi vpraša, lahko vsaj iz lastne izkušnje povedala, da mi knjiga ni všeč.

Tinkara, imava podoben okus .Tudi Slepitev (isti avtor) prebrala in bom še enkrat.Glede Milekove pa se ne strinjava, kot novinarka mi je všeč, kot književnica pa…Pravijo,da se za novinarski poklic odločajo ljudje, ki imajo nekaj pisateljskega talenta, vendar premalo za kaj več .Res pa je paleta možnosti, ki nam jih življenje ponuja, preveč pestra, da bi se trudili s knjigo, ki ti nič ne pove. Jaz odnesem neprebrano nazaj.

Vesnin prvenec si vsekakor zasluži pohvalo, knjigo sem prebrala nekaj dni po izidu in nestrpno pričakujem njena naslednja dela.

No, knjiga se je sicer dala brat, vendar pa je pretirana uporaba navzven modrnisticnih izrazov in scen naredila svoje in knjiga ni ravno na neki vrhunski ravni. recimo da sodi na poloce za poletno branje. Nic posebnga, Vesna Milek, pac.

Se bom kar podpisala pod tanjin post.

Punca je neznansko otročja. Pod pričakovanji!

New Report

Close