Vi, ki se sprehajate zunaj…
Zakaj se ne držite ”OSTANI DOMA”? Opazujem ljudi zunaj. Starejši tam 60+, starostniki in pa seveda, mamice in očki z otroki. Razumem, da ne morete biti skozi noter in valda, da se gre na kakšen špancir, na zrak. Amapak zakaj hudiča tja kjer je velik ljudi ZAKAJ? Povejte mi en dober razlog? In zakaj vlačite otroke na igrala?
V Ljubljani ne moreš ven, ne da bi srečeval ljudi. Če ne se moraš pa ven z avtom peljati do nekod, kjer boš srečal enega ali dva.
Narobe je, da otroke puščajo na zvirala. Kaže, da bo treba gor prepovedi obesiti, ker se drugače ne da dopovedati.
Je pa prav, da grejo ljudje ven, na zrak. Najbolj bi me bilo groza prepovedi, da ne smeš ven iz stanovanja. Tudi v Italiji menda da pustijo ljudi, da zunaj laufajo, dokler laufaš SAM.
Tudi mene zanima, kaj je z ljudmi narobe, česa niso razumeli. Včeraj trije mladi moški, vsak s svojim psom v parku pred blokom. Dolga debata, smeh, treplanje, kajenje, kakšen kašelj vmes, po kakih 20 minutah so se razšli. V tem istem parku in okoli njega otroci na skirojih, tekači, drugi sprehajalci s psmi, ljudje s trgovinskimi vrečkami…celo popoldne živžav. Sama sem na balkonu, ven ne hodim, nikogar ne vabim in nikamor ne grem. Ne želim se po nepotrebnem izpostavljati.
Najboljše kar smo se že leta nazaj odločili in kupili hišo na vasi.Sedaj v teh časih uživamo na svojem vrtu, otroci imajo svoja igrala, jim ni dolg čas. Popoldan z družino lep sprehod v gozd, nabirat pljučnik, trobentice za čaje. Res uživancija.Ne zamenjamo blokovskega življenja za naravo, ki jo imamo tu.Ubogi blokovski prebivalci.
Jaz sem svobodno bitje in NOBENA oblast meni ne bo prepovedovala kam lahko grem in s kom se lahko družim, dokler se hočejo ti isti ljudje družit z mano. Vsak dan nekaj ur hodim, če koga srečam ga pozdravim, kot je to od vedno v navadi. Ko grem v trgovino stojim kot tele pred vhodnimi vratin in se VALJDA pogovarjam z ljudmi, ki stojijo okoli mene. Ga ni boga in batine, ki bi meni to onemogočila. Glavni razlog za vse to pa je dejstvo, da na spletu, sploh na fb-ju zelo striktno brišejo informacije, ki se navezujejo na vzporedne dogodke v Eu. In jaz se hočem o tem pogovarjat in hočem se gibat in hočem slišat tudi druga mnenja. Pika. Amen. Je-ba-la vas samoizolacija.
Jaz hodim v naravo vsak dan po dobro uro dvakrat. Moja ustaljena zelo priljubljena pot. Imam srečo, da ni veliko ljudi, ampak so. Če koga srečam, grem na drugo stran, kakšno tudi rečemo poleg pozdrava, ampak to je pa to. Vsi se nekako držijo nekoliko večje razdalje kolikor jaz opažam.
Je pa res, da si v večini trgovinah bližje trgovkam in drugim ljudem kot na takšnem sprehodu. Zato mislim, da v trgovini obstaja največje tveganje. Zastonj, če se tega držimo na svežem, čistem zraku, če se tega ne držimo v trgovinah.
Imam zelo estravertirano kolegico (takšnih je večina), vsak dan je morala na kavo za dve uri poleg tega, da je vzgojiteljica in je stalno med otroci. Verjetno “trpi kot pes”, ko mora biti več sama doma in vem, da je ona ena tistih, ki komaj čaka na to, da bo lahko s kom komunicirala. To so značajsko takšni ljudje in ne moreš kaj – sproščajo napetost na tak način ob takšni “krizi” osamitve, ki jo imamo. Še marsikateremu introvertu ni lahko, pa je ukrep šele nekaj dni … Ni pa prav in odgovorno, se strinjam. Mislim pa tudi, da veliko ljudi še zmerja situacije ne jemlje resno.
Zato ker delujejo po principu hrano in skret papir imam, lačen ne bom in zdaj se lahko brezskrbno sprehajam.
Ko je udarilo to s korono so se ljudje ustrašili da bojo lačni in ne da bojo bolni, tako večina ob vsaki krizi reagira in spregleda sovražnika.
Najprej pomislijo na lakoto. Človek je še vedno bitje nagona in šele nato pameti..
Dovolj je da poješ v dnevu pecen kos mesa in kuhano zelenjavo. Drug dan pa kuhane makarone in paradižnik omako, tretji dan nekaj drugega itd… in boš preživel tisti mesec, kot da greš ven in se okuzis. Ni nevarnost lakota, niti vojska niti finančna kriza, trenutna nevarnost je bolezen in tej se izogneš samo z izolacijo in z ničemer drugim.
Tisti, ki živimo v mestu ( recimo v Centru Ljubljane) moramo ven, na zrak. Varno tako in tako ni nikjer, se pa vidi, da se mladci, polni sami sebe, družijo, klepetajo in se veselijo, ker se po njihovem okužijo tako in tako samo starci. Teh pa po njihovem glasno izraženem mnenju tako in tako ni škoda. Tak zapis je bil tudi včeraj na tem forumu.
Zato mora biti prepoved predvsem za to skupino, ki je virusonosna, nima pa znakov obolenja.
Sam ta del bom komentirala, tisti, ki boste non stop med štirimi stenami, brez, da se nadihate svežega zraka, boste zboleli, ko pridete ven. Pojdite sami v naravo na skrite kotičke,
[/quote]
Doma sem že 20 let pa nisem zbolela. Dost je da se v krizi vsedes doma na vrt da te sonce mal poboža ali na balkon tisti ki vrta nimajo. En mesec te ne bo konec brez skrbi. Samo toliko rabimo en mesec popolne izolacije vsi od vseh. Ljudje so med vojno ziveli po več mesecev v jamah, improvizoris skrivaliscih itd.. ne da bi sonca videli in preživeli, ni vrag da mi ob vseh teh danih možnostih ne bi. Dopovedat se vam ne da, da je edino zdravilo popolna izolacija od drugih (čim manj zunanjih stvari se dotakneš, čim manj možnosti imaš za okužbo)
Dodala bi da bi bili izjeme samo ljudje ki imajo živali, hitro ven da pes opravi in nazaj domov. S seboj razkužilo in rokavice ki jih takoj po uporabi zavrže. Pa ne dovolite psom da lizejo ali jedo s tal, ker eni so tako nemarni da pljuvajo po tleh in izkasljujejo sluz, kot da nimajo robca.
Gre zadnjič mimo hiše en kašlja že da vse odmeva in izkasljuje po tleh, pol pa čik prižge, sem ga mislila že s slavfom polit.
Se že pripravljajo ukrepi. Prepoved zbiranja na javnih površinah. Policist te bo popisal in dobiš kazen na dom. Zaenkrat od 70 do 400 €. Ko bo sprejet interventni koronavirus zakon, pa bodo tudi kazni višje. Na ulice bo šla tudi vojska in bo lahko opozarjala, preganjala in kaznovala ljudi, ki se bodo zbirali.
Plan je od petka od polnoči.
Počakaj na sprejetje novih ukrepov. Prepoved zbiranja ljudi na javnem mestu. Torej dovoljeno samo trgovina, služba in še to SAM. Brez da si v družbi ostalih ljudi. Policija te bo popisala, kazen dobiš po pošti. Zaenkrat od 70 – 400 €. Bo pa novi interventni koronavirus zakon predvideval tudi precej višje kazni. Policiji bo pomagala vojska, ki bo opozarjala in kaznovala neposlušne. Od petka od polnoči naprej.
Razumem, da otroku staremu tri leta nekaj ne moreš dopovedat. Ampak, da vam starim trotlom ne gre v zabito betico, to mi pa ni jasno. Ne boste crknili, če boste brez sprehoda štirinajst dni. Hodite gor pa dol po balkonu, če ga imate. Drugače pa po kuhinji. Če se vam pa že sedaj meša, ste pa za na psihiatrijo. Ker nobenemu normalnemu se še ni zmešalo, če je bil nekaj dni doma. Potem bi vsi bolniki in invalidi bili psihiatrični bolniki. Pa v tem času, ko so telefoni, socialna omrežja in vse ostalo, da lahko navežete stike z vašimi sorodniki in prijatelji, boste ja zdržali. Bolj, ga bomo srali, dalje bomo doma!
A bod tud streljali, če se ne boš ustavil?
[/quote]
Hojs: Predlagal bom aktivacijo 37a člena zakona o obrambi za podelitev izrednih pooblastil vojski
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na za Televizijo Slovenija v oddaji Odmevi napovedal še, da bo predlagal aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila, kot jih sicer ima policija. Izpostavil pa je, da je za sprejem takega ukrepa potrebna dvotretjinska večina v DZ.
Zakon o obrambi v 37.a členu določa, da v kolikor to zahtevajo varnostne razmere, lahko DZ na predlog vlade z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev odloči, da pripadniki Slovenske vojske, skupaj s policijo, izjemoma, pri širšem varovanju državne meje, v skladu z načrti in po predhodni odločitvi vlade izvajajo tudi naslednja pooblastila: opozarjajo, napotujejo, začasno omejujejo gibanje oseb ter sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic.
“Zadeve je treba malo popraviti. Govoril sem o tem, da bomo po vzoru Avstrije tudi pri nas uvedli ukrepe, ki naj bi drastično zajezili širjenje koronavirusa. Pet ljudi je zgolj priporočilo. Dejansko gre za popolno prepoved zbiranja na javnih mestih, športnih prireditvah in katerekoli javnih prostorih. Seveda pa bomo, tako kot v Avstriji, uvedli nekaj izjem. Gre za prepoved zbiranja vseh, razen tistih, ki opravljajo nujno potrebno delo, da država živi in funkcionira. V zadnjih dneh smo lahko doživljali po slovenskih mestih, po planinskih kočah, denimo na Šmarni gori, ozračje in obnašanje ljudi, kot da ne živimo v izjemno zaostrenem času in da nam ni potrebno preprečevati širjenja novega koronavirusa. Zato smo se odločili in verjamem, da bo vlada že nocoj ali najkasneje jutri sprejela ustrezne pravne podlage, ki bodo povsem primerljive z ukrepi v sosednji Avstriji,” Kršilce bo lahko popisala tudi policija, kazni bodo prejeli na dom.
Predvidene so tudi kazni, v tem trenutku od 70 do 400 evrov. Za zdaj jih bo lahko izdala le zdravstvena inšpekcija, a tudi na podlagi policijskih popisov. Ko bodo sprejeli krovni “koronavirusni zakon”, pa bodo tudi te kazni lahko dvignili, je še pojasnil.
Sam ta del bom komentirala, tisti, ki boste non stop med štirimi stenami, brez, da se nadihate svežega zraka, boste zboleli, ko pridete ven. Pojdite sami v naravo na skrite kotičke,
[/quote]
Sej mene je to groza, da me ne bodo pustili ven na zrak vsaj za eno uro mal posvicat, to nujno rabim za fizicno in psihicno zdravje. Sicer se pa zdele ze nekaj dni usekujem in mal pokaslam, ampak zame je to cisto navaden sezonski nahod, ne pa panicarjenje, da imam blage znake virusa.