Vietnam v novembru
S sopotnikom nameravava konec oktobra za približno en mesec v Vietnam, zato prosiva vse, ki ste tam že bili, za kakšne koristne nasvete. Ali se vam zdi november dobra izbira, glede na to, da je ravno na meji med poletjem in zimo oz. deževno in sušno dobo? Predvsem me zanima, kam ste leteli, koliko ste dali za karto, kaj se splača pogledati… kakor sem zasledila, je najugodnejša varianta do Bangkoka, ker moraš itak tam nabavit vizo (koliko pride- slišala, da okrog 40 $). Kakšna je cena letala do Hanoia ali je še kakšna druga varianta? Kaj mislite na to varianto- letalo do Hanoia ter potem z ladjo iz Saigona nazaj v Bangkok? Vse informacije nadvse dobrodošle ter se zanje že vnaprej zahvaljujem!
Jaz sem Vietnam obiskal pred 5 leti. Letel sem v Bangkok, nato pa potoval skozi Laos v Vietnam in naprej na Kitajsko ter v Hong Kong. Avionska karta v eno smer v Bangkok in nazaj iz Hong Konga je bila le za malenkost dražja kot povratna do Bangkoka. Mislim da je bila cena malo nad 500Eur.
Vizo za Laos sem dobil na meji, vizo za Vietnam pa v Vientienu.
Vietnam ima vrsto zanimivosti, tako da vama ne bo dolgčas. Priporočam večdnevni izlet z džipom po hribih SZ od Hanoia in Halong Bay.
Meni osebno je s tega potovanja v precej lepšem spominu ostal Laos, pa tudi Kitajska, predvsem zaradi prijaznosti domačinov.
Prijetno potovanje! Kemo
Hvala za nasvete! Še nekaj vprašanj imam. Pri kateri agenciji si si zrihtal letalsko karto? Ali imaš kakšne izkušnje z deževno dobo? Midva namreč nameravava bit tam konec oktobra in večji del novembra- kako se ti ta termin zdi? Mene malo skrbi zaradi dežja, pa na severu je že bolj hladno, ampak je le Vietnam takšna država, da če hočeš celo prepotovat, bo nekje velika vročina, drugje pa bolj mrzlo ali pa dež. Glede na to, da je Tajska zdaj uvedla vizum za vsakokraten vstop, se nekako ne splača it v Bangkok, pa plačat vizo ter npr. letet v Hanoi ter spet letet nazaj na Tajsko ter spet dat za vizo. Glede na to, da pa imava samo tri tedne, je skoraj nesmiselno potovat v Vietnam drugače kot z letalom. Če pa sešteješ vse skupaj, se nekako bolj splača kar direktno letet v Hanoi ali pa Saigon. Ne vem, nisem še dosti preštudirala vse skupaj, ampak vsakršen nasvet bo prav prišel. Koliko si ti dal za vizo za Vietnam? Ali mogoče veš, kje se da pri nas (oz. bližnji okolici) zrihtat vizo in koliko pride? Potem, na koncu koncev, priporočaš Vietnam za ogled ali bi ga ti izpustil pa bi si ogledal kaj drugega? Hvala še enkrat!
?ivjo!
Jaz tudi planiram iti v Vietnam v zacetku oktobra.V bistvu tudi mene zanima kak?en je ta letni cas,ce je primeren ali ne? Glede vize imam nekaj skopih inf. in to so : na Kompasu je 16 000 sit + 6000 da ti nalimajo nalepkico v pasos. Oderuhi!!! Jaz bom probala iz Dunaja dobit kaj inf. pa ti sporocim. Letalska karta je tudi kar draga. Lufthansa ima ceno 230000 tolarjev, sopotnica jo je dobila nekje za 167000 + okrog 10000 za takso. Potovale bova direkt v Hanoi oz. Saigon. Daj ce imas kaj inf. o cepljenju za rumeno mrzlico mi sporoci. Kar se pa tice cepljenja proti hepatitisu A se ti splaca it v Italijo (Trst). Pri nas stane nekaj cez 10000, dol pa okrog 5 eurov. Tablete proti malariji so dol tudi bistveno cenejse. Tel. st. za trst in zemljevid dobis, ce gres na matkurjo, vpises mehika in na prvem linku dobis vse. To je stran od kolega ki se je lani cepil. Ce imas kakrsne koli informacije o Vietnamu , ki mislis da pridejo prav mi sporoci. Lep pozdrav
Sorry za pozen odgovor. Forum spremljam bolj poredko, tako da mi drugič pošlji mail, če hočeš takojšen odziv.
Torej, karto sem dobil pri Taotu. Bil pa je to polet iz Trsta v Rim in naprej v Bangkok s Quantasom. Tao je nekakšen napol popotniški klub, napol agencija. Tam sem kar nekajkrat dobil ugodne avionske karte, pa tudi vize po precej nižji ceni kot pri Kompasu. Zadnjič sem bil tam pred 3 leti, tako da ne vem, ali še obstaja.
Glede dežja se ne bi preveč sekiral, saj ponavadi ne dežuje cel dan. Malce je zoprno, le če odnese kakšno cesto, ampak to se lahko zgodi kadarkoli v letu. Jaz imam že take izkušnje s Tajske, ko je sredi sušne dobe po nekajdnevnem dežju zalilo vse ceste. Ampak če si fleksibilen, tudi to ni tak problem.
Viza je bila v Vientienu okoli 50USD, če se ne motim.
Jaz bi vsekakor izbral drugo deželo (Laos, Burma, Malezija…), ampak vsake oči imajo svojega malarja. Poznam ljudi, ki so bili nad Vietnamom navdušeni. Tudi jaz sem bil, če odmislim vse neskončne boje z domačini za vsako malenkost, za vsak dolar.
Edini možen način potovanja je res z raznimi Singh Cafeji, a za moj okus se ne razlikuje mnogo od potovanj z agencijo (no, cena je bistveno nižja). Kupiš karto, pripeljejo te do hotela, pred hotelom te spet čaka turistični avtobus, ki pelje do naslednjega mesta, kjer te zloži pred naslednjim hotelom. Znamenitosti si ogleduješ na vodenih izletih. Srečuješ samo domačine, ki so prijazni, dokler jim plačuješ tako in toliko kot oni hočejo.
Nočem te odvrniti od potovanja. Vietnam je sicer zelo lepa dežela, ampak bolje je v naprej vedeti, kaj te tam čaka.
Prijetno pot! Kemo
Hvala za odgovor. Saj tako zelo nujno ni, tako da ti pišem kar tu. Glede te agencije Tao ali Taot, ne vem točno, jo namreč ne poznam, tako da me zanima, kje si jo našel, ali ima kakšno homepage, ali je to slovenska ali italijanska? Praviš, da je potovanje s Sinh cafeji edini možni način potovanja? Zakaj tako? Saj lahko (predvidevam, glede na nekatere potovalne izkušnje) sam kupiš avtobusno karto, pa si greš sam pogledat vse to, kar ti Sinh cafeju “servirajo na pladnju”. Res je, da mogoče včasih paše vzet kak dan, pa se malo razvajat s kako domačo agencijo, da te popelje v bolj odročne kraje (ali pa npr. z ladjo kam), ampak jaz si ravno ne predstavljam potovanja z agencijo, ni tisto ta pravo, ko moraš sam skrbet za vse, ti 100 % več ostane kot pa pri potovanju z agencijo. Še to me zanima, imaš mogoče kakšne zapiske, dnevnik, opis potovanja ali pa domačo stran, kjer bi se dalo kaj prebrat o JV Aziji? Če imaš kaj takega, mi lahko prosim pošlješ na mail ([email protected])? Že vnaprej hvala!
Lep pozdrav
Tao je na pol popotniški klub na pol agencija. Vodi ga fant z imenom Robin. Telefon je 015349862. Mislim, da internet strani nima. Nasploh se mi je, ko sem bil zadnjič tam (pred 3 leti), zdelo, da ni kakšen navdušenec novih tehnologij. Še enkrat pa ponavljam, da ne vem, ali agencija sploh še obstaja.
Potovanje po Vietnamu na klasičen popotniški način z lokalnimi prevozi je zelo težavno in nikakor ne poceni. Ker (skoraj) vsi popotniki potujejo s kombiji raznih Singh cafejev in obiskujejo znamenitosti v okviru organiziranih tur, je drugačen način zelo nenavaden. Jasno je tudi, da za potovanje z lokalnimi prevozi, človek vedno potrebuje pomoč domačinov. To pa je v Vietnamu zastonj zelo težko dobiti. Vsi pričakujejo plačilo, kar mene zelo moti. Pa ne toliko zaradi denarja, kot pa zato, ker ne moreš več ločiti med prijaznostjo in lovom na denar. Tudi cene kart na avtobusih enormno poskočijo, ko se prikaže tujec. Domačini pa ti nočejo povedati, koliko oni plačajo zanjo. Pot od avtobusne postaje do središča mesta je spet problematična iz istih razlogov. Na koncu se ti zdi, da je celotno potovanje en sam boj. Jaz sem se nekaj časa trudil, na koncu pa obupal in se priključil ostalim turistom ter raje užival v slastni kulinariki in lepi naravi, kot pa da bi se trudil navezovati stike z domačini.
Moje izkušnje so seveda stare 5 let, tako da so se razmere lahko tudi spremenile. Kakšne internet strani nimam, vse izkušnje imam spravljene na dijasih in v dnevniku, nekaj sem pa napisal tudi za popotniško društvo Erazem. File ti pošiljam po mail-u. Če pa imaš še kakšno vprašanje, se kar oglasi.
Pozdrav! Kemo
Najlepša hvala za izčrpne informacije. So mi kar dale mislit, ali imajo vsi bolj take take izkušnje z Vietnamom. Ne bi rada dala ful dnarja za karto pa za vse ostalo, pol pa bi se živcirala zaradi tečnih ljudi. No sej nisem sicer tak tip, da bi se živcirala zaradi tega, ampak če so res tak tečni, potem ti pa že mora enkrat bit dost. No, če se spomnem še kakšnih detajlov, se pa spet slišimo. Ok, hvala še enkrat.