Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Vinetou in Karl May

Vinetou in Karl May

Zaradi ponovnega snemanja Vinetouja na original lokacijah kot stari filmi se obuja zanimanje za KArla MAya.

Verjento je Karl May precej manj priljubljen pri mladih bralcih ? Upajmo da se to popravi, ker niso tako slabe knjige in dajejo dosti pozitivnih vrednot. O KArlu Mayu pa veliko govori tudi roman Katarine Marinič po njihovih besedah.

Jaz sem pri 14h prebrala vse njegove knjige. No ne vem če čisto vse, ampak ogromno. Se jih spomnim take manjše vezane v zeleno usnje. Pa od Verna svetlo modre :))))

Tudi jaz sem prebral vse po ene 2x. Ampak ne pri 14h 🙂
Mislim, meni so bile super.
Svetlo modre od Verna imam doma. Ene par mi jih manjka, ker sem jih posodil sošolcem z besedami:
Ej, to pa MORAŠ prebrati, veš kolk je dobra. In čez par mesecev:
A si že prebral?

G.

Tudi jaz sem žee v osnovni šoli prebrala vse (ali sem res vse, danes ne vem več) knjige o Vinetuju. Oboževala sem jih. Kdove, kako bi danes to brala. Mislim, da je vredno poskusiti. Bom našla kakšno knjigo in jo res prebrala še z današnjimi očmi po nekaj desetletjih. Ha, bo zanimivo.

Jaz sem pred nekaj leti še enkrat vzela: Grad Rodriganda. Sicer jih nisem ravno brala (tako, vrstico po vrstico), bolj preletela, pa so mi bile malo čudne.)))). Prvič sem jih pa itak še v osnovni šoli predelala (vse kompletno). Normalno, da imaš pri pol stoletja življenja čisto drugačne oči, kot na začetku. Se pa spomnim, da mi je bilo všeč to, da indijanci niso bili vsi “bed boji”:)).

Jaz sem takrat predihala tudi kompletnega Verna, pa Zana Graya, pa kar je bilo takih “kavbojskih” zadev dosegljivih v tisti naši vaški knjižnici.

Verjamem pa, da danes mladini niso več zanimive – razen redkim izjemam, ki sploh še berejo – je toliko kvalitetne mladinske literature, da tole verjetno ne pride več v poštev.

Če je veliko kvalitetne mladinske literature, potem nekateri zagotovo berejo, mi šepeta logika.

Karl Mayeve knjige se mi zdijo čisto kvalitetne.

Ja gumpec, ampak, kolikor jaz vidim pri nas v knjižnici, so police več ali manj enako polne (Karla Maya, da se razumeva).

Mogoče mladi (bralci) ne posegajo po Karlu Mayu tudi zato, ker ne vedo zanj. Jim ni ustrezno prezentiran. No ja, kaj vem, jaz sem veliko knjig v knjićnici vzel tudi iz firbca. Navsezadnje, če vidiš dva metra vodoravno zelenih knjig, te menda ja premami, da eno vzameš …

Ja, naj bi te, recimo. Pa se mi zdi, da ga tudi knjižničarji štejejo bolj med pogrošno literaturo in ga ne ponujajo.

New Report

Close