vinkulacija-kaj je to?
Npr. za škodo, da je upravičen nekdo drug, ti plačaš.
Naše podjetje ima v lasti poslovni prostor, ki ga oddaja, najemnik je plačnik zavarovanja, če bi bilo kaj narobe smo upravičenci mi oziroma se škoda popravi v našem poslovnem prostoru. Upam, da je to to, morda ti bo znal nekdo drug povedati kaj več!
Gre za določen pogoj ali klavzulo, po kateri je določena oseba upravičena do določene stvari…. Pri kreditu lahko zastaviš svojo življenjsko polico in jo vinkuliraš v dobrobit banke. Naj me kdo popravi, če je moja razlaga napačna.
Evo – tekst na vinkulaciji (jih pišem vsak dan)…
Na podlagi zakona o “premoženjskih, avtomobilskih” zavarovanjih je zavarovanec upravičen do zavarovalnine le v primeru 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} uničenja stvari (požar, totalka).
Zavarovanec je navadno posojilodajalec.
Nataša
Pozdravljeni,
vinkulacija pomeni, da je zavarovalna polica zastavljena v korist banke. Zato bo ob poteku zavarovanja zavarovalnica kontaktirala banko in jo vprašala za soglasje glede izplačila. V primeru, da so vse zapadle kreditne obveznosti plačane, načeloma banka soglaša, da se izplačilo izvede upravičencu, hkrati pa to pogojuje s sklenitvijo novega zavarovanja, s katerim je zagotovljeno jamstvo do poteka kreditne pogodbe. Je pa praksa od primera do primera različna ter odvisna tudi od banke.
Lep pozdrav,
mag. Martina Polančec
Direktorica za izvajanje osebnih zavarovanj
Pozdravljeni,
Predcasno sem poplacala stanovanjski kredit zavarovan s Triglav zivljenjskim zavarovanjem, placanim v 1x znesku. Kredit je bil sklenjen za obdobje 25 let, zivljenjsko zavarovanje skladno s tem obdobjem. Kredit poplačan v 6 letih. Potrdilo o odplacilu kredita sem prejela.
Kaj se zgodi z mojo zavarovalno polico? Nikjer v pogojih poslovanja oz na spletnih straneh zavarovalnice nisem nasla podatka, ce obstaja moznost delne konsolidacije vplacanega zneska.
Hvala in lp,
S
sshh, 31.08.2022 ob 15:42
Pozdravljeni,
Predcasno sem poplacala stanovanjski kredit zavarovan s Triglav zivljenjskim zavarovanjem, placanim v 1x znesku. Kredit je bil sklenjen za obdobje 25 let, zivljenjsko zavarovanje skladno s tem obdobjem. Kredit poplačan v 6 letih. Potrdilo o odplacilu kredita sem prejela.
Kaj se zgodi z mojo zavarovalno polico? Nikjer v pogojih poslovanja oz na spletnih straneh zavarovalnice nisem nasla podatka, ce obstaja moznost delne konsolidacije vplacanega zneska.
Hvala in lp,
S
kaj bi se zgodilo?
nič, še naprej si zavarovana, samo banka ni več upravičenec do tega zavarovanja, če se ti kaj zgodi.
zavarovanje lahko tudi prekineš po pogojih, ki jih ima zavarovalnica, ne vem pa, če je to tako zelo hudo pametno, sploh, če imaš kakšnega otroka ali kaj podobnega
Kredita ne moreš imeti zavarovanega z življenjskim zavarovanjem, mogoče je bil pogoj, da si ga dobila oziroma dobila ugodnejše pogoje. Kredit je lahko zavarovan pri zavarovalnici ali pa s hipoteko (glede na to, da je šlo za stanovanjski kredit, si najbrž imela hipoteko).
Če je bila tvoja polica življenjskega zavarovanja vinkulirana v korist zavarovalnice, potem se pozanimaj, kaj moraš storiti. Nekaj bo banka morala spisati za zavarovalnico, da devinkulirajo polico.
Glede samega življenjskega zavarovanja se moraš pa ti odločiti, kako dalje. Lahko ga prekineš, a denarja nazaj praviloma ne boš dobila. Če gre slučajno za življenjsko zavarovanje z varčevalno komponento, potem itak tam varčuješ in tisti znesek dobiš nazaj, minus zavarovalni del (ki je dokaj visok, kolikor vem).
Ali želiš ŽZ obdržati ali ne, je zelo odvisno od tvoje situacije. Kot je že ena prej omenila, če imaš otroka oziroma nekoga, ki je odvisen od tvojega prihodka, je smiselno obdržati. Če tega ne rabiš, potem premisliš. Če se ti zdi zavarovalna vsota previsoka in ne rabiš takšne, premisliš o spremembi police oziroma pač to prekineš in skleneš novo. Je pa tako, da si zdaj starejša in bo premija višja, tako da je najbolje, da se usedeš z agentom in preverita, kaj bi bilo zate pametno. Seveda to po tem, ko sama ugotoviš, kaj potrebuješ. Mogoče morda več invalidskega zavarovanja kot življenjskega? Mogoče kakšne težke bolezni ali kaj podobnega? Ne vem, to je odvisno od tebe in tega, kaj želiš ti imeti zavarovano, če sploh kaj.