Vino suho, polsuho, polsladko… itd
Suho je vino, ki nima nič ostanka sladkorja, polsuho ga ima, a manj kot polsladko ali sladko. Glede kisline ni bistvene razlike – zaradi sladkorja se nam le zdi, da je ima sladko manj, v resnici pa je ima enako.
Nasprotje vina je …. recimo sok.
Našla sem še tole:
Ljudje se vedno sprašujejo, kaj pomeni “suho vino”. Praviloma je suho vino tisto, ki vsebuje 1 do 2 grama nepovretega sladkorja. Torej “suho” pomeni kislo.
Vsa suha vina pustijo v ustih lep prijeten občutek svežine, ki kar traja.
Kadar pijemo uglajeno suho vino, nas le-to hitro prevzame, prvi kozarček kar sam pokliče naslednjega, še posebej po dobri jedi.
Razmerje med alkoholom in kislino deluje izredno ustrežljivo in navdihujoče.
Rdeča vina so predvsem suha. Merlot je v primerjavi z drugimo rdečimi sortami bolj okrogel, mehkejšega okusa, eleganten s plemenito, zanj značilno nežno cvetico. Zanj je značilen prijeten vinski okus in nekoliko svetlejša rubinasta barva. Z zorenjem postane Merlot vino, ki zna navdušiti tudi izbirčneže.
Kabernet sauvignon je ekstraktno vino z močnim karakterjem, odlično strukturo in harmonijo.
Suha vina ugodno vplivajo na zdravje ljudi, so bolj pitna in bolj poživljajoča.
V suhem vinu hitro razpoznamo vsakršno morebitno napako pri kletarjenju.
Nataša