Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Vinski kamen?

Vinski kamen?

Kaj je vinski kamen, a to je kao bolj fensi pecilni prašek? Berem v nekaj receptih za palačinke…. kje se dobi ta vinski kamen? V naši trgovini mercator ga nimajo…

V našem mini mercatorju ga imajo pri bio hrani oz. bolj zdravi hrani.
Ma ne vem, naj bi bil boljši reagent, samo ni isto kot pecilni. Imam prijateljico, ki je ultra ful mahnjena na zdravo, bio, vegan, pa uporablja pecilni prašek za malo bolj občutljive zadeve … vinski kamen ni dovolj.
Drugače ga imajo v trgovinah z zdravo prehrano, je pa precej drag.

Če je to to, kar imam jaz. Isto velika vrečka kot pecilni in isto tok dnarja. Manj kot euro. In isto sem ga tam našla, na polici, kjer imajo za peko. Med pecilnimi p. To je bilo v našem mini Sparu.

BTW, a kdo ve od kod ima tako ime, a ima kakšno vezo z VINOM?

Vinski kamen je kalijeva sol vinske kisline (kalijev bitartrat). To so kristalcki ki se izlocajo iz nekaterih vrst belega vina ob staranju.

Vinski kamen je sol vinske kisline in sam po sebi ni rahljlno sredstvo za testo. Do reakcije (izhajanje CO2) pride šele, ko ga zmešamo s sodo bikarbono. Da ne pride do reakcije takoj, mu dodajo še škrob in tako dobimo pecilni prašek na osnovi vinskega kamna.

Zato vedno poglejte ali kupujete čisti vinski kamen (tega je težje dobiti) ali pecilni prašek na osnovi vinskega kamna. Tega se potem uporablja kot navaden pecilni prašek (ki je na osnovi fosfatov), cena je primerljiva, mogoče je malce dražji, učinkovitost pa tudi. Naj bi bil pa manj škodljiv od fosfatnega.

Če pa imate čisti vinski kamen, pa ga morate zmešati še s sodo bikarbono in škrobom (gustin), tako da boste dobili pecilni prašek. (2 dela vinskega kamna,1 del škroba, 1 del sode). Čisti vinski kamen pa ne bo razrahljal testa.

New Report

Close