Vinski kamen?
V našem mini mercatorju ga imajo pri bio hrani oz. bolj zdravi hrani.
Ma ne vem, naj bi bil boljši reagent, samo ni isto kot pecilni. Imam prijateljico, ki je ultra ful mahnjena na zdravo, bio, vegan, pa uporablja pecilni prašek za malo bolj občutljive zadeve … vinski kamen ni dovolj.
Drugače ga imajo v trgovinah z zdravo prehrano, je pa precej drag.
Vinski kamen je sol vinske kisline in sam po sebi ni rahljlno sredstvo za testo. Do reakcije (izhajanje CO2) pride šele, ko ga zmešamo s sodo bikarbono. Da ne pride do reakcije takoj, mu dodajo še škrob in tako dobimo pecilni prašek na osnovi vinskega kamna.
Zato vedno poglejte ali kupujete čisti vinski kamen (tega je težje dobiti) ali pecilni prašek na osnovi vinskega kamna. Tega se potem uporablja kot navaden pecilni prašek (ki je na osnovi fosfatov), cena je primerljiva, mogoče je malce dražji, učinkovitost pa tudi. Naj bi bil pa manj škodljiv od fosfatnega.
Če pa imate čisti vinski kamen, pa ga morate zmešati še s sodo bikarbono in škrobom (gustin), tako da boste dobili pecilni prašek. (2 dela vinskega kamna,1 del škroba, 1 del sode). Čisti vinski kamen pa ne bo razrahljal testa.