viroza pri dojenčku
spet se oglašam s problemom moje princeske, ki je dobila neko virozo in je že tri dni čisto ubogica. Ima vročino, konstantno ima zamamšen nosek, in to z gnojnimi izcedki, hripav glasek in tudi zakašlja. po dojenju se ji tako dvigne, da dvakrat na dan tako bruha, da ji gre ves obrok preč. kadar je budna joka, drugače pa ves čas spi. Sicer je zelo živahna 6-mesečnica, amapk take je res ne poznam. Smo pri zdravniku dobili kaplice Bisolvon za lažje izkašljevanje, pri vročini ji dam tudi žličko Daleron sirupa. Ful me skrbi, ker vidim da trpi in ji prav dosti ne morem pomagati.
Kakšne izkušnje imate ve s tem? Kako dojenčku sčistiti nosek, ker se neomajno otepa rok, ali aspiratorja, ki se približa njegovemu nosku?? In koliko časa to ponavadi traja, da dojenček preboli tak virus?
hvala in lp
Uf, pri nas je bilo podobno pri 4 mes in pol. Nekaj časa sem se mučila s tistimi aspiratorji, pa mi ne takrat in ne nikoli kasneje ni uspelo ničesar posesat iz nosu. So mi rekli, naj se poslužim “manj prijazne metode”, ko v nos kar naliješ fiziološko, da otrok enostavno požre, kar mu “odplakne” iz nosu. To je sicer zelo dvorezen meč, prvič, ker se lahko fino zaleti, drugič pa, ker lahko tudi fino bruhne. Pa še v pljučih se rado nabere. Vseeno pa kaj dosti izbire nimaš. Poskusi najt tapravo “dozo”, da nos še očisti, pa da se ne zaleti prehudo v grlu. Par ponovitev, pa se ujameš. Lahko poskusiš tudi s kakšnim razpršilom, mogoče ti bo kaj lažje.
Vlaženje prostora, dvignjeno vzglavje, kakšen lonec vrelih slanih kamilic ob posteljici (dovolj daleč, da jih ne more doseč, seveda) in čimveč tekočine (čaj, čaj, čaj!!!), da redči sluz. Grozno je, ko tako majhne takole napade. Jaz kaj dosti več kot tri dni s takimi simptomi ne bi čakala in bi jo še pred prazniki ponovno odkurila k zdravniku. Vročina, gnojni izcedek, hripav glas, kašelj, bruhanje – to ni tako zelo nedolžno. Sploh vročina, če kar vztraja. Ker takile dojenčki še dosti ležijo, je lahko hitro iz viruze virusna pljučnica. Mi smo jo imeli, pa je bil že povsem brez vročine, le kašljal je še 🙁
Jaz pa sem uporabila kar sprej Sterimar, pustila minut in potem s pumpico posesala, pa jok gor al dol, nosek je potrebno sčistiti. Še naprej se savnajte v kopalnici, medtem pa jo tapkaj po hrbtu. Ob kašljanju pa svetujem še na oljčku prepražene cvetove kamilic zavite v pleničko in še toplo zatlačiti pod bodi na prsa čez noč.
zgleda da res razsaja virus. Mi smo bili pri zdravniku, hčerkica pa je dala tudi kri in vodo na pregled in so ponovno postavili diagnozo: viroza. Kaj čmo?! treba je malemu bolanemu uboščku pomagati, kakor lahko, pa tudi če tuli, ko mu čistiš nosek, a ne? Saj bomo skupaj prebrodili. veselimo se pomladi!!!!
lepo nočko
Če zelo kašlja ga pelji k pediatru, da mu posluša pljučka. Ne bi te rada strašila, tudi sama sem pri prvem odlašala (res da je imel tudi vročino), ko je zelo kašljal, potem me je mami nagnala k zdravniku in smo že tam prejeli inhalacije (ker je šlo že na pljučka) in potem sva vso noč na 2 uri dajala vpihe, zjutraj pa nazaj poslušat. K sreči je bilo bolje, drugače bi morala v bolnico. Pediatrinja me je nadrla in mi zabičala naj v bodoče pridem takoj ko začne kašljat da poslušamo pljučka. Moj je bil star 7,5 mesecev, tvoj pa je še toliko mlajši, zato ne odlašaj.