virus!!!
Pravkar sem pognala antivirusni program, ki je dosegljiv na Vecerovi strani. In je odkril dve okuzeni datoteki – obe z istim virusom CIH.1003. Program je datoteke “ocistil” in izbrisal. Zanima me pa naslednje…
Na netu sem se malo nacitala o tem virusu. Pise, da se sicer aktivira vsakega 26.aprila (Cernobil!) in da poseze tudi v boot. Vem, da smo tak virus ze imeli – zal na disketah, ki so bile sistemske. A ta virus je pri nas na novo nalozen (kvecjemu kak teden, pravi sestra). Vsi trdi diski so bili pred kaksnim mesecem dni z istim antivirusnim programom (www.vecer.com) pregledani, takrat ni bilo na njih nobene okuzene datoteke. Ali je mozno, da se je virus, ki smo ga dobili v roku tega tedna ze aktiviral?
Sprasujem pa zato, ker se prav ta teden dogajajo cudne zadeve… Ob zagonu pise, da bi bilo potrebno vstaviti sistemsko disketo oz. nekaj z bootom… Racunalnik kar sam od sebe naenkrat mrkne in ga lahko zazenes sele po veckratnem poskusanju. Res pa je tudi, da smo prav ta teden menjavali sisteme – pomeni da imamo na novo dva sistemska diska, ki pa sta oba prenosljiva (ta stari sistemski disk smo tako montirali, da je sedaj prenosni). Zapleteno vse skupaj.
Aja, pravkar smo ugotovili, da smo virus menda dobili preko okuzene sistemske diskete… Samo bi me pa vseeno zanimalo, kaj bi lahko bil vzrok, da racunalnik sam od sebe crkuje, da se ne da zagnat, da ko se po vec poizkusih vseeno lahko zazene, gre to samo, ce ga zazenem z navadnim zagonom (ne preko opcije varni zagon). Hvala za pomoc.
Živjo..
Ja CIH virus, bolj poznan kot Chernobyl je bolj takole destruktivni virus,
to pomeni, da vsebuje kodo, ki pobriše trdi disk pa tudi CMOS zna
uničiti.
Poznam kar veliko primerov, ko je tako ta virus uničil osnovno ploščo,
potem te pa pahne v težave.
Namreč moraš nekje najti enako osnovno ploščo, prekopirati BIOS
in skratka bla,bla,bla. Razen če nimaš čisto novih osnovnih plošč,
ki podpirajo tudi instalacijo BIOS-a če je bios “zanič”.
Poglej te težave, katere imaš (nezaganjanje operacijskega sistema)
je čisto možno posledica tega virusa.
Poizkusi si iz interneta (spodaj imaš link) posneti Symantecovo
orodje za odstranitev tega virusa iz mašine.
Torej datoteko shraniš na trdi disk, potem pa :
Start
Zaženi
odtipkaj command.com
premakni se v mapo, kamor si shranila ta program in ga startaj.
Načeloma bi ti moral odstraniti ta virus.
Če ne pa kar vprašaj, čeprav bo mogoče naslednji nasvet:
Pobriši celoten trdi disk (formatiraj) in postavi vse na novo iz čistih
disket, oz. cdroma.
lp
Hmmm… Program sem sicer nalozila, ampak zagnati ga pa ne morem – se sicer zazene, se pa takoj tudi ugasne. A se da se kako drugace (razen seveda formatiranje diska?)?
Pa se vedno mi ni jasno, kako se je virus lahko aktiviral – saj se vednar ni cas aktivacije (26.april)…?
Klemenxx, hvala za pomoc. Zadeva se je ze uredila. Virusa na sreco v spominu ni bilo (se je preko antivirusnega programa ocitno popolnoma izbrisal), nasli smo pa ze krivca (nosilca) tega virusa – eden izmed prenosnih diskov ga je imel v windows-sistemu. Disk bomo lepo formatirali, potem pa jovo na novo… Se enkrat hvala za pomoc.
najbolje je da si na računalnike namestite kakšne antivirusne programe in jih redno posodabljajte.
Forum je zaprt za komentiranje.