virusi v elektronski pošti
Dragi mojstri in mojstrice, prosim vas za pomoč!
Včeraj so me kolegi iz službe nevede “obdarili” z elektronsko pošto, ki je vsebovala virus oz. “črva”, ki se je nato razposlal sam na moje naslove v adresarju, ne da bi jaz vedela za to. Kako lahko to preprečim? Uporabljam Outlook Express. Seveda tudi ne odpiram sporočil z neznano ali blesavo vsebino, niti nenaročenih priponk.
Karmen pozdrav!
Lepo, da te kolegi obdarijo, pa čeprav je to virus….(hehe)
Ok malo resnosti.
Ali imaš instaliran protivirusni program??
Če ga nimaš (verjetno ne), si ga v službi preskrbite. Pa ne samo instalirati,
temveč ga je potrebno tudi redno osveževati (minimalno vsaj 1x na teden).
Škoda, ker nisi povedala kak črv je to, ali si ga odpravila, ali je pa še vedno
prisoten v računalu ??
Verjetno imaš tudi Outlook Express, ki nima instaliranih vseh zadnjih popravkov.
Namreč ti (zadnji) popravki vsebujejo kodo, ki prepreči programom, da se sami “startajo”.
Vsi novi/stari virusi izkoriščajo ta problem v Outlooku Express in se sami startajo,
tudi če uporabnik ne odpre take e-pošte.
Zaključek:
1. Instaliraj protivirusno zaščito čimprej
2. Redno osvežuj protivirusni program z novimi podpisi virusov
3. Če lahko – instaliraj zadnje popravke za MS Outlook Express.
Lep dan še naprej..
Klemenxx hvala za informacije.
Problem je v tem, ker gre za moj domači računalnik, ne službenega, jaz pa sem prevohrna da bi metala cel kup denarja vantivirusne programe. Poskusila bom z zadnjimi popravki in tudi zaščito sem nastavila na High , če bo kaj pomagalo.
hehe Karmen – potem pa tako povej.
Da gre za domačega in če se kje dobi brezplačen AV program za “Gorenjce”..
Seveda se ga dobi – zastonj za domačo uporabo, pa še nove
podpise si presnameš kar po Netu iz njihove strani..
Če te zanima link povej, pa ga bom poiskal in ga napisal sem gor..
lp
Prosim, prosim…
Malce pozno (sem moral malo pobrskati),
pa vendar:
pojdi na stran:
in si tam posnami datoteke.
Če imaš Windows 9.xx, ali Windows ME si OBVEZNO
moraš prekopirati datoteko tam ko piše: Download the mfc42.dll Updates
in to datoteko MORAŠ NAJPREJ instalirati, potem restartaš računalo
in nato šele instaliraš AV program.
Če ti kaj ni jasno kar vprašaj !!
Drugače pa lep dan še naprej..
Hvala za info.
Še kar vztrajam na Win98, he, he…
Hja, ko hočem downloadat mi javi, da moje trenutne nastavitve tega ne dovolijo.
jadajadajada..
Najprej si vsa vesela povedala, da si dvignila nivo zaščite do konca,
sedaj pa jadajadajada, da ne moreš prekopirati iz neta programe..
Seveda ne – daj nastavitve nazaj tako kot so bile prej pa gremo download….
(hehe ne zameri, malo heca)
lp
OK; zdaj sem zrihtala Security nastavitve, grem probat še enkrat…
Tudi posodobitve Outlooka sem ravnokar prenesla, upam da mi bo zdaj uspelo…
Držimo pesti, da bi ti uspelo …
lp
Imaš prav. No zdaj sem zrihtala. Človek se pač kaj nauči tudi na lastnih napakah. Hvala za prijazno in hudomušno pomoč.
Ah . me veseli, da ti je uspelo..
Drugače boš videla, je to kar dober programček za virusne zadeve..
Samo ne pozabi tistega mfc najprej instalirati, če ne boš v težavah !!!
Ajdi lep dan še naprej –
ps. nisem te mislil kakorkoli užaliti, ali kaj podobnega, samo malce
po nesreči so mi moji prsti ušli po tipkovnici čisto po svoje
lp
hehe, ob vseh nasvetih in nalaganjih pa je njen računalnik najbrž še kar okužen?
ja sej, ko sem jo enkrat vmes vprašal, kak virus ima, da bi ji poslal link,
za odstranitev pa od Karmen ni bilo ne mu, ne bu.
Sedaj pa lahko samo v “luft” gledamo in se sprašujemo – ji bo uspelo, ali ji ne bo uspelo ???
Najbrž bo – jutri pa naj poroča hehe
zivjo.. ej, kaj pa dela ta mfc… slucajno me zanima, ker imam slucajno tudi jaz ta antivirusni program, pa se ne spomnim tega fajla pa mi vse ok dela. .. kaj bi se pa zgodilo, ce ga ne bi bilo?
mfc je datoteka, ki zamenja neke sistemske .dll datoteke z novejšimi.
Včasih je imel prg. to v sebi, sedaj ima pa že nekaj časa poseben program,
ki to zamenja.
V glavnem, če nimaš novejše mfc.dll datoteke AV program v nekaterih primerih
naredi blue screen..
lp
2 uri (žal nimam ISDN ali ADSL – čakam na ugodnejšo ponudbo, he, he,… oz. znižanje cen) sem downloadala AV in kar spada zraven, resetirala, nato nalagala, … nato pa sem jo raje odkurila ven na sprehod z dojenčkom, zato ni bilo več glasu od mene, he, he.
No, zadeva sedaj dela, AV ni našel ničesar (ker sem vse nedobrodošle maile že pometala ven, čeprav je en črv šel že naprej na naslove v mojem adresarju – mimogrede: imenoval se je Happy Ladys Day ali nekaj podobnega.
Mi je pa en prijatelj še povedal za eno finto, bom videla v prihodnje, če deluje: v adresar vpišeš dva blesava naslova : aaa in en lev, neobstoječ naslov in na kocu zzz in še en neobstoječ naslov in baje to “črva” zmede, ko se hoče razposlati po naslovih v adresarju in mu ne od spredaj ne od zadaj ne rata. Sicer ne vem, če je to preverjeno res, ampak za vsak slučaj…
Eh, popravek: virus je vsebovala pošta z imenom …Ladys Day… . No, potem sem danes še enkart skenirala in mi je našel 2 črva: Bad.Trans.B1 in Klez.E. Kakšne škode do sedaj še nisem opazila me pa zanima, kaj sta mi lahko ta dva ušpičila oz. ali lahko še pričakujem kakšna neprijetna presenečenja. Ali je možno nastaviti Filewalker, da preventivno čekira vse maile ki pridejo v moj predal? No, meni je bila to šola in sem se iz tega naučila, da si bom od sedaj naprej vzela več časa za zaščito, he, he…
Živjo mamica..
Lepo, da ti je konec koncev uspelo, ker z Tajfunom sva bila že čisto
na koncu, ter sva že vse naokrog spraševala za tvoje podatke, da prideva z gasilskim
avtom + prižganimi lučkami pomagat odstranjevat in narediti totalno deratizacijo v tvojem
mlinčku..
Ampak na veselje ti je le uspelo – uhhh kako smo si oddahnili..
Ok malce resnosti:
lepo, da ti je resnično uspelo odstraniti to čurunalniško nadlogo.
Bad-Trans ni toliko hudo nevaren – se pač širi naokrog preko e-mail sporočil.
Hujša zadeva je Klez, ta pa kot veš/ne veš briše vsake toliko časa 6. v mesecu skoraj vse podatke iz diska.
Prav ta mesec (6.) je bilo veselo pri uporabnikih – kar naenkrat niso mašine več delale.
Drugače pa ta program seveda zna (mislim da je to kar privzeto) preverjati vso prihajajočo in odhajajočo pošto, ter hkrati odstrani viruse iz priponk.
lepo se mejte..
jutri in pojutrišnjem je pa Planica – moj osebni nacionalni praznik
aaa zzz :))) Možno, da ga zmede, čeprav ne vem zakaj naj bi ga.
Draga moja Karmen, pozabila si na je črvov več vrst kot glist na vsakem vrtu. Vsak, ki pride na novo, je bolj premeten in inteligenten.
Madonca, pa menda ne misliš, da je fora virusov samo v tem, da pošiljajo okužene maile okol posvetu. To je samo premeten način ekspresne širitve. Škodo in težave pa ti virusi sami lahko napravijo tudi na lokalnem računalniku, najhujša je seveda izguba pomembnih podatkov in nekaj uric dela s ponovnim nalaganjem programov.
Problem je v naivnosti uporabnikov pošte. Preveč kroži okol raznih štosov, filmčkov, vicev, dobrih misli v PPT in podobne navlake (to me spominja na SMS – kolega mi vsak dan pošlje najmanj 4, vsak je bolj blesav od prvega – pa ga ne morem odvaditi te razvade). In jasno, kaj se dogaja: ker pošta prihaja od prijateljev in poslovnih partnerjev – folk NAIVNO zaupa prejetim mailom.
Nekaj dni nazaj mi je kolega, ki sem mu namestil licenčno verzijo Nortona 2002, telefoniral, da ne bo več čakal ’tista jajca’, ki mu preverjajo prihajajočo pošto… Uro zatem je bil okužen!
Torej, ponovimo – pozornost, pazljivost in reden update AV programa odtehta marsikaj. Odpiranje virusa ali dvojni klik nanj pomeni namreč ukaz za izvedbo tega programčka. Poti nazaj ni.
Karmen živjo.
To informacijo, katero ti je kolega povedal, namreč od aaa do zzz, bomo posredovali, na Internet in v ponedeljek pričakujemo sesutje – PROPAD vseh (večine) firm, ki pišejo protivirusno zaščito.
Hellou – če bi to držalo, bi že vsi imeli to narejeno..
Virusi so zelo inteligentna bitja, vsak dan bolj, za letos pa napovedujejo še bolj
inteligentno računalniško virusno nevarnost..
lp
He, he fantje, zdaj pa niste več resni…
No, ravno včeraj smo se pogovarjali s prijatelji o stavki avtoprevoznikov, zdravnikov, … pa je rekel prijatelj, ki je računalničar: “Kako pa naj jaz stavkam, a naj z miško maham naokoli?” Pa mu je drugi frend odgovoril:”Ja, zato pa sesuvate velike sisteme in razpošiljate viruse, da vas nato nujno potrebujemo”. Hm, vredno razmisleka.
P.S: Klemenxx – upam, da ti veter ni pokvaril užitkov v Planici.
hehe Karmen živjo.
Seveda nismo resni. Kadar imam jaz “belo stavko” se to odraža tako,
da tipkam samo z dvema prstoma, s tretjim pa skoz tolčem po tipki za brisanje..
hehe..pa eno kavo več spijem
Okrog sesuvanja je pa resno in ima kolega čisto prav.
Jaz bom npr. danes zvečer “sesul” eno veliko Banko za začetek
in pozno zvečer še dve časopisni hiši in en privat radio, da bo dela
jutri vsaj do 16.00 ure..
Malo resnosti prosim lepo, namreč moj hobi ni
vsakodnevno instaliranje popravkov za Microsoft-ove operacijske sisteme ..
TO JE MOJ POKLIC !!!!!!
Drugače povedano, če bi bili uporabniki malo manj “firbčni” in malce bolj
ozaveščeni bi mi imeli malo manj dela z virusi in malo več dela
s tem, da namesto uporabnikov včasih pritisnemo tipko za vklop monitorja
(kadar jim nič ne dela) in podobno..
Oh prav dobre volje sem danes.
Bil sem lepo sam doma (moje dame so že v petek šle k prijateljici),
včeraj smo bili v Planici in je bilo enkratno – “klinc” pa veter saj ga spodaj skoraj
ni bilo, danes sem pa raje malce poležaval in iz kavča gledal skoke v Planici.
Kot sem že zgoraj napisal – me jutri čaka veliko dela hehe
ajd mejte se radi
Forum je zaprt za komentiranje.