Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine VIŠINA NAJEMNINE

VIŠINA NAJEMNINE

Spoštovani,
prosim za nasvet. Slišala sem, da je možno najemnino za oddajo stanovanja sestaviti tako, da je en del iz najemnine en del za koriščenje opreme. Na ta drugi del ni davka. Prosim za nasvet, kje najti pravno podlago. Vnaprej hvala.
Lep pozdrav,
Metka

Zakon o dohodnini – dohodek od oddajanja premoženja v najem, konkretno 76. člen. Le-ta pa govori, da se dohodnine ne plačuje od dohodka iz oddajanja premičnin v najem, razen od dohodka iz oddajanja opreme, bivalnika in prevoznega sredstva v najem.

Predvidevam, da je jasno (kolikor mi je znano, je bilo to možno pred mislim da letom 2004, potem so pa zakon dopolnili). In kakor poznam situacijo na najemniškem trgu, se sklepajo pogodbe z eno ceno za najemnino.

Pojasnilo DURSa: http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/dohodnina_pojasnila/dohodek_iz_oddajanja_premozenja_v_najem_in_iz_prenosa_premozenjske_pravice/dohodek_iz_oddajanja_premozenja_v_najem/davcna_obravnava_dohodka_iz_oddajanja_premozenja_v_najem_dosezenega_po_1_1_2013_v_skladu_z_zakonom_o_dohodnini/

Če govorite o DDV, je zgodba najbrž drugačna.

Pozdravljeni,
tole tudi mene zanima.
Namreč oddati sem morala stanovanje, ker sem se selila zaradi službe, kjer pa plačujem visoko najemnino. Tako da mi ta davek predstavlja veliko breme, pa še vzdrževanje, stavbno zemljišče, zavarovanje stanovanja…težko je
In čeprav sem prebrala ta določila od Dursa, pa tega uradnega jezika ne razumem.

[b]Le-ta pa govori, da se dohodnine ne plačuje od dohodka iz oddajanja premičnin v najem, razen od dohodka iz oddajanja opreme, bivalnika in prevoznega sredstva v najem.[/b][/b]

Jaz to razumem tako, da če pogodba vsebuje poleg plačila najemnine, del tudi za obrabnino opreme, da je to še možno? Da bi se davek plačal samo od najemnine stanovanja, od obrabnine opreme pa ne.

Kaj pa normirani stroški, ki so bili v veljavi še lansko leto? Berem o 10% normiranih stroških. Glede na to, da so olajšavo 40% normiranih stroškov ukinili, je komu znano, ali vzdrževanje pa še vedno se lahko uveljavljajo?

Upam, da sem razumljivo napisala,
se zahvaljujem

Pomeni, da se dohodnine NE plačuje od oddajanja premičnin v najem, izjema je pa oddajanje opreme.

Pomeni, da se od oddajanja opreme v najem dohodnina plačuje:) Torej je vseeno, ali napišeš v pogodbo 200 stanovanje + 100 oprema ali 300 najemnina, saj se enak davek plača od obojega.

Normirani stroški so po novem 10%, razen če uveljavljaš dejanske. Davek pa znaša 25 % in je dokončen (ne gre več v letno osnovo za dohodnino).

Torej bi bila rešitev, da napišeš da poleg stanivanja daješ v najem tudi psa? Pes namreč ni oprema? Bi to šlo?

Hvala lepa-ZDoh-2- za odgovor. Glede psa pa najbrž ne bo šlo, ker ga nimam…

🙂
Vprašanje, ali se pes šteje med premoženje in bolj pomembno, kakšen bi bil odziv Društva za zaščito živali:)

Enya, še nekaj – zgoraj pišeš, da si se morala seliti v drug kraj, kjer plačuješ visoko najemnino. V zadnjem času se zna najti kar nekaj dobrih stanovanj po ugodnih cenah. Glej malo okoli, če lahko najdeš kaj cenejšega, ali pa poskusi tudi z najemodajalcem skleniti kakšen dogovor.

Dodatno pišeš, da je davek breme, pa še stroški z lastniškim stanovanjem so. To je seveda vse res. A vseeno prejmeš najemnino, ki pokrije te stroške. Na koncu ti le nekaj ostane, problem je, če prav razumem, da je tvoja najemnina višja od te, po kateri ti oddaja stanovanje. Moraš pa razumeti, da s to oddajo ti vseeno nekaj prejmeš in da si na koncu v plusu, torej večjem plusu kot če stanovanja sploh ne bi oddala…

Ni bilo ravno vprašanje, a ko je bilo omenjeno, si dovolim komentirati še ta del:)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close