višja glavnica
Gavnico imaš najbrž v CHF in če sedaj računaš koliko € si še dolžen glede na to koliko € si vzel kredita, je ta številka res lahko višja kot takrat ko si vzel kredit. Koliko glavnice si odplačal moraš gledati na CHF – koliko CHF si vzel kot kredit in koliko si jih še dolžen – in vidiš koliko si odplačal. Tečaj se pa dnevno spreminja. Danes je tvoja glavnica toliko, jutri pa spet drugače in sedaj je € na zelo nizki točki napram CHF in je to vzrok visoki glavnici. Ampak kredit je dolgoročen in zato mislim,da čez nekaj časa ne bo več tako stanje. Res pa je, da na začetku nekaj let najprej plačuješ več za obresti in manj glavnice, kot kasneje, ko se situacija obrne. Več glavnice ko odplačaš, manjše so obresti. Zato se kot obrok glavnica povečuje in obresti nižajo.
nisem rekel da bo bolje kmalu, kdo lahk to sploh reče… moj point je v tem, da je nekdo v težavah oziroma ima neka vprašanja in gotovo ni prišel na forum zato, da dobi bedne komentarje kot “še tvoji otroci bodo plačevali”. tega ma dovolj od svoje babice in “dobronamernih” prijateljev. to sem želel povedat. glede “investiranja” – če s tem misliš če bi šel zdaj jemat kredit – ja, če bi ga dobil pod pogoji, kot sem jih dobil pred tremi leti, ko sem jemal HIPOTEKARNI KREDIT V ŠVICARJIH bi ga gotovo vzel. in še enkrat v švicarjih. seveda pa ne pod takšnimi pogoji kot jih dobiš zdaj.
moje mnenje glede CHF
banka UBS ima cca 15 miljrd € izgube, vejetno so v podobni situaciji ostale švicarske benke. Proti koncu lata se bo šele pokazala prava rasežnost finančne krize, zna biti, da tudi Švico zadane Islandija. Prvi znak je po mojem mnenju že zadnji referendum v Švici.
Tudi če imaš kredit v CHF je obrok kredita še vedno manjši (nižja obrestna mera za 1.5 %) kot če bi ga imel v EUR.
Največja švicarska banka UBS je v zadnjem lanskem četrtletju ustvarila rekordnih 8,1 milijarde švicarskih frankov (5,3 milijarde evrov) čiste izgube, tako da je lanska izguba v švicarski velikanki dosegla skoraj 20 milijard švicarskih frankov (prek 13 milijard evrov).
Lani množični dvigi sredstev, januarja se je beg ustavil
UBS je objavila, da je imela v zadnjem četrtletju kar 8,8 milijarde švicarskih frankov (5,8 milijarde evrov) izgube iz trgovanja z vrednostnimi papirji. Hkrati se je pri banki nadaljeval beg komitentov, ki imajo pri UBS v upravljanju svoja sredstva. Neto odtoki sredstev z računov v enotah za upravljanje premoženja so v zadnjem četrtletju dosegli 58,2 milijarde švicarskih frankov (38,5 milijarde evrov), potem ko so komitenti že v tretjem četrtletju iz banke umaknili za 49 milijard švicarskih frankov (32,4 milijarde evrov) premoženja.
Prodaje divizije za investicijsko bančništvo ne bo
Vendar je vodstvo banke zanikalo namige o morebitni prodaji enote za investicijsko bančništvo in pri tem celo dodatno poudarilo svojo zavezanost, da ta del bančnih poslov ostaja pomemben del poslovanja UBS, čeprav so lani zaprli tovrstno poslovanje v ZDA. Hkrati so zatrdili, da se tvegane pozicije v bančni bilanci zmanjšujejo, na poseben sklad, ki je bil ustanovljen s pomočjo švicarske centralne banke, pa so prenesli manj zastrupljenega premoženja, kot je bilo sprva predvideno.
Odpuščanja in reorganizacija
Dodatno so pri banki objavili načrt za delno reorganizacijo, in sicer prav na področju upravljanja premoženja. Ustanovili so dve novi poslovni diviziji – eno za upravljanje premoženja na domačem trgu in eno za obe Ameriki. Z reorganizacijo so še poskrbeli, da bo segment investicijskega bančništva poslej tudi bolje zastopan v upravnem odboru. V okviru reorganizacije so v banki tudi napovedali, da bodo morali odpustiti dva tisoč zaposlenih, tako da bi imeli le še 15 tisoč zaposlenih.
Švicarska banka Credit Suisse je lansko leto zaključila s 5,5 milijarde evrov izgube, h kateri je prispevalo predvsem zadnje lansko četrtletje. Gre sicer za največjo izgubo v zgodovini te banke
Druga največja švicarska banka Credit Suisse je zadnje četrtletje zaključila s štirimi milijardami evrov izgube zaradi napačne strategije trgovanja in stroškov, povezanih z ukinjanjem delovnih mest in prodajo dela sklada, piše Bloomberg.
Največja letna izguba doslej
V celem letu 2008 pa je banka zabeležila 8,2 milijarde frankov izgube (5,5 milijarde evrov), kar je največja letna izguba v zgodovini te skupine. V letu poprej je ustvarila 7,8 milijarde frankov čistega dobička.
Zavrnili državno pomoč
Izvršni direktor banke Brady Dougan je decembra dejal, da bo v odgovor na izgubo banka odpustila 5.300 zaposlenih. V nasprotju z UBS pa je Credit Suisse zavrnila državno pomoč.