Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika visok krvni tlak in..

visok krvni tlak in..

Lep pozdrav,

zanima me naslednje:

pred časom mi je zdravnik izmeril pritisk, ki je bil 150/80 ter 145/80.
Ok, star sem 26 let in do nedavnega nisem skoparil s soljo in alkoholnimi pijačami – pivom.

Sedaj pazim na oboje…
Sol sem spravil na minimum, alkohol pa… pivo je po novem out, ker pa nekaj zunaj pač moraš piti in sokovi so še dražji od piva in sploh in oh zanič, pa še sladkor pa to, pa malo čudno izgleda vse skupaj imam sedaj razvito drugačno strategijo:

osminka belega in kozarec vode (nekajkrat..)
Zanima me pa naslednje: ali belo vino viša pritisk? Ali črno vino viša pritisk (nekaj takega sem na forumu sicer zasledil, a zanima me za 100%)

pritisk: med 125/75-80 in 135/75-80. Zadeva očitno deluje.

Pijem tudi jabolčni kis, katerega pripravljamo doma sami (neškopljena jabolka starih sort…), zjutraj. A o kisu ne bi več, ker je res VELIKO o njem na forumu.
Kis rules. Pa zeleni čaj tudi. Tudi popijem po 0.5 litra na dan

še en problem: zadnje leto ali dve se mi dogaja naslednje:

ko / če spijem osminko ali dve – tri ali štiri (da ne bo pomote – le ob vikendih), včasih pa nekaj Zlatorogov, se mi zgodi nekaj čudnega. Namreč, obraz mi zalije rdečica. In to ne komplet, ampak bolj v flekih. Čez čas mine (ne glede na napredno pitje naprej). Zmeril sem si tudi pritisk, a ni nič drugačen kot ponavadi.
Torej, a se komu sanja kaj naj bi to bilo?

hvala za odgovor

Iluvatar, creator of Arda

tudi jaz imam probleme s previsokim pritiskom. stara sem 26 let in suha. dvakrat sem že po eno leto morala jesti tablete. vsak dan sem popila 2 kavi, jedla sem vse, normalno slano. ko sem bila letos pri zdravniku, je bil pritisk 145/100. res previsok. čez en teden sem morala na kontrolo. Opustila sem kavo, niti koška svinjskega mesa nisem pojedla, manj sem solila, nobenih konzerv, nič alkohola, kadim tako ne. in pri kontroli pritisk 156/100. prepričana sem, da je pritisk povezan z dednostjo, saj imata oba starša povišanega. S hrano ga ne moreš spraviti na normalno. vem, da je slabše, če jem svinjsko meso, kadar sem zaskrbljena… včasih imam pa normalnega. pred leti sem bila na veliko preiskavah v bolnici Petra Držaja. nič niso ugotovili. Od domačih zdravil sem pila glogov čaj, ki naj bi uravnaval krvni tlak.
mislim, da je najbolje sprejeti visok krvni tlak kot nekaj, kar te bo spremljalo celo življenje.

..hec je v tem, da se mi je pritisk iz 150 / 80 znižal na 125-135 / 80.
Manj alkohola, veliko manj soli, veliko vode in verjela ali ne …vsako jutro ..jabolčni kis.

Iluvatar, creator of Arda

Bom poskusila tole s kisom. Ampak bom kar Ašičevega. Ko bo kaj novega, sporočim. LP, Meta

Se vidva zavedata nevarnosti previsoke krvnega tlaka?

Tvoje sporočilo se mi zdi tako, kot bi jaz tebe vprašala: “Pa kako si lahko ženskega spola?” Nič ne moreš spremenit. Vesela bom, če mi znaš svetovat, kaj naj naredim, da ga bom znižala!

Živjo,

Svetovala bi ti, da si pritisk kontroliraš sama doma. Meni so ga pri zdravnikih vedno namerili visokega. Nazadnje mi je ginekologinja vsa panična skenslala tabletke itd…Od takrat si pritisk redno merim sama, ob približno istem času in je normalen! Pogosto gre lahko pri merjenjih v ambulanti za fenomen bele halje, kar je pri meni očitno. Imam tak trapast nerazumljiv “strah”…ali kaj (mogoče tremo, ne vem) kadar mi merijo pritisk. Tudi ko sem si začela sama meriti sem imela nekaj dni težave, pa sem se navadila.
Glede prehrane ti svetujem lahko samo to, kar sama prakticiram, pa niti ni ne vem kaj: sadje, zelenjava, polnozrnat kruh, brez dodane soli, veliko vode…kaj pa vem, kar pač naj bi bilo zdravo 🙂 Svetujem tudi veliko gibanja, rekreacija…Če imaš kakšen kilogram preveč je dobro, da ga uničiš.
Seveda, če pa imaš ugotovljeno visok pritisk, pa se nikar ne hecaj in zadevo rešuj s pomočjo strokovnjakov!

Lep pozdrav,
Maša

Spoštovani Iluvatar!

Preberite si prve tri stopnje obolelosti (v pripisu) in našli boste odgovore na vsa svoja vprašanja. Za dodatna pojasnila sem vam na voljo.

Pozdravljam vas! Mitja Fajdiga, Lj., t.2565-215

pripis:
I. stopnja obolelosti: Obolenje se začne z občutkom telesne in umsko-duševne utrujenosti. Tako počutje pogosto spremljajo mišična napetost ali otrdelost, pogosta potreba po uriniranju in potenje, občasna driska ali zaprtost in kratkotrajno mrazenje ali vročičnost telesa. V umsko-duševnem oziru se začetna obolelost odraža v manj jasnem razmišljanju, slabšem dojemanju dogajanja okrog sebe in odzivanju nanj. Obolelost na začetni stopnji se pozdravi zelo hitro — v nekaj urah do nekaj dneh — s počitkom, ko se človek temeljito naspi, primerno naje in telesno dovolj giblje.
II. stopnja: Ko se začne splošna utrujenost pojavljati pogosto oziroma je dolgotrajna, se v telesu pojavlja bolečina ali mučno nelagodje. Občasno človeka zbada kje v telesu, boli ga glava, grabijo ga krči ali občuti kakšno drugo vrsto bolečine. Na tej stopnji obolelosti človek včasih občuti, da ga duši, srce mu udarja neenakomerno, je vročičen ali ga mrazi in zmanjša se mu gibljivost telesa. V umsko-duševnem oziru se morda pojavljajo občasna potrtost, zaskrbljenost in splošen občutek negotovosti. Za ozdravitev obolelosti na tej stopnji je potrebnih nekaj dni do nekaj tednov pravilnega prehranjevanja, telesne dejavnosti oz. nujnega počivanja.
III. stopnja, krvna obolenja: Če se še naprej prehranjuje neskladno z zahtevami svojega življenjskega okolja, se slabša kakovost krvi, torej rdečih in belih krvničk ter krvne plazme, zato telo ne dobiva več vseh potrebnih snovi za svoje obnavljanje in se ne zmore več prilagajati zahtevam svojega naravnega okolja. Kakovost krvi določa kakovost vseh celic v telesu (tkiv, organov in vsetelesnih spletov). Nezdrava kri začne v telesu povzročati nezdravo stanje, zato se pojavljajo znaki obolelosti. Na tej stopnji se pojavljajo kislost krvi (acidoza), visok in nizek krvni tlak…

New Report

Close