Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek visoko temperaturne toplotne črpalke

visoko temperaturne toplotne črpalke

Vem, da je bilo že pisano, pa vendar, ali ima kdo izkušnje z visoko temperaturnimi toplotnimi črpalkami? Nizko temperaturne, kot pravite tukaj, se v januarju, februarju, ko je zima najbolj ostra, ne zagrejejo, tako, kot morajo.   Kaj pa visokotemperaturne? Ali te prav tako omagajo, ko pride hud mraz ali pa delujejo normalno še naprej? Sprašujem za velik ogrevalni prostor cca 170 m2. Vsak nasvet bo dobrodošel.

Na koliko stopinj in koliko ur na dan sedaj ogrevaš radiatorje?

Soba je topla na 22 stopinj.

Vprašanje je, koliko stopinj imajo radiatorji in koliko ur na dan, ko je zunaj mraz, da ogrejete na ustrezno temperaturo.

Pri nas tako: naša naj bi zmogla temperaturo dvižnega voda nekje 65°c, ni deklarirana kot visokotemperaturna. Une naj bi mele dva kompresorja; čist v nulo se ne spoznam.

No, za ogrevanje bajte po izračunih rabmo nekje 29kw( načrt iz 1975, brez izolacije, tako kot se je takrat delalo, samo lepotna fadada).

In bi mogl da dve 14kw, ajde, k se je gledal naprej da bo enkat fasada, naj bi šlo…sam bi finančno propadli.

No, zdej nas že 7 let žene hibrid, TČ14kw in plinski kotel 32kw. Električnih grelcev ni, v tem je tud keč, ker ko klasika pride do tja, rata klasičen bojler, izkoristek je 1, oz še manj in je to minus. Oz tebe bo zeblo, mene ps ne. Pa račun bo pri tebi bolj masten.

No, pamet računa, kdaj se splača žgat samo TČ, kdaj pa ji pride na pomoč kotel. (Npr. ko je velika poteba po sanitarni topli vodi al pa takrat, ko je ful mraz, in rata TČ nerentabilna, kot sm gor napisal).

 

Radiatorje imamo velike, da je večja površina oddajanja toplote, in lahko s tem nižja temp dvižnega voda.

Stroški ogrevanja do zmanjšani za ca 35%.

nizkotemperaturna TČ je primerna za TALNA ogrevanja kjer temperatura vode ne preseže 30 st C oz tam nekje. to pomeni da je razlika med ZUNANJO temperaturo in temper ki jo črpalka da na izhodu MANJŠA se pravi pri -10 zunaj do 30 stopinj je razlika le 40.

visokotemperaturne črpalke morajo pokriti razliko med -10 st do +65, kar je potem 75 stopinj razlike.

razlika med energijo ki jo morate dovesti (med 40 ali 75 st C) je seveda velika in iz termodinamike oz COP števila je potem jasno da je pri nizkih zunanjih temperaturah potrebno dogrevati vodoz električnimi grelci, kar je potem isto kot bi se direktno greli na električne radiatorje-ni izkoristka.

in da kot so rekli brez nekega “profil” ogrevanja, zahtev se ne da kar tako na pamet nič otipljivega povedat

Nizkotemperaturne TČ so primerne za talno, stensko ali stropno ogrevanje. Visokotemperaturne TČ pa za radiatorsko ogrevanje. Pri radiatorskem gretju se zrak neposredno segreva preko radiatorja, pri ostalih pa preko tal, sten ali stropov. Iz tega tudi sledi, da mora biti hiša za talno, stensko ali stropno ogrevanje, precej bolj izolirana, kot pa pri radiatorskem.

New Report

Close