Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Vitamin c-čista askorbinska kislina 100% v prahu??

Vitamin c-čista askorbinska kislina 100% v prahu??

V dm sem kupila vitamin c v prahu, piše, da je to čista askorbinska kislina 100%.

Na dan naj bi jo med vodo ali čaj zmesala po eno žličko. Vse to mi je jasno.

Zanima me ali katera to pozna, jemlje in kako tole deluje kaj na želodec?
je to sploh naravno, jaz razumem da je tole naravni c vitamin ali se pa motim?

V času jeseni, zime potrebujem dodatni c – vitamin, samo to in želim dobiti v telo naravni c vitamin, če ve katera za boljsi predlog, prosim povejte. Hvala za pomoč.

Sveže sadje in zelenjava je zakon. S tem praškom si boš samo želodec uničila, to je kemija.

Ti kar jemlji c-vitamin, ki si ga kupila (ni nič drugačen, kot tisti, ki bi ga npr. v lekarni, pa tisočkrat boljši kot razne šumenke, katerim je primešana vsa možbna svinjarija).
Ja, C-vitamin = askorbinsk kislina. Je bila, je in bo. Ni pa to isto, kot C-vitamin v sadju, ker tam so še druge snovi, ki jih organizem potrebuje.
Seveda je sveže sadje in zelenjava zakon in sem totalno za, a sveža pomeni, utrgana z drevesa/zemlje in pojedena. Vsebnost C-vitamina v sadju/zelenjavi, potem ko je odvezeta naravi tako rapidno pada, da je joj – izjema so citrusi. Najbolje je, če imaš primankljaj, uživati oboje. Pa še C-vitamin se hitro izloča iz telesa, tako da vnos (iz narave ali iz kupljenjega praška), če želiš ga imeti ves čas prisotnega v telesu, naj bo na 12 ur.

PAZI PA – nikar cele žličke, ker boš najprej fasala drisko, v nadaljevanju pa razjede v želodcu. V bistvu ti je driska neko merilo, koliko ga lahko uživaš. Po pretiravanju ni potrebe, ker se presežek tako ali tako izloči. Večrat dnevno (ali enkrat, po želji) za noževo konico in nič več.
Če se te loti prehlad ali kaj podobnega, pa takoj močno povečaj količino in frekvenco vnosa za dan, dva – seveda do driske”, ki četudi do nje pride, ni sile, saj se po zmanjšanem vnosu takoj ustavi.

To je v laboratoriju pridelana spojina, ki naj bi bila kemično enaka C-vitaminu, ki je v sadju. Ne vem, od kod ideja, da je to naravno, če je prah iz kemične tovarne. Naraven C-vitamin boš našla v določenem sadju in zelenjavi, ne v flaškah.

Že v šoli so nas učili, da je naraven C-vitamin mešanica levo in desnosučnih molekul. V tovarni izdelani pa ima običajno veliko večino samo desnosučnih (ali samo levosučnih, sem pozabila) molekul. In seveda mu manjkajo še vse druge snovi, ki v sadju so in ki pomagajo k boljši absobciji. Zato je, če se le da, potrebno uživati vitamine v naravni obliki.

Pa ne me narobe razumeti – te čisto razumem, da si morda v situaciji, ko bi rada užila več c-vitamina, kot pa ga lahko užiješ s sadjem. Pravim samo, da nikar ne nadomesti sadja s kemijo na osnovi nekih neutemeljenih predpostavk. Kemija je lahko kvečjemu dodatek v sili, nikakor pa ne more enakovredno nadomestiti naravnih virov. In seveda si lahko z umetnim c-vitaminom pridelaš hipervitaminozo, česar si z naravnimi viri ne moreš.

No… kolikor vem s C vitaminom ne moreš pridelati hipervitaminoze, ker se viški izločajo iz telesa.
Hipervitaminozo lahko pridelaš z drugimi vitamini.

Glede sadja je pa tako, da to velja, če ga imaš na vrtu in ga poješ takoj po tem, ko ga utrgaš. SIcer so doze vitaminov zaradi oksidacije bistveno nižje – kolikor vem se prvo zmanjšanje za 50% pojavi že po prvih dveh do 4 urah.

Če si že v osnovni šoli sedela na ušesih, ali bi lahko šla prej googlat ali brat wikipedijo, preden naserješ cel kup traparij? Jebeštrga, kako morete biti ljudje tako nekritični sami do sebe, da mislite, da lahko dajete nasvete, čeprav o stvareh očigledno nimate blage veze?

pazi predvsem, da ne boš jemala dolgo. Posledica uživanja večjih količin c vitamina so ledvični kamni. Uživaj v kriznem obdobju kak teden, pa potem prenehaj. Pa čez čas spet.

Vitamin C ni čisto nič nevaren, ko pa praviš, da je uživanje večjih količin C vitamina vodi v ledvične kamne, ti pa povem, da so to študije “šank-dohtarjev” 🙂

Sam sem že večkrat vzel tudi do 20g C vitamina na dan in moram reči, da ni nič tako pomagalo pri virusih, anginah, itd.. kot ta terapija – zelo hitro si kot nov. Seveda takšnih večjih količin ne dobiš tu pri nas v Sloveniji, je treba tablete naročiti iz ZDA, kajti pri nas je RDA smešno nižek .. 120mg = 100% RDA za C vitamin, kar pomeni da sem ga jaz prekoračil za okoli 20.000% večkrat – ni krize, res. Kakšna diareja je morda edini stranski efekt, to je pa to.

Smrtna doza C vitamina za človeka med 1,2kg – 1,4 kg dnevno, tako da je vmes še veliko prostora za eksperimentirati. Sam bi vzel še dosti večje količine, kadar se stakne kak virus, a pri dozah večjih kot 15-20g je že bolje prejemati C vitamin intravenozno, to pa mislim da se pri nas ne da 😉

Se pa strinjam, da ne moreš ravno v Mercator in Spar ter nabaviti C vitamin šumeče tablete, ker se poškoduje sluznica, želodec, nastanek refluksa, itd.. tako da priporočam te tablete, zakaj ?

– 8 urni “time release” kjer se postopoma sprošča C vitamin
– ne draži pH želodca, tako da ni zgoraj navedenih težav
– vsebuje mineralni kalcij za optimalno absorpcijo
– dodani antioksidanti (bioflavonoidi) – zadnje študije kažejo, da se absorpcija antioksidantov poveča za okoli 60% s sočasnim uživanjem C vitamina

http://www.vitacost.com/NSI-Advan-C-with-Quercetin-Citrus-Bioflavonoids

– tu je pa še študija, če koga zanima za kaj vse se uporablja C vitamin in v kakšnih dozah

http://www.seanet.com/~alexs/ascorbate/198x/smith-lh-clinical_guide_1988.htm

Pa veliko zdravja (ter čimmanj antibiotikov – katerih uporabo C vitamin v nekaterih primerih preprosto eliminira, seveda ob primerni suplementaciji) vam želim !

sj c vitamin še nikoli ni škodoval. sam ga jemljem okoli 5g dnevno, pa bom še povečal dozo. seveda se pa tu gre za aktivne ljudi, ne sedeče celi dan. najbolje ga je jemat na tešče in okoli aktivnosti.
je pa lab pridelana ask kislina čisto tak vitamin c kot ga dobiš iz sadja, s tem da če ješ sadje, dobiš v telo še precej sladkorjev.

Stara tema, mogoče nihče ne bere več, pa vendar, jaz sem… Pred seboj imam pakiranje Nemški vitamin C v prahu = 100g Acidum Asc…. Dnevna doza za odrasle 100 mg.. za otroke polovična. “Prekoračene doze ne smete prekoračiti” piše… 1 porcija = 100mg = 176%

Berite navodila !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

1 porcija = 100mg = 176% RDA pozabil dodati..

ŠIPEK v VSEH OBLIKAH

Vsebuje največ c-vitamina izmed vsega sadja in zelenjave.

Primer: pomaranča 80-90 enot c-vitamina
šipek 11500 enot c-vitamina

tole je velika traparija. ni nikakršnih levo in desnosučnih mulekul. bistvo je da je 100% c vitamin identičen tistemu iz pomaranče, limone… tudi absorbcija je enaka. je pa treba upoštevati razliko v koncentracijo. vendarle pa c-vitamin ni nikakor nevaren ali škodljiv razen v primeru visokih koncentracij in koičin ki, ker je c-vitamin kislina, lahko privedejo do poškodb želoca (rane..). to je podobno kot bi zaužili veliko čistega limoninega soka in bi to ponavljali stalno. prav tako ni priporočeno uživanje c-vitamina na tešče ker je kislina. najbolje je med obrokom pa damo zato količino nekoliko večjo( namreč ves se ne bo absorbiral) lp.

c vitamin ne more skodovati, razen zelodca … dvakratni nobelovec je uzival 18.ooo mg na dan in umrl pri 92. letih in je sam sebi najboljsa reklama. priporocal ga je od 3.200 mg dnevno do 12.000 mg. v hrani ga nikakor ni dovolj. pa se nekaj … vrednost RDA zadosca zgolj za prezivetje organizma, da npr. prepreci skorbut. ce si zelite izboljsati zdravje je ninkakor ne morete upostevati kot zgornjo mejo!!! pa veliko zdravja …

Je***[right][/right] taka navodila. Poglej oz. preberi si raje zgoraj, kaj je napisal Peaceful warrior in tudi rakecoo. Oba imata prav. Navodila na dozi so za zdravega človeka. Hudo bolani ljudje pa potrebujejo tudi do 200 g C vit./dan.
Tako, da raje ne pametuj in ne zganjaj paniko, če ne veš.

Smem vprašat, kako je lahko vit C kot pravite “pridelan v laboratoriju” drugačen od tistega v naravi? molekula je molekula.. proizvedena tako ali drugače..:’D

Mene pa zanima, katerega od vitamina C 1000 (buffered) bi lahko kupila, da bi zaobšla čim več kemijskih dodatkov, med katerimi so nekatera deležna precejšnjih opozoril (npr. pri BV C 1000 od universal naturals, ki je mimogrede zelo učinkovit in ne povzroča težav z želodcem, me odbija podatek, da vsebuje dodatke, ki lahko povzročajo “birth defects or other reproductive harm” )…

Hvala za nasvete in lep pozdrav.

http://www.lekarnar.com/izdelki/jamieson-vitamin-c-1000-mg-tablete
te so ok.

Askorbinska kislina je sintetična oblika vitamina C in se zelo slabo absorbira v telo, manj kot 16 % in pri večjih količinah prihaja do prebavnih motenj (driska).

Za uspešen vnos te kisline v telo si naredi liposomsko obliko (tekoče, kislina obdana v maščobni mehurček). Receptov je kar nekaj.
Načeloma se doda leucitin v segreto do vrelišča destilirano vodo (čisto za oralno uporabo) in premeša. Nato se prelije v UZ napravo v kateri dodamo askorbinsko kislino in mešamo po vsakem izklopu UZ naprave. Zadeva naj bi bila umešana v dobre pol ure. Prelijemo v čisto steklenico in hranimo zaprto v hladilniku za dnevno uživanje.
Naravna oblika vitamina C je druga in prva možnost izbire, saj vsebuje molekularno obliko z drugimi vitamini in minerali kateri poskrbijo, da se vitamin C v večji meri absorbira v telo.
Najbogatejši vir bi naj bila indijska kosmulja.

Sam uživam Liposomski vitamin C farmacevtskega izvora, naročen iz tujine. Zadeva pomaga zelo. Pri simptomih virusnega obolenja povečam dnevni vnos na dve žlički ali 2g vitamina C in v roku dveh dneh se stanje izboljša, obolenje ne napreduje. Drugače pa ga jemljem kadar se spomnim ob prehodnih obdobjih, ko so navali virusev največji. Tudi ob splošnem slabšem počutju…

Vitamin C lahko povzroči tudi veliko težav v obliki praškov, zato ti svetujem, da se informiraj o tem, katera živila ga imajo največ. Lahko si pa sama ogledaš lestvico na tej povezavi: http://www.virmodrosti.com/zdravje/vitamin-c-je-najvecji-strup-ki-ga-lahko-kupite/ Verjetno ti bo prišlo prav, da spoznaš kakšne posledice ima lahko ta vitamin, če ga jemleš v obliki prehranskih dopolnil.

New Report

Close