Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Vitki som

Vitki som

Kupila sem ribo vitki som, kako je pripravim, čim bolj enostavno. Rib nisem nikoli. Hvala.

Odgovor na objavo uporabnika
Vitki som, 27.04.2023 ob 11:43

Kupila sem ribo vitki som, kako je pripravim, čim bolj enostavno. Rib nisem nikoli. Hvala.

Nikak. Stran vrzi. Ti kitajski somi so čisto neko vodeno meso, ni vredno pol pizde hladne vode.

Vitki som ali panga sodi med manj kvalitetne, načrtno gojene ribe, večinoma v Vietnamu za masovka potrošnjo, pomagajo si s precejs cepivi,  antibiotiki in hormoni, da preprečujejo tudi okužbe med njihovo rastjo, saj jih gojijo na premajhni površini. Oglej si kak video na YT…

 

Če že, je za pojest v kakšnem ribjem kariju z rižem.

Ali pa ocvrto po pariško ( jajce, moka) in pire krompir zraven.

 

Nekateri naredijo tudi gratinirano, v pečici z drobtinami, posebej pa šparglje ali  blitvo  s česnom.

 

 

 

 

Odgovor na objavo uporabnika
Jaz vem☝️, 27.04.2023 ob 11:52

Nikak. Stran vrzi. Ti kitajski somi so čisto neko vodeno meso, ni vredno pol pizde hladne vode.

Divja panga ima izredno veliko vitaminov D, B12, selena, omega-3 maščobnih kislin … Panga je cenjena zaradi zmerne vsebnosti maščob in visoke vsebnosti kakovostnih beljakovin. Vendar to velja samo za divjo pango, ne pa tudi za ribe iz ribogojnic.

Danes praktično divjih pang skorajda ni mogoče dobiti, so pa svet preplavile industrijske pange, ki so jih pred leti dobesedno naredili v kitajskih laboratorijih. Prvoten namen je bil z genetskim inženiringom izdelati ribo, ki se bo prehranjevala s toksičnimi odpadnimi vodami, z bakterijami in mikroorganizmi mrtvih rib. Osnovni namen pang je, da očistijo vodo, ki jo onesnaži industrija in živalske farme.

To pa še ni vse!

Ko je Kitajcem uspelo ustvariti takšno bitje, ki dobesedno očisti zastrupljeno vodo, se z laboratorijskim eksperimentiranjem niso ustavili. Iz dehidriranega urina so uspeli izločiti hormon, ki ga dajejo pangam, da hitreje rastejo, njihovo meso pa je bolj puhasto. S tem so si pange priborile mesto tudi na naše krožnike, z njimi pa tudi vsi strupi in bakterije, ki so jih nesrečne ribe zaužile.

Da pa je problem še večji, danes v trgovinah dobimo samo pange, ki so vzgojene na kmetijah v Kambodži, na Kitajskem, v Laosu, na Tajskem … Analiza so pokazale, da takšne ribe hranljivih snovi praktično nimajo, imajo pa še vedno visoko vsebnost industrijskih strupov. V Evropi (tudi v Sloveniji) je po trgovinah največ rib iz vietnamske umazane in onesnažene reke Mekong v kateri končajo vsi industrijski odpadki vključno s fekalijami 90-milijonske države.

In še na en začaran krog moramo opozoriti … Trgovci radi prodajajo pange, ker jih prodajalci z veseljem odkupujejo nazaj. Ribe, ki jim je rok uporabe potekel, ali jih niso mogli prodati, ostanke mrtvih rib posušijo, zmeljejo, zapakirajo v vreče in so hrane novim pangam.

Pangam ne rečejo naključno tudi sanitarne ribe, kako uspešne so te ribe pri čiščenju vod, pa ni znano.

Vir: Vem kaj jem

Najbolj enostavno je, da vrzes stran, ker to sploh ni riba, je zanic, ne glede na to, kako pripravis.

Odgovor na objavo uporabnika
atikin, 27.04.2023 ob 11:57

Vitki som ali panga sodi med manj kvalitetne, načrtno gojene ribe, večinoma v Vietnamu za masovka potrošnjo, pomagajo si s precejs cepivi,  antibiotiki in hormoni, da preprečujejo tudi okužbe med njihovo rastjo, saj jih gojijo na premajhni površini. Oglej si kak video na YT…

 

Če že, je za pojest v kakšnem ribjem kariju z rižem.

Ali pa ocvrto po pariško ( jajce, moka) in pire krompir zraven.

 

Nekateri naredijo tudi gratinirano, v pečici z drobtinami, posebej pa šparglje ali  blitvo  s česnom.

 

 

 

 

http://www.youtube.com/shorts/OLloDtiyQD0

http://www.youtube.com/watch?v=kxJoSfqf4VY

http://www.youtube.com/watch?v=zv2iL0bQOS4

Odtalite ga in dajte na papirnato brisačo, da popivna odvečno tekočino.
Začinite ga, kot normalno, sol, poper, česen v prahu.
Spečete ga v ponvi na vročem olju na hitro (5 minut s tem, da ga obrnete)
Date pečenega na papir.brisačo, da popivna odvečno olje.
That’s it 🙂

Sprašuje za pripravo, ne za informacije, kako to ribo gojijo in koliko je okusna.

Meni recimo je dobra in jo kupim. Pripravim pa tako, da jo najprej zelo “potapkam”-osušim s papirnato brisačo, posolim in dam na ponvo na malo vročega olja – ne da plava, ampak samo toliko olja, da se ne riba ne prime na ponev. Med pečenjem običajno posujem še s provansalskimi začimbami in na obeh straneh res dobro zapečem.

Pa dober tek!

Odgovor na objavo uporabnika
Ela887, 27.04.2023 ob 11:57

Divja panga ima izredno veliko vitaminov D, B12, selena, omega-3 maščobnih kislin … Panga je cenjena zaradi zmerne vsebnosti maščob in visoke vsebnosti kakovostnih beljakovin. Vendar to velja samo za divjo pango, ne pa tudi za ribe iz ribogojnic.

Danes praktično divjih pang skorajda ni mogoče dobiti, so pa svet preplavile industrijske pange, ki so jih pred leti dobesedno naredili v kitajskih laboratorijih. Prvoten namen je bil z genetskim inženiringom izdelati ribo, ki se bo prehranjevala s toksičnimi odpadnimi vodami, z bakterijami in mikroorganizmi mrtvih rib. Osnovni namen pang je, da očistijo vodo, ki jo onesnaži industrija in živalske farme.

To pa še ni vse!

Ko je Kitajcem uspelo ustvariti takšno bitje, ki dobesedno očisti zastrupljeno vodo, se z laboratorijskim eksperimentiranjem niso ustavili. Iz dehidriranega urina so uspeli izločiti hormon, ki ga dajejo pangam, da hitreje rastejo, njihovo meso pa je bolj puhasto. S tem so si pange priborile mesto tudi na naše krožnike, z njimi pa tudi vsi strupi in bakterije, ki so jih nesrečne ribe zaužile.

Da pa je problem še večji, danes v trgovinah dobimo samo pange, ki so vzgojene na kmetijah v Kambodži, na Kitajskem, v Laosu, na Tajskem … Analiza so pokazale, da takšne ribe hranljivih snovi praktično nimajo, imajo pa še vedno visoko vsebnost industrijskih strupov. V Evropi (tudi v Sloveniji) je po trgovinah največ rib iz vietnamske umazane in onesnažene reke Mekong v kateri končajo vsi industrijski odpadki vključno s fekalijami 90-milijonske države.

In še na en začaran krog moramo opozoriti … Trgovci radi prodajajo pange, ker jih prodajalci z veseljem odkupujejo nazaj. Ribe, ki jim je rok uporabe potekel, ali jih niso mogli prodati, ostanke mrtvih rib posušijo, zmeljejo, zapakirajo v vreče in so hrane novim pangam.

Pangam ne rečejo naključno tudi sanitarne ribe, kako uspešne so te ribe pri čiščenju vod, pa ni znano.

Vir: Vem kaj jem

Ne serji. Ne velja nič. Enkrat kupil, stran vrgel. Poreklo Vietnam, kot je ze zgoraj napisano, gojeno, pa dve leti potovalo po morju v hladilnicah.☝️😁

Divja ima pa obilico mulja v sebi ja. To živi tud v čistem blatu, niti dost vode ne rabi. Aja pa saj danes tako jeste “zdravoživeči od gline, preko zemlje….jaoooooo😁

 

Odgovor na objavo uporabnika
Jaz vem☝️, 27.04.2023 ob 12:14

Ne serji. Ne velja nič. Enkrat kupil, stran vrgel. Poreklo Vietnam, kot je ze zgoraj napisano, gojeno, pa dve leti potovalo po morju v hladilnicah.☝️😁

Divja ima pa obilico mulja v sebi ja. To živi tud v čistem blatu, niti dost vode ne rabi. Aja pa saj danes tako jeste “zdravoživeči od gline, preko zemlje….jaoooooo😁

 

Aja, pa še to. Ne rabiš copy paste črev z neta lepit, si zna vsak sam poiskat. Sam pa itak preberem le pol prvega stavka in mi je vse jasno.☝️😁

Odgovor na objavo uporabnika
Jaz vem☝️, 27.04.2023 ob 12:16

Aja, pa še to. Ne rabiš copy paste črev z neta lepit, si zna vsak sam poiskat. Sam pa itak preberem le pol prvega stavka in mi je vse jasno.☝️😁

Pa ti še brat ne znaš. Sem z zgornjim člankom le potrdila da je vs za nič. Pa tudi vir navedla.

Odgovor na objavo uporabnika
enostavno807, 27.04.2023 ob 12:10

Sprašuje za pripravo, ne za informacije, kako to ribo gojijo in koliko je okusna.

Meni recimo je dobra in jo kupim. Pripravim pa tako, da jo najprej zelo “potapkam”-osušim s papirnato brisačo, posolim in dam na ponvo na malo vročega olja – ne da plava, ampak samo toliko olja, da se ne riba ne prime na ponev. Med pečenjem običajno posujem še s provansalskimi začimbami in na obeh straneh res dobro zapečem.

Pa dober tek!

Saj povem, da ni za jest. Enkrat sem ga spekel, vrgel stran in sva šla s hčerko v pizerijo se najest.☝️😁

Odgovor na objavo uporabnika
Ela887, 27.04.2023 ob 12:19

Pa ti še brat ne znaš. Sem z zgornjim člankom le potrdila da je vs za nič. Pa tudi vir navedla.

Ne znas brat ne. Nihče ne bere tvojih copy paste črev. Odgovoril sem ti na tistega pol stavka o divji ribi, kjer sem nehal brat.☝️😁

res!

Sej je napisal, prebere pol prvega stavka in vse ve HAHAHA

Ej, najboljš pridejo v lajfu čez tisti, ki se delajo da nič ne vidijo in nič ne slišijo, bravo !

spet ne citira tale perfekcija od najbolšega foruma :))

1. in 2. za @Ela887

3. za @enostavno807

 

Odgovor na objavo uporabnika
Jaz vem☝️, 27.04.2023 ob 12:22

Ne znas brat ne. Nihče ne bere tvojih copy paste črev. Odgovoril sem ti na tistega pol stavka o divji ribi, kjer sem nehal brat.☝️😁

Ti očitno res ne, ker ti je težko prebrati več kot par vrstic. Inteligentni ljudje berejo hitro in učinkovito, jim nobeno besedilo ne predstavlja težav. Dajmo malo življenja v to kar počneš, a dihati ti je tudi tako težko kot brati? Še dobro, da ti ni treba vsaj za to nič narediti.

Bo članek prebrala avtorica in se zamislila nad svojim nakupom, poiskala še več informacij kot le “trust me bro” in naslednji, ki bo bral to temo prav tako, dokler se ne bodo smeti nehale prodajati. Moj odgovor je tako moj način reševanja sveta.

Kupila si eno najslabših rib, ki jo masovno gojijo v biološko zelo oporečni vodi delte Mekonga.

Ta riba je zanič po okusu, v bistvu nima okusa zato jo pri nas veselo pripravljajo otrokom v vrtcih.  V razvitih EU državah pa je prepovedana za pripravljanje otrokom.

Pripraviš jo enako kot fileje osliča, to pa menda znaš.

Odgovor na objavo uporabnika
BTDT nepr., 27.04.2023 ob 12:41

Kupila si eno najslabših rib, ki jo masovno gojijo v biološko zelo oporečni vodi delte Mekonga.

Je pa zato najcenejša.:)) Eni si očitno ne morejo več privoščit gojenih brancinov in orad, ki so tudi 4x dražji. Ribo bi pa vseeno radi imeli na krožniku. Sicer bolje konzervirana sardina, s tem se pa strinjam.

Odgovor na objavo uporabnika
Ela887, 27.04.2023 ob 12:38

Ti očitno res ne, ker ti je težko prebrati več kot par vrstic. Inteligentni ljudje berejo hitro in učinkovito, jim nobeno besedilo ne predstavlja težav. Dajmo malo življenja v to kar počneš, a dihati ti je tudi tako težko kot brati? Še dobro, da ti ni treba vsaj za to nič narediti.

Bo članek prebrala avtorica in se zamislila nad svojim nakupom, poiskala še več informacij kot le “trust me bro” in naslednji, ki bo bral to temo prav tako, dokler se ne bodo smeti nehale prodajati. Moj odgovor je tako moj način reševanja sveta.

Ela887

Sej je lepo razvidno kdo na tem MONu je sposoben prebrat in prebavit nekaj dodatnih vrstic in kdo ne 🙂 “Najpametnejšim” tega ni treba :))))

 

Odgovor na objavo uporabnika
pa dober tek, 27.04.2023 ob 12:43

Ta riba je zanič po okusu, v bistvu nima okusa zato jo pri nas veselo pripravljajo otrokom v vrtcih.  V razvitih EU državah pa je prepovedana za pripravljanje otrokom.

Pripraviš jo enako kot fileje osliča, to pa menda znaš.

Otrokom v vrtcih pang ne pripravljajo. Pripravljajo pa osliča, to pa ja.

Odgovor na objavo uporabnika
res je133, 27.04.2023 ob 12:46

Je pa zato najcenejša.:)) Eni si očitno ne morejo več privoščit gojenih brancinov in orad, ki so tudi 4x dražji. Ribo bi pa vseeno radi imeli na krožniku. Sicer bolje konzervirana sardina, s tem se pa strinjam.

Sardina je najbolj zdrava riba in tudi sveža med najcenejšimi, bolje 1x na 2 meseca par sardin, kot pa to pango 1x v življenju :)))

od mene je dobil oboje…. Kill me now 🙂

New Report

Close