Najdi forum

Splash Forum Politični čvek Vito se še vedno ni opravičil – 10. dan!

Vito se še vedno ni opravičil – 10. dan!

Poslanec Vito Rožej iz stranke Zares – nova politika je 1. aprila 2009 v parlamentarni razpravi veterane vojne za Slovenijo primerjal s “kavbojci, ki so po ulicah hodili z orožjem”. Poslanec SDS dr. Vinko Gorenak ga je nemudoma pozval, da se za svoje neprimerne, nedostojne, predvsem pa žaljive izjave, javno in dostojno opraviči vsem veteranom vojne za Slovenijo. Njegove izjave namreč predstavljajo nedopustno žalitev 40.000 ljudi, ki so izpostavljali svoja življenja, nekateri med njimi so jih tudi dali za Slovenijo. Gre za žalitev njihovih svojcev, njihovih žena in otrok, ki danes nimajo staršev. Upamo, da ime stranke, katere poslanec je g. Rožej, ne predstavlja zares nove politike tudi v žaljivem poimenovanju dogodkov in dejanj, na katerih smo v Sloveniji gradili temelje samostojnosti.

Prepis magnetograma:http://www.dz-rs.si/index.php?cs=1&id=97&o=10&sb=3&sd=1&showdoc=1&type=98&unid=MDZ|1D2FCE97632AE13FC125758B0026A257

Pregledala sem cel magnetogram (hvala Gatesu za ctrl+F) in takole so omenjeni kavbojci:

789. TRAK: (SB) – 14.34

(nadaljevanje) Tako, da žalostno se mi zdi, da ta debata sploh poteka. Jaz sam, glede na to, da prej je bil omenjen…gospoda Sajovica pravi konec Celovške ob dogodkih ob osamosvojiti, jaz sem izvoljen na pravem koncu Celovške, na njenem začetku v spodnji Šiški, tako kot tudi spoštovana gospa ministrica in poslanski kolega Rop in na tem koncu Celovške ni nobene dileme kaj je prav in kaj je pravo, to soglasje je tričetrtinsko, plebiscitarno, če hočete in jaz dvomim, da bom še kdaj v tem Državnem zboru z večjim veseljem in z večjo vero upravičenosti pritisnil tipko proti kot pa proti predlogu te interpelacije.

In izrekam vso podporo gospe ministrici in spoštovanje za to kar počne, ker mislim, da najina generacija, generacija tudi kolega Jurija mlajšega, Frangeža, Levaniča in še koga, ni kriva za stvari, ki so se dogajale takrat, ko smo mi hodili v šolo skupaj z nekaterimi, ki kasneje niso mogli z nami na fakulteto, ker jih je država izbrisala,

medtem ko so se drugi šli kavbojce po besedah gospoda Gorana, ko so po ulicah hodili z orožjem, jaz srčno upam, da kot uniformirani policisti ali pa lovci, ker v vsakem drugem primeru bi bilo to čudno in nezakonito.

Tako, da mislim, da bo to zaključek tega poglavja, upam, da bo na nek način omilil tudi madež, ki ga ta država ima, ker v svoji zgodovini kljub temu, da je že v času rajnke Avstrije in v kraljevini Jugoslaviji obstajal nek parlamentarizem in tudi neki elementi državnosti in nikoli se še nismo tako samostojno odločali kot se odločamo zdaj zadnjih 18 let in v tem času ta država ni naredila nobene resne kršitve, tako resne kršitve človekovih pravic kot je ta in ta narod si tega madeža ne zasluži, mi nimamo neke kolonialne preteklosti, mi se nismo šli nikoli zavojevalskih vojn, to pa je nekaj kar moramo priznati čim prej in čim prej popraviti zato, ker mislim, da ta latentni fašizem o katerem sem govoril na začetku nima nobene domovinske pravice v Sloveniji, imajo domovinsko pravico marsikateri drugi in mislim, da je skrajni čas, da to naredimo, če se da še danes popoldne zato, da bomo lahko v miru gledali nogometno tekmo, navijali za Zahoviče, Filekoviče, Vediče, skratka vse slovenske državljane, dobre športnike tako ….

New Report

Close