Najdi forum

vklop izklop

Imam težave pri zaganjanju računalnika – ne vedno, bolj redko! Vedno pa pri izklopu!

Pri zaganjanju Windowsov se včasih zažene računalnik znova, skenira se disk, pride do zaganjanja Windowsa in potem še enkrat ves ta cikel in še enkrat… Da bi ga prekinila, ga moram izključiti iz elektrike (resetiranje ne pomaga dosti, včasih pa!).

Izklop – računalnik se pri ukazu “shut down” ne izklopi! Izklapljam ga tako, da dajem na restart, potem pa izklopim na gumb, preden se zaženejo Windowsi.

Če boste karkoli razlagali, prosim, da to storite kot da sem popolni debil. Hvala!

Katero verzijo windowsov imaš? (95, 98, ME, 2k, XP)

J.

očitno tvoja matična ne podpira samodejnega izklopa. ko daš shut down, ga moraš pač samodejno izklolpiti, ko ti na sredo naslona prikaže napis, da ga lahko izklopiš.

težave z zagonom pa so posledica nepravilnega izklopa. izklapljaj pa s shut down, ker je z reset isto kot če bi se na avtocesti pri 150kmh ustavil z ročno.

2000 Professional

Napisa, da ga lahko izklopim, ne pokaze, ce dam shut down! Saj ravno to je moj problem. Ko torej hocem izklopiti racunalnik, zaprem vse programe, grem na shut down, dam reset, pocakam, da se zazene e… dos? no in v tistem trenutku se da racunalnik izklopit na gumb (ne prej ne pozneje pa ne).

Se opravičujem:
Torej, če dam shut down in potem izberem v meniju izmed možnosti spet shut down, se windowsi zaprejo do omenjenega napisa, da je zdaj kar najbolj varno ugasniti računalnik itd. V tem trenutku pa se računalnik NE DA ugasniti z gumbom! Se pravi, da se ugasniti samo tako, kot sem opisala. Z reset, potem pa gumb za ugašanje dela. Zanimivo, a ne? Saj ne, da je hudo, ampak mal moteče pa je, pa veliko časa požre…

a ne da se ugasnit takoj ko daš shut down ali tudi če par minut počakaš se neda? te lahko vprašam, koliko je star računalnik?

Če ima Windows 2000 proffesional, prav stara mašina ne more biti.

Torej … preveri če imaš vklopljeno: Control Panel/Power Options/APM/Enable Advanced Power Management Support. Seveda to deluje le v primeru, če ti to matična plošča omogoča; in če ti, ti bo ob napisu ugasnilo.

Problem je lahko tudi v tem, da se pri Shut Down postopku kakšen program ne prekine oz. zapre. In windowsi potem čakajo … in čakajo … in čakajo … in takrat je tudi onemogočeno ugašanje računalnika s tistim knofom 🙂

Pozanimaj se, če imaš ATX ohišje in v skrajnem primeru, ko računalo povsem obvisi, drži gumb za ugašanje približno 6 sekund. In potem se stvar sama ugasne. Sicer pa razmišljaj v tej smeri, da bi ugotovila, ali res kakšen pritajen programček obvisi med ShutDownom, sicer ne bo druge kot da ponovno naložiš sistem. To seveda v primeru, če res ne poznaš nobenega, ki se na te stvari spozna in bi prišel stvar “osebno” pogledat …

Načeloma nisem zato, da se ob vsakem zapeltljaju kr na novo vse postavlja, raje ugotovim problem, ampak tako na daljavo pa ne gre tako enostavno …

vso srečo,
Jaka

da se naštimat v registru (ali posebnimi programi, kot je x-setup), da ti samodejno prekine vse programče, ki se ob koncu nočejo zapret …
sicer pa prever s crtl+alt+delete, kateri procesi so napisani. men se noče na koncu normalno končat acd see, ampak ga winsi zatrejo …

Jaka,
tale ABS 😉 v Control Panel je pomagal! Sem odkljukala in gre ugasnit s shut down – se vec, lepo se ugasne sam, tako kot se je vcasih (ker sem pac vedela, da je nekoc, preden smo ga sesuli, bil tega sposoben, sem to tudi vprasala), ni mi treba nic gumba pritiskat. Hvala zelo! Prihranil si mi GORO casa! 🙂

Saj naceloma imam svojega racunalniskega guruja, samo ni ravno ekspert za sistemske zadeve ali male detajle, kot je ta. Pa nisva znala resiti tega problema.

Tisto cakanje Windowsov seveda pozna verjetno vsak, ki jih uporablja. Prav tako dvomim, da se ne seznanis hitro z zlato trojico tipk: CTRL+ALT+DELETE. 🙂 Ki te potem “resijo”, ko se nekaj sesuje, pa se te programe, ki so doziveli HUDO SISTEMSKO NAPAKO potem ustavljas.

Pa se to: Pride Bill Gates v pekel. Pa rece hudic, evo pripravili smo ti sobico, tu imas racunalik (tak iz teme “racunalnik za visoko ceno”), windowsi so nalozeni.
Pa rece Bill – V cem pa je kec? Hudic namigne: Hja, tipkovnici manjkajo tri tipke: CTRL, ALT in DELETE…

kolikor vem imaš en luštkan virus gor. Res.

Ja. Vem. Hvala za opozorilo. Sem ga že našla. Virusomejeneračunalniškerazgledanosti.pps

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close