Vlačenje hrane na dopust
Nikoli mi ni bilo jasno, da ljudje vlačijo hrano s seboj na dopust in to skoraj izključno na Hrvaško. Mogoče je hrana tam draga, ampak saj tudi v Franciji in Italiji ni poceni, a nisem zasledila, da bi kdo na Sicilijo ali Sardinijo tovoril golaže in filane paprike ali celo krompir. Meni je prav smešno.
Na dopust hodimo v apartma 35km od prve trgovine, pa še ta ni nek mega market, ampak mala trgovinica in prvih nekaj let smo nesli samo tistih par stvari iz hladilnika, ki bi se pokvarile in niso mogle v skrinjo, zdaj pa nesem vse od A do Ž, napokam polno ogromno potovalko, v eni potovalki hrana, v drugi oblačila in to je to. Tam potem samo kruh naročim, ko ga vozijo vsak drugi dan in dokupim kaj sadja in zelenjave iz tega vaškega kombija, ki po zakotjih vozi kruh in nekaj drugih drobnarij. Trgovine ne vidim 14 dni in sem hepi.
Vsak po svoje ane. Kaj imajo drugi v prtljažnikih in kako si organizirajo dopust me pa res ne briga. Če si ena mama s 3 malimi otroci naredi jedilnik za cel teden in na morju samo odmrzne in pogreje, se mi to pravzaprav zdi super rešitev, kot pa kuharija na morju, ali pa vlačenje majhnih otrok v restavracije. Poleg tega na sicilijo in v francijo verjetno potuješ z letalom in imaš tam malo drugačne počitnice (ogled znamenitosti itd) kot na jadranu. Pa spet je odvisno če greš v apartma ali pa kampirat. Če si s šotorom nimaš na razpolago cele kuhinje in ti kakšna vnaprej pripravljena jed pride prav. Mi v apartma nesemo hrano vsaj za prvi dan, da ni treba takoj po prihodu letati v trgovino. Vzamemo tudi nekaj domačih stvari (zelenjavo z vrta, marmelado, zakaj bi to kupovala, če imam?). Ostalo kupujemo sproti.
Pa kaj je to sploh važno kako imajo drugi porihatno. Ne vem a eni grete na morje zato, da h sosedom špegate kaj si kuhajo pa kaj prinesejo iz trgovine vsak dan?
Na Hr v supermarketih le zelenjava iz Eu gojena na gelu. Vedno nosim domaco zelenjavo s sabo na dopust. Korwnje, grah, strocji fizol, krompir..letos izjemoma nisem in mi je žal. Na Korziko sem nesla zamrznjeno boloneze omako in golaz ter veliko zelenjave. 4. dan se je ravno odtajalo. Vsak dan potem to kobiniram v zelenjavno- mesne juhice, rižote. Rada jem domaco hrano in zelenjavo, ki zraste na zemlji, ne na gelu. Sem prevec zahtevna, ane? Gremo pa tudi kaksne dvakrat ven jest, ampak le kaksno pizzo. Ostalo je prevelik financni zalogaj.
S tem, da pelješ s seboj, lahko doma počistiš zaloge, ker ima vsak kje kake odprte makarone, pol vrečke riža, 2 kg krompirja, pol salame, pol masla, pašteto, kak sadež, ipd ipd
Potem so tu sol in začimbe, ki jih verjetne ne boš kupil celo kilo za 14 dni
Pa kak napol pojeden kečap, odprto olje, pol flaše kisa, pa kar je takega
Pač porabiš na morju do konca, sploh stvari, ki bi se pokvarile. Pa recimo, da imaš vrt, pobereš kar je zrelo, pobereš solato, peteršilj za par dni.
Če kaj skuhaš vnaprej, potem imaš več prostega časa, prej ješ in lahko spraviš otroke spat in si prost, bolj se spočiješ.
Zakaj si človek ne bi olajšal in predvsem pocenil počitnic. Eni načrtno skuhajo več in zmrznejo, da vzamejo s seboj za nekaj dni. Morda si ravno zaradi dobrega planiranja prehrane sploh lahko privoščijo kak dan morja ali pa ostanejo 14 dni namesto 7. Mogoče si ravno zato, ker imajo kuhano papriko od doma lahko, privoščijo kak sladoled ali pivo več.
Ne vem zakaj bi morali dati celo premoženje za restavravije ali hoditi v trgovino vsak dan, če imaš v shrambi doma ponavadi vsega dovolj.
Nekateri so skromni, drugi so navajeni točno določene hrane, tretji grejo v odročne kraje, vsak ima svoj razlog, da pelje hrano sabo.
Nam je tašča enkrat nazaj nakopala vrečo krompirja, naložila paradižnik, kumare, bučke, solato, stročji fižol, ribez, spekla štrudl in jogurtovo pecivo za po poti, ma ni da ni. Moj je grdo gledal, ker je komaj popokal v avto. Potem sva pa ugotovila, da sva zapravila za hrano in priboljške v 14 dneh samo še okoli 50 eur. Zdaj z veseljem vzameva vse z njive, ker prihraniva precej denarja, pa mati je vesela, da lahko da.
Kaj nimaš vsaj polpenzjona?
Pa sory, k pišem na tvoj nik.
Kva vse babe vlačte s seboj???? Pa kaj greste ne morje kuhat? Pečt štrudle in delat lazanje??
Imate likalnik!!! Da se speglate zvečer, na kšni kamniti plaži……. otroc vsi nesrečni, ker je takrat TOP za kopanje.!!! Ve pa špilate gospodinje s hribov :((
Kuuurc pa tak dopust!
Jaoooo, kok ste zarukani. Še posebej tamlade s kakšnim frocom,. Dec !!
UBOGI DEC vse spakira v avto, vozi……….. pride na morje, marš na recepcijo. Seveda čuti na hrbtu zlovešči pogled bejbe in sliši cmeravega froca!!
Pol k končn dobi ključe, dve uri nos iz avta v sobo. Baba vsa živčna, kje je to??? pa to??
Mislim – tukaj se vidi VSA BEDA V VAŠIH GLAVAH, K GRESTE 1 X NA LETO NEKAM OD BAJTE! 🙁
Kva vse babe vlačte s seboj???? Pa kaj greste ne morje kuhat? Pečt štrudle in delat lazanje??
Imate likalnik!!! Da se speglate zvečer, na kšni kamniti plaži……. otroc vsi nesrečni, ker je takrat TOP za kopanje.!!! Ve pa špilate gospodinje s hribov :((
Kuuurc pa tak dopust!
UBOGI DEC vse spakira v avto, vozi……….. pride na morje, marš na recepcijo. Seveda čuti na hrbtu zlovešči pogled bejbe in sliši cmeravega froca!!
Pol k končn dobi ključe, dve uri nos iz avta v sobo. Baba vsa živčna, kje je to??? pa to??
Mislim – tukaj se vidi VSA BEDA V VAŠIH GLAVAH, K GRESTE 1 X NA LETO NEKAM OD BAJTE! 🙁
[/quote]
Barca je lepo stacionirana v vikendu svojih tastarih. Še komunistična dota pa to.
Zakaj bi pa tebi to moralo bit jasno? Meni tudi ni jasno, zakaj ti nič ne vlečeš s seboj na dopust. Pa kljub temu čist ok živim. Si se pač odločila, da boš dole stala za štedilnikom ali pa boš hodila po restavracijah. Jaz tisti denar porabim za bolj “pametne” stvari, predvsem pa mi je pomemben čas, da lahko počnem stvari zase….
Sicer hodimo kampirat ampak s sabo ne vlačim nič, kar se hrane tiče. Kar bi bilo lahko pokvarljivega pojemo že tisti teden predno gremo. Na morju načeloma niti ne kuham, niti mi ne paše razna “zoz” varjanta hrane – mi je pretežka. Imam male otroke ampak vseeno ne kompliciramo. Zjutraj itak kupimo kruh..zraven se kaj namaže npr. Ali pa si v pakarnici v kampu kar privoščimo kakšno pekovsko pecivo. Čez dan jemo večinoma sadje ali kakšna solatka. Paradižnik… predvsem otroci ga obožujejo tako ,da ga jedo kot jabolko. Otroci kdaj na plaži kak krof, ki jih nosijo okrog itd. Proti večeru ata zakuri žar. Večinoma ribe, ki so kupljene zjutraj pri ribičih, ker moj zjutraj ne more spati in se že pred 6 sprehaja okrog 🙂 Tisto kilo krompirja vsake par dni pa tudi dol kupim. Če se nam ne da kuriti žara in je plan “iti v mesto” gremo sproti tam kaj pojesti.
Nisem fanica letanja in šopingiranja po trgovskih centrih po Hr, še pri nas ne. Vzamem s sabo kar imam doma načeto, meso vedno tudi jaz, nekako bolj zaupam, pa še stvari z vrta. Zaradi alergika tocno dolocen namaz, katerega lahko je, pač tist dan prej nakupim kot bi šla doma nakupovat za čez teden, potem pa samo kruh kupujem spodaj v pekarni, sadje in zelenjavo, če bi glih kaj zmanjkalo grem do lokalne trgovinice, kjer izbire niti ni kaj preveč. Pa gremo kerkrat na pico, ribe in je dopusta konc. Ne kuham pa dol ne vem jedi na pet hodov, nekaj na hitro.
Kuuurc pa tak dopust!
[/quote]
V hotele hodimo le na kakem takem potovanju, kjer zvecer pridemo, prespimo in gremo naslednje jutro po zajtrku naprej, naslednje spanje je ze nekje drugje.
Ce smo vec dni na istem mestu, najamemo apartma.
Na smucanju nam je pomembno, da je apartma ob smuciscu, na morje pa itak hodimo v svojo hiso.
In zdaj mam slabo vest, ker nimam domačega vrta in tudi v Ljubljani kupujem zelenjavo z gela … ?
Na morje hodimo v kamp, kakšne začimbe nesemo, mogoče kaj malega za prve dni, paštete, kaj takega, tam gremo v Lidl in vse nakupimo, kruh in če je treba kaj sproti v trgovini v kampu. Meso imajo tudi dobro v tej trgovini.
Barca je lepo stacionirana v vikendu svojih tastarih. Še komunistična dota pa to.
[/quote]
Ja, res je, uradno je vikend pisan samo na enega od starsev, financirali pa smo ga kar v enakih delezih vsi 🙂
In ne glede na to, da sta starsa financirala sorazmerno manj kot pa kot upokojenca koristita, sem vesela vsakic, ko gresta dol uzivat…
Tole “načeto od doma s seboj na dopust prinešeno” me je spomnilo na tole:
Moja sorodnica je šla edvakrat s prijateljicami, so se zmenile, da gredo v toplice, prvič v v najet apartma, drugič pa polpenzion.
Taprvič so privlekle s seboj večinoma načeto hrano, kar so imele doma v hladilniku: kozarci marmelade s samo četrt vsebine, v enem je bila na robu zgoraj že plesen, pa kumarice, domači ajvar tudi napol načet kozarec in s prstom noter “poradiran”, so se videli obrisi znotraj na steklu, pa dva dni star kruh, pa nekaj dni star jabolčni zavitek. Pa ne gre to za stare dementne gospe, gospe blizu 60ih so bile. Tudi ni bil problem denar. Samo odnesle so vsebino hladilnika s seboj da ne bi bilo treba kupovat kaj drugega za ostale -torej domače pucanje hladilnika… To je grdo. SPloh zato, ker jim je sorodnica ponudila zastonj prevoz do destinacije, rekla pa jim je, da v zameno bodo pa kakšno kavico častile na destinaciji. Pa niso. So privlekle v hladilnik staro hrano in to ponujale.
Moja sorodnica je pa rekla, da ni prinesla nič, ker na dopustu ona je sveže in tako kot doma, ker zna preračunat, koliko poje in kupi tudi doma ravno toliko, da se ne zakaklkulira in potem 3 dni ne žuli starega kruha; je šla vsak dan po svež kruh v bližnjo pekarno, pa če ji je zapasalo sveže narezana salama – tistih 5 dni si je privoščila, bila je na dopustu…… Jasno, žrle so tudi njen svež kruh, njej pa ponujale svojega starega….
Tadrugič so šle v polpenzion, ker je sorodnica rekla, da v tako španovijo, kjer bo morala jest napol ostanke stare hrane, ne gre več. Pa ni fina rit – samo tega ji ni treba na dopustu počet.
Pa se je ena znašla tako, da je sama hodila tudi na skrivaj na kavice in tortico -2x in je dala račun kar na številko sobe moje sorodnice, namesto na svojo, ker je moja sorodnica tudi tako naredila, ko je pri večerji napirmer 2x plačala pijačo za vse skupaj pri mizi in je videla, da daje na sobo, da bo na koncu poravnala – se una ni po pomoti zmotila glede številke sobe, brez skrbi da ne.
Jasno, da s takimi nikoli ne greš več nikamor v španovijo na dopust.
Tole “načeto od doma s seboj na dopust prinešeno” me je spomnilo na tole:
Moja sorodnica je šla edvakrat s prijateljicami, so se zmenile, da gredo v toplice, prvič v v najet apartma, drugič pa polpenzion.
Taprvič so privlekle s seboj večinoma načeto hrano, kar so imele doma v hladilniku: kozarci marmelade s samo četrt vsebine, v enem je bila na robu zgoraj že plesen, pa kumarice, domači ajvar tudi napol načet kozarec in s prstom noter “poradiran”, so se videli obrisi znotraj na steklu, pa dva dni star kruh, pa nekaj dni star jabolčni zavitek. Pa ne gre to za stare dementne gospe, gospe blizu 60ih so bile. Tudi ni bil problem denar. Samo odnesle so vsebino hladilnika s seboj da ne bi bilo treba kupovat kaj drugega za ostale -torej domače pucanje hladilnika… To je grdo. SPloh zato, ker jim je sorodnica ponudila zastonj prevoz do destinacije, rekla pa jim je, da v zameno bodo pa kakšno kavico častile na destinaciji. Pa niso. So privlekle v hladilnik staro hrano in to ponujale.
Moja sorodnica je pa rekla, da ni prinesla nič, ker na dopustu ona je sveže in tako kot doma, ker zna preračunat, koliko poje in kupi tudi doma ravno toliko, da se ne zakaklkulira in potem 3 dni ne žuli starega kruha; je šla vsak dan po svež kruh v bližnjo pekarno, pa če ji je zapasalo sveže narezana salama – tistih 5 dni si je privoščila, bila je na dopustu…… Jasno, žrle so tudi njen svež kruh, njej pa ponujale svojega starega….
Tadrugič so šle v polpenzion, ker je sorodnica rekla, da v tako španovijo, kjer bo morala jest napol ostanke stare hrane, ne gre več. Pa ni fina rit – samo tega ji ni treba na dopustu počet.
Pa se je ena znašla tako, da je sama hodila tudi na skrivaj na kavice in tortico -2x in je dala račun kar na številko sobe moje sorodnice, namesto na svojo, ker je moja sorodnica tudi tako naredila, ko je pri večerji napirmer 2x plačala pijačo za vse skupaj pri mizi in je videla, da daje na sobo, da bo na koncu poravnala – se una ni po pomoti zmotila glede številke sobe, brez skrbi da ne.
Jasno, da s takimi nikoli ne greš več nikamor v španovijo na dopust.
[/quote]
Da se ti da tolk nakladat …
Mi nesemo včasih kaj s sabo, odvisno kam gremo, kaj je na razpolago. Saj, če narediš več in zamrzneš, ne vem kaj te stane, če to vtakneš v avto zraven ostale hrane, tam pa odrzneš in že imaš gotovo jed? Ne razumem žensk, ki govorijo na morje ne hodim kuhat, sem gospa ?!!? Kaj med letom pa nisi? Si služkinja, al kaj? Meni kuhanje ni nobena muka, ne doma, ne na dopustu. Itak pa vsak naredi po svoje in mi je čist vseeno kako hodite na morje ali kam drugam. Jaz bom naredila, da bo zame in za nas ok.
p.s. teh uličnih znakov imam poln kufer