Vlada bo obdavčila regres, božičnico, potne stroške in soc. transferje
Meni se vseeno zdi neumno obdavčevati socialne prispevke. Neka plača 1.600 eur neto ima za 1.300 eur prispevkov za socialno varnost (delavec 880eur, delodajalec 400eur). Se pravi če to obdavčimo še za 16% to znese še 200 eur dohodnine, če upoštevamo 27% je še več. Se pravi bo plača kar na enkrat nižja. Če ta oseba prejema še ene 400 eur dodatkov, ki sedaj niso obdavčeni, je potrebno od tega tudi plačati vse prispevke. Se pravi še ene 180 eur.
Kamal, 15.03.2023 ob 09:36
Meni se vseeno zdi neumno obdavčevati socialne prispevke. Neka plača 1.600 eur neto ima za 1.300 eur prispevkov za socialno varnost (delavec 880eur, delodajalec 400eur). Se pravi če to obdavčimo še za 16% to znese še 200 eur dohodnine, če upoštevamo 27% je še več. Se pravi bo plača kar na enkrat nižja. Če ta oseba prejema še ene 400 eur dodatkov, ki sedaj niso obdavčeni, je potrebno od tega tudi plačati vse prispevke. Se pravi še ene 180 eur.
a ti razumeš mogoče al ti je treba narisat – da po razmišljanju, ki ga predstavljajo zdaj bi se za dohodninsko lestvico upoštevali NETO dohodki – torej tudi plača bi bila NETO UPOŠTEVANA.
zdaj ni – zdaj je dvakratno isti bruto znesek obdavčen – najprej za prispevke, potem pa se ta isti bruto upošteva še za dohodnino…
po novem predlogu bi ti za v dohodnino upoštevali neto dohodek – torej neto plačo.
Anonimno425, 15.03.2023 ob 09:41
a ti razumeš mogoče al ti je treba narisat – da po razmišljanju, ki ga predstavljajo zdaj bi se za dohodninsko lestvico upoštevali NETO dohodki – torej tudi plača bi bila NETO UPOŠTEVANA.
zdaj ni – zdaj je dvakratno isti bruto znesek obdavčen – najprej za prispevke, potem pa se ta isti bruto upošteva še za dohodnino…
po novem predlogu bi ti za v dohodnino upoštevali neto dohodek – torej neto plačo.
Še dobro, da pišeš anonimno, glede na neumnosti.
Ni isti bruto znesek dvakrat obdavčen, poglej si dohodninsko odločbo.
Čebela_adela, 15.03.2023 ob 10:10
a ti razumeš, kaj pomeni koncept NIČELNEGA davčnega razreda?
to ne bo ekstra obdavčeno, samo neka meja bo določena, do katere bo lahko vsak na leto dobil neobdavčene prejemke.
Če bi mi bili normalna država, tisti, ki prejme, manj, kot 20000e letno, sploh, ne bi smel biti, obdavčen.Kako je z dodatkom na delovno dobo, nočnim delom, delo na praznik, nedeljsko delo? V kolikor bo tudi to obdavčeno, potem, je definitivno bolje viset na sociali.
Plavi, 15.03.2023 ob 10:18
Če bi mi bili normalna država, tisti, ki prejme, manj, kot 20000e letno, sploh, ne bi smel biti, obdavčen.Kako je z dodatkom na delovno dobo, nočnim delom, delo na praznik, nedeljsko delo? V kolikor bo tudi to obdavčeno, potem, je definitivno bolje viset na sociali.
Kaj ti pišeš? Vsi dodatki na plačo so že obdavčeni in se ti vštevajo v bruto plačo.
Samo prehrana in prevoz nista obdavčena.
to so neumnosti, 15.03.2023 ob 09:49
Še dobro, da pišeš anonimno, glede na neumnosti.
Ni isti bruto znesek dvakrat obdavčen, poglej si dohodninsko odločbo.
res je to imaš prav, mogoče sem napačno se izrazila,
hotela sem povedat to, da so sedaj v dohodnini še vedno upoštevani bruto zneski – in ne neto – v smislu tiso kar ti dobiš na trr in dejansko predstavlja tvoj realen dohodek
zdaj pa predlog temelji prav na tem
Anonimno425, 15.03.2023 ob 10:27
res je to imaš prav, mogoče sem napačno se izrazila,
hotela sem povedat to, da so sedaj v dohodnini še vedno upoštevani bruto zneski – in ne neto – v smislu tiso kar ti dobiš na trr in dejansko predstavlja tvoj realen dohodek
zdaj pa predlog temelji prav na tem
pa niso, saj je prej odštejejo prispevki. Ne plačaš dohodnine na prispevke, ki si jih namenil za zdravstvo, pokojnino.
absolutno res, 15.03.2023 ob 10:23
to se danes imenuje splošna davčna olajšava, trenutno 4500 evrov, torej nič novega.
ja, je drugače, ker bi se te olajšave ukinile in bi se uvedel ničelni doh. razred, pri čeme JE POMEMBNO, DA BI ZNAŠAL KREPKO VEČ KOT 4500…
MINISTER JE VČERAJ OMENJAL OKOLI 9000.
???, 15.03.2023 ob 10:27
Kaj ti pišeš? Vsi dodatki na plačo so že obdavčeni in se ti vštevajo v bruto plačo.
Samo prehrana in prevoz nista obdavčena.
Anonimno425, 15.03.2023 ob 10:35
ja, je drugače, ker bi se te olajšave ukinile in bi se uvedel ničelni doh. razred, pri čeme JE POMEMBNO, DA BI ZNAŠAL KREPKO VEČ KOT 4500…
MINISTER JE VČERAJ OMENJAL OKOLI 9000.
seveda je veliko odvisno od višine ničelnega razreda. Pa seveda tudi od tega koliko ostalih dohodkov, ki sedaj ne gredo v dohodnino dobiš. Če se voziš od daleč, pa dobiš 300 potnih, 100 za malico, za 1200 regres, pa 13. plačo 1500 evrov, pa 100 evrov otroških na mesec, pa si že v minusu napram sedanji obdavčitvi. Kaj pa to pomeni za iber socialce z veliko otroki? Če dobijo po 3000 evrov na mesec, se pravi, bodo nad 9000 plačevali dohodnino od socianih prejemkov?
Plavi, 15.03.2023 ob 10:23
Obdavčitev dohodka, se začne pri 4500e letnega zaslužka. Tisti, ki je postavil, tako nizke standarde, je zrel za obešanje na javno razsvetljavo. Tega niti v Bosni, ne počnejo.
Se strinjam, enako velja za najvišjo stopnjo, ki je postavljena izrazito nizko.
Alpa501, 15.03.2023 ob 07:23
Meni se zdi prav in bolj transparentno. Zdaj vsi jokajo, kako je pri nas delo nenormalno obdavceno, a dejansko je en kup prihodkov, ki sploh niso obdavcena. Potem se seveda goljufa in se vsi baje vozijo iz murske v lj v službo, plača pa minimalc, samo da se “davčno optimizira”. Nikjer v eu ni tega, plača je kot je, plača se davek, koliko daš od plače za malico in prevoz je tvoj problem.
Seveda mora neto ostat tak kot je.
Neto mora ostat tak, kot je?? Si padli na glavo? Ce se bomo sli place po evropskem modelu, naj nam dajo potem bistveno visji neto? Davek od potnih? Dno dna
absolutno res, 15.03.2023 ob 10:42
seveda je veliko odvisno od višine ničelnega razreda. Pa seveda tudi od tega koliko ostalih dohodkov, ki sedaj ne gredo v dohodnino dobiš. Če se voziš od daleč, pa dobiš 300 potnih, 100 za malico, za 1200 regres, pa 13. plačo 1500 evrov, pa 100 evrov otroških na mesec, pa si že v minusu napram sedanji obdavčitvi. Kaj pa to pomeni za iber socialce z veliko otroki? Če dobijo po 3000 evrov na mesec, se pravi, bodo nad 9000 plačevali dohodnino od socianih prejemkov?
To si lahko predstavljam, še posebno, velja za Kosovare.
Anonimno366, 15.03.2023 ob 07:30
To, da sploh imamo potne stroške in malico plačano je itak bedarija. Nikjer drugje tega nimajo. Kako prideš v službo in kaj boš tam jedel ni problem delodajalca. V službi si zato, da opraviš svoje delo. Kako boš romal do svojega delovnega mesta in ali (če sploh) boš tam kaj pojedel… zakaj naj bi bil to strošek delodajalca? Zakaj? Ukinit in gotovo.
ja, sam potem naj dajo normalne plače, ne pa minimalca. pa da boš od minimalca še stroške prehrane nosil sam.
no veš kaj… so nekateri, ki se res vozijo od daleč… a še več je takšnih, ki se ne, nabijajo si pa po jurja in več potnih stroškov, in jaz pravim, da take je prav obdavčiti… zdaj se jim je splačalo, so izigravali sistem, vozili se od blizu, potne si pa računali iz drugega naslova in tako služili čisti denar… na ta način, se bo zgodba takih goljufov končala…
enako tudi onih ja, ki raje izberejo socialno kot službo in službe ne želijo… ker dobivajo grozljive prihodke v nebo od sociale… take je tudi prav da se na ta način ustavi… revež, ki dobiva osnovno socialko in si pošteno prizadeva za službo, te meje ne bo dopolnil, uni, ki pa se nabijajo v državi,da si multiplicirajo transferje, raje kot da bi delali… pa je prav da bi se tako obdavčilo, ker bodo presegli mejo…
to sta recimo dva plusa, do katerega bi prišli iz tega… meje še ni postavljene, bo diskusija, zagotovo mislim da socialni sindikati ne bodo pustili,da bi delovni človek bil na slabšem.
je pa nekaj boljše gotovo po mojem – zdaj če padeš v nevem kateri razred izgubiš pravice, potem pač bi se seštevali neto dohodki in bi na koncu, če bi presegel mejo plačal nekaj davka, gotovo bolje kot da kar izgubiš vse, lahko pa da sploh ne plačaš odvisno od meje… ker je neumno da so bili ljudje tako glupi,da niso hoteli vije plače, ker bi zato izgubili otroške… višja plača pomeni tvojo trajno zvišanje in tudi več plačanih prispevkov za penzijo in posledično kasnejšo boljšo osnovo za to… otroški ti k temu nič ne pomagajo… ko otroc odrastejo ostaneš na slabi plači, brez otroških in z zanič plačanimi prispevki in posledično kasneje nizko penzijo.
Utapljanje v davkih, 15.03.2023 ob 07:00
V času, ko je vedno več ljudi pod pragom revščine, se je bistroumna vlada domislila, da je potrebno še bolj udariti po delovnem narodu, da bo več ostalo za raznorazne nevladnike in mešalce megle.
Poleg vseh teh davkov pa se nam v letu 2025 obeta še nepremičninski davek.
Sem mislil, da volim za spremembo, ko sem volil za Goloba, pa vidim, da sem s tem napravil eno izmed večjih napak v svojem življenju.
Je pač treba, če ustanavljamo nova, nepotrebna ministrstva in zaposlujemo ljudi tam, kjer ni potrebno. Super vlada, ni kaj. Če bi bila to vlada JJ, bi bili že vsi na cesti, včeraj.
Pollly, 15.03.2023 ob 10:44
Neto mora ostat tak, kot je?? Si padli na glavo? Ce se bomo sli place po evropskem modelu, naj nam dajo potem bistveno visji neto? Davek od potnih? Dno dna
Taisti, ki si izplačujejo plače z visokimi potnimi stroški in najnižjo plačo potem jamrajo, da imajo nizke penzije. Kdaj vam bo kapnilo, da je višina penzije odvisna od zneskov, kateri so obdavčeni?
Anonimno425, 15.03.2023 ob 10:40
osnovo za dohodninsko lestvico in izračune iz nje predstavljajo BRUTO zneski, zdaj bi jo NETO
Ti mešaš bruto in neto. V vsakem tvojem zapisu so napake. Bruto mesečni dohodek se uporablja za davčno olajšavo. Za dohodnjinske stopnje pa se uporablja neto letna davčna osnova ali neto mesečna davčna osnova. Komentirate stvari, katere vam očitno niso jasne.
Mejo lahko določimo pri 1.000 eur. Pa potem to pomeni, da bo obdavčeno. Nekdo, ki prejema po 400 eur na mesec je to na leto 4.800 eur. Potem pa še regres 1.900 in božičnico ali poslovno nagrado, ki je pa itak v večini primerov obdavčena. Skupaj ene 8.000 eur.
V trenutnih razmerah pa je vladi težko dvigovati splošno davčno reformo za tisočaka na leto. Se pravi tudi ta meja ne bo v oblakih, kajne. Kakšna je to reforma, ki prične veljati čez 8 mesecev, pa ni določeno nič.Kako bodo delali rebalans proračuna septembra, če nevejo kakšne prihodke bodo imeli.