vlaga v hiši – preveč, premalo?
Živimo v novi hiši, drugo kurilno sezono. Okna plastična.
Ker sem pred tem prebrala/slišala tegobe drugih glede plesni in vlage v hiši, sem po moževem mnenju obsedena z zračenjem. Okna odpiram zjutraj in popoldne, sedaj pozimi za kratek čas.
On pa se stušira v kopalnici, ko odide ven, hočem odpreti okno na stežaaj za 5 minut, pa tuli, da je zunaj mraz, da samo hladim, kakšna vlaga neki, da je samo mrzlo…
Enako spalnice po njegovem ne bi smela odpirati, jaz pa prepričana, da so naša telesa celo noč oddala litre vlage in je treba prezračiti (v spalnici zaenkrat spimo trije, sin še v kinderpetu) in spustiti vlago ven iz hiše.
Včeraj je prišel na idejo, da moramo nujno kupiti vlažilec zraka. Ker je pozimi presuh zrak in je treba vlažiti popoldne v dnevni sobi, ponoči v spalnici. Da ne bi toliko zboleli, kašljali, imeli suhega grla.. (spi pa z oprtimi usti)…
Moja panika se je šele sedaj začela, ne bi rada v novi hiši imela plesni in potem spraševala za nasvete, kako se je znebiti.
Ima kdo link ali kak strokovni članek, neodvisnega strokovnjaka, ki bi povedal kaj je sedaj s to vlago, ali je je res preveč ali je res manjka…
Mi smo v hiši tretjo zimo in merilec v spalnici kaže cca 60 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} rel. vlago – zjutraj (če imamo okno zaprto in sedaj ga imamo) pa kaže 80 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} (torej imaš kar prav: malo se znojimo, nekaj pa tudi nadihamo – tudi mi smo v spalnici trije). Mislim, da vlaženje še kakšno leto ne bo potrebno, pri čemer je hiša zgrajena iz votlih zidakov in pravzaprav pri sami gradnji v stene ni šlo veliko vode, tla so pa primerno suha – so morala biti zaradi parketa.
:))) to je pa tako, ko nasedate reklamam tipa “super dihtung okna” in po novem “energijska okna”. o slednjem se še ni nihče pritožil, sklepam, da je naivcev ogromno.
glede vlage … je na netu strokoven članek, ki govori o preizkusu prezračevanja. tisto “trikrat na dan po 5 minut” niti približno ne drži, ker je vlaga konstantno in tistih 15 min v dnevu kar se soba prezračuje je kaplja v morje. idealno je imet rekuperatorje, kar pa jih ljudje seveda nimajo (centralno prezračevanje hiše, kar je še vgrajeno v stare bloke) ali pač povezava prostorov. da se torej sobe ne zapirajo ampak so odprte in zrak po prostorih kroži.
drugo … niso samo okna kriva, okna so, če pogledate hišo, najmanjša površina stene. kaj pa fasada? nova okna + stiropor + lepilo + zaključni AKRILNI zaključni sloj je idealna kombinacija za novo grobnico. ta link, ki je zgoraj prilepljen (trfg) je milo rečeno smešen. jaz imam pvc okna in stene iz gline (deb. 60 cm) … nobene vlage, zero, nula. moja mama ima 60 let staro hišo, nova pvc okna in še staro fasado … nobene vlage, zero, nula. ko bo pa dala novo fasado pa bo dala tako, da bo hiša še naprej dihala. in to, da ni vetra … moja okna najvišjega kakovostnega ranga ne dosežejo zahtev s področja vipavskega po zrakotesnosti. pa so najvišji rang, tko da … resno, o takih stvareh lahko govori samo pravi strokovnjak s pravega področja.
če se na novih oknih pojavlja vlaga se pojavlja na robu krila, 1 cm ali dva. zakaj? ker je med stekoma vgrajen alu distančniik, aluminij pa je prevodnik. eh … komu razlagam … torej je pojav vlage oz. KONDENZA normalen, če je v zraku preveč vlage (pri kuhanju, pri tuširanju v kopalnici, ipd). sicer pa tega ni. če je, stekla ne dihtajo (nima veze s samim oknom, s steklom kot takim ima). če stekla ne dihtajo med njima ni plina. torej niso toplotnoizolativna.
pri novi hiši se pojavlja plesen tam, kjer ni prekinjen toplotni most, v kotih, kjer so na steno prislonjene omare in drugo pohištvo +severna stena, itd. tudi med pohištvom in steno mora biti prostor, da zrak kroži. aha, videla sem tudi zamakanje s strehe oz. iz zračnika, ki ni bil izoliran. voda je tekla nazaj po steni in jo povsem premočila.
ekola, doktorska dizertacija je narejena.
mimogrede: tudi pri 60 let stari hipi se pojavi plesen, ki je neodvisna od izolacije in oken. na steni, je se je razrasel bršljan, noter pa je bila omara naslonjena na steno, je nastala plesen. ko sta se odstranila bršljan in plesen se je stena posušila.
vsi nekaj pametujete o oknih in vlagi
stari gradbeni mački so mi dali naslednje nasvete, ki so se čudovito obnesli
– bajto preden daš okna vanjo suši najmanj dve leti
– podi naj bodo naravni, med polaganjem in lakiranjem naj bo vmes eno leto
– med ometi in pleskanjem naj bo tudi ena kurilna sezona
– stene naj bodo prebarvane z apnom
– vrata naj bodo zaprta na stopniščih ostala naj bodo odprta
– zračniki morajo biti pozimi odprti
in verjemite ali ne hiša je zgrajena po sistemu 30 cm zid, 20 cm izolacije, okna so lesena, vendar narejena po stari tehnologiji, trislojni temopan
v hiši ni plesni
Super pametni nasveti, kaj bi bilo prej potrebno storiti, za nastalo situacijo pa nobenega !
Jaz vam predlagam beljenje s termokeramični premazi, kateri uravnavajo vlago v stenah in posledično v prostoru, posledično prihranite pri ogrevanju, ne rabite klime, v noge vas ne zebe v glavo pa vam ni vroče… Več na http://www.beljenje-slikopleskarstvo.com/