vlaganje bresek

Na tem forumu sem pred kratkim prebrala nasvet o vlaganju sadja: sadje narežeš v kozarce, dodaš sladkor, vodo, pasteriziraš. Super! Naredila sem tako, pa se je po pasterizaciji zgodilo nekaj čudnega. ker je vmes steklo nekaj vode iz kozarcev, zdaj zgleda takole: voda, vse breskve na vrhu in v nekaterih kozarcih gledajo celo iz vode, se pravi, da so na suhem. A je tako prav? Dajte mi pomagat z nasveti, prosim!
Kaj pomeni “vmes steklo nekaj vode iz kozarcev”? Med pasterizacijo iz zaprtih kozarcev?
Takole sem že vlagala breskve in marelice, z bolj ali manj uspeha. No, obdržale so se vedno, včasih so bile le premehke. Ko sem jih preveč skuhala, predolgo pasterizirala, so se preveč zmehčale in čisto zlezle na vrh. Malo sicer vedno zlezejo, se mi zdi. Na vrhu ne bi smele preveč gledati iz vode, iz otroštva se spomnim, da smo prvo sadje ali papriko na vrhu, malo potemnelo, vrgli stran, ostalo pojedli. Sedaj se dobijo plastični vložki, mrežica z nogicami, ki jih vstaviš v kozarec, da drži vsebino dol. Uporabljam in je v redu.
Pri tebi me najbolj moti tisto z odteklo vodo. Če si kozarce dobro zaprla, se med pasterizacijo ne bi smeli nič odpreti, nič izteči. Potem je vprašanje, kako se je “zaprlo” nazaj. Ne vem, kakšne pokrovčke imaš? Če so kovinski, ali so vdrti? Se vidi, da je vakuum prijel? Drugače je tako, da se kozarce polni nekje 2 cm pod robom, saj se vsebina pri pasterizaciji oz. pri višjih temperaturah vedno nekoliko razširi, pri ohlajanju skrči – in ravno to pomaga neprodušno zapreti kozarce.
Naj pove še kakšna, ki to bolj redno dela, jaz sem poskusila samo nekajkrat.
LP Mimi

Breskve že vsa leta vlagamo tako, da jih naložimo v kozarce, nato pa do roba kozarca nalijemo vodo, v kateri smo raztopili sladkor. Zaprte kozarce pasteriziramo v pečici in v loncu vode (delamo na oba načina hkrati, da lahko naenkrat vložimo večjo količino). Če v kozarec ni naloženih dovolj breskev, se zgodi, da plavajo na vrhu, spodaj pa je voda. Če si v kozarec nalila vode do roba, breskve ne bi smele gledati iz vode, tudi če plavajo na vrhu. Glede na to, da pišeš, da je nekaj vode steklo iz kozarcev, pa sklepam, da si predolgo ali na previsoki temperaturi pasterizirala in je zaradi premočnega vretja v kozarcu del tekočine stekel ven (to se je tudi meni enkrat zgodilo, ko sem pozabila izklopiti pečico).
Hojla!
Breskov ali bučin ali katerokoli kompat vlagam takole:
3 kg sadja
2 kg sladkorja
3 l vode
Vodo in sladkor zavrejem in dam v vrelo tekočino sadje. Pokuham 5 minut
in polnim kozarce do roba. Preden zaprem kozarec dam še plastično mrežico, ki sadje drži dol. kozarce zložim na prt in jih pokrijem z brisačami, da se počasi hladijo.
Imam 3 leta star kompot, da je še vedno zelo dober.
LP Mihaela

Ja, iz dveh kozarcev mi je steklo nekaj vode – med pasterizacijo. Zgleda, da sta se pokrova melce raztegnila v tej toploti… Ko so se kozarci ohladili, pa je bilo trdno zaprto, pokrovčki so vdrti.
Verjetno sem res predolgo pasterizirala…
Kaj naj zdaj – vsaj s tema 2 kozarcema? Jih takoj pojemo, da se ne pokvarita? Ostali bodo pa verjetno OK. razen mogoče bodo res breskve premehke…
No, drugič bom vsaj vedela, da s pasterizacijo zaključim prej!