Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika vlaganje kislih kumaric

vlaganje kislih kumaric

Iščem recepte za vlaganje kislih kumaric. Tudi tistih malo večjih, ki se neoluplene naribajo in zraven je tudi nekaj pehtrana, kakor se mi zdi.

hy
tiste malo večje ,naribaj in vloži kot male , je čudovita solata- malo stisnjenega česna in bučnega olja . LEP POZDRAV – IGO ker ne smem več biti ogi

Betina pozdravljena!

Pri nas kumarice vlagamo že nekaj let po tem,čist preprostem receptu.Ponavadi imamo samo tiste res male kumarice.

1l kisa za vlaganje
1 1/2 l vode
14 dag sladkorja
8 dag soli

Vse skupaj dobro zmešaj.Potrebuješ se
koper
poper
česen

Oprane in dobro posušene kozarce naponič s kumaricami,tako,da so čimbolj skupaj-oziroma jih pride čimveč v kozarec,dodaš začimbe,preliješ z mešanico tekočine in kozarce dobro zapreš.
Nato jih pasteriziraš.V čimvečjo kozico naloziš kozarce enega zraven drugega(na dno kozice položiš krpo),doliješ vodo in vse skupaj zavreš.Ko kumarice spremenijo barvo ,vzameš kozarce iz kozice,jih zaviješ v rjuho-ali kako drugo krpo in počakaš,da se ohladijo.

Delala sem pa res vedno samo majhne kumarice,tako,da ne vem kako bi se to obneslo pri debelejših.

PL DoJa

Jaz vlagam po istem receptu kot Doja le, da jih nato na hitro ohladim (nič pokrivanja z odejo – le pustim jih na pultu), ker sem nekje prebrala, da potem bolj hrustajo. Moram reči, da so naše odlične, ker imam doma dve zbirčni Metki, pa vedno vse pojesta in pravita, da so mnogo boljše kot kupljene.

Moj najljubši recept je brez kopra (v kombinaciji s kumarami mi okus ni všeč):
1 l kisa
1,5 do 2 l vode
2 žlici soli
2 žlici sladkorja
manjša cela čebula
5 strokov česna
lovorov list
slaba žlica celega popra

Kumare operem, potresem z veliko soli in pustim nekaj ur ali čez noč, da spustijo vodo. Potem še enkrat sperem in posušim. Naložim v kozarce. Kis z dodatki skuham. V vsak kozarec dam nejak zrn popra in polovico česnovega stroka (iz kisa). Zalijem s kisom in zaprem. Kozarce postavim v pečico in jo vklopim na 150°. Od takrat, ko lučka ugasne, pustim še 10 minut, potem pečico izklopim in pustim, da se kozarci kar v pečici ohladijo.

Imam namreč malo kuhinjo in nimam prostora, da bi hladila kozarce na pultu, pa tudi dovolj velikega lonca za “reksanje” ne premorem. Na tak način pa lahko hkrati vložim do 6 kg (12 kozarcev) kumar.

Na enak način (v pečici) delam tudi kompote – sadje naložim v kozarce, zalijem s prekuhano sladkano vodo in “pečem”, čas segrevanja je, odvisno od vrste sadja, nekaj daljši.

Jožica, za koliko kumar pa je zgoraj navedena količina kisa in dodatkov? Tako približno?

Me je zamikalo, zaradi enostavne priprave v pečici….

LP
d.

Na en kozarec računaj približno 3 dl tekočine, torej pri razmerju 1 l kisa / 2 l vode zadošča za 10 kozarcev. Sama rajši vedno skuham malo več kisa. Če mi ostane, ga shranim v kozarec in porabim pri naslednjem vlaganju (še enkrat prevrem skupaj z novim) ali pa za solate.

Pozabila sem še to, da je večje kumarice dobro vzdolžno zarezati, da pride kis do sredine in se ne nabere tista zoprna voda. Če so res velike, jih pa pred zlaganjem v kozarec (po soljenju) preprosto narežeš na primerne kose.

Je pa res preprosto. Poskusi; začimbe v kisu pa lahko prilagajaš po svojem okusu.

Hej, zelenjave kaj dosti ne vlagam, ker nimam domace, da bi pa kupovala in predelovala- je kar drago pri nas.
Tako v pecici pasteriziram sadje. Najenostavnejsi nacin. Iz previdnosti, da ne bi gumijasti obrocki v pokrovckih bili prevec izpostavljeni toploti, zmocim preganjen casopis in polozim na kozarce.To je nasvet v moji knjigi in jaz sem kot pijanec, ki se plota drzi:))). Kar pise v knjigi, upostevam. V pekac nalijem nekaj vode.

Najvecji hec je bil, ko smo pridno kuhali in pasterizirali tunino v olju.Prvic je bila temperatura previsoka in je olje uhajalo. Cesa vsega se nismo lotili.
Tuna pa je bila tako dobra v izbranih najlepsih kozarckih. Lp Babi

Že nekaj let vlagam kumare kar v turšijo. Najbolj enostavno in do sedaj res najbolj okusne. (priznam, da jih ne znam vlagati na bazi kuhanja)
Pri tem ni treba nič kuhati, samo kumare se lepo operejo, naložijo v večji lonec (jaz jih dam v PVC sod), doda se malo popra v zrnu, malo lovora in prelije z hladno tekočino (kis, voda, sol, vinobran). Pokrije se z krpo in to je to. Po potrebi jih jemljem iz soda čez celo zimo. Še sedaj imam en liter teh kumar od lani in so super.
Lahko dodaš še očiščene paprike, cvetačo, korenje, čebulo.

Kaj je to vinobran?
Hvala ter lp.

Kupi se v lekarnah in ga uporabljajo pri vinu, da ne zavre. Reče se mu tudi Vinko.

Jožica, ali lahko vprašam, kaj misliš s soljenjem kumaric? Vprašanje je bilo sicer za vlaganje velikih kumar, vendar odgovori so bolj za klasično majhne. Ali prav razumem, da majhne kumarice za vlaganje nasoliš (koliko?) in pustiš čez noč v kadi, da “spustijo” vodo? Koliko vode pa se nabere? Ali so vložene kumarice potem zaradi tega kaj bolj dobre, bolj kisle?

Doslej sem male kumarice vedno naložila direktno v kozarce. Problem vode poznam samo pri bučkah in jajčevcih, ki jih nasoliš in počakaš, da spustijo vodo.

Ali še kdo drug male kumarice pusti v soli, da spustijo vodo pred vlaganjem?

Hvala, Mateja

vinobran je kalijev metabisulfit. (E224)

Tole v zvezi s soljo tudi mene zanima. Ker nimam še kumaric za vlaganje se nisem še konkretno spuščala v navodila, si pa postavila vprašanje, ki bo tudi meni “razjasnilo obzorja”. Nama bo Jožica gotovo odgovorila…

Jaz kumarice vlagam čisto preprosto. Fino jih operem, zbrišem do suhega, jih zložim v dobro pomite, zbrisane in ogrete kozarce. V vsak kozarec dodam po eno malo žličko soli, sladkorja in začimb za vlaganje kumaric ter zalijem z zavretim kisom, ki ga redčim z 2:1 z vodo. Zaprem s pokrovčkom, obrnem na glavo in počasi ohlajam, zavito v brisače ali kaj podobnega.

Podobno dela moja mama. Za mene pa doda še pehtran.

lp, majuška

Tudi jaz imam en enostaven recept. Res je, da sem vedno vlagala le male, a rezultati so odlični.
Oprane kumarice tesno zložim v kilski kozarec. Dodam kavno žličko soli, kavno žličko sladkorja, nekaj zrn popra, 1 dcl kisa za vlaganje in napolnim z vodo. Dobro zaprte kozarce dam v lonec, da so pokriti z vodo in zavrem. Ko zavre, kuham še 8 – 10 min. Takoj vzamem iz vode in zložim na pult – na krpo, da se čimprej ohladijo.
Ta recept je primeren, ko vlagaš domače in jih imaš včasih samo za en kozarec. Jaz jih vlagam tudi v polkilske kozarce, le da te količine prepolovim.

Lep pozdrav

Očitno nihče drug ne soli kumar.. ? Saj to soljenje pravzaprav ni obvezno, jaz sem pač napisala, kako delam, lahko ga pa mirno preskočiš. Meni se zdi dobro v toliko, ker bi sicer to vodo spustile v kis, pa tudi malo bolj upogljive postnejo in jih je lažje npr. zatakniti pod rob kozarca. Pa ne se bat, ostanejo hrustljave.

Solim jih pa na pamet, mogoče zvrhano žlico soli za 5 kg kumaric. Dobro jih je po nekaj urah premešati. Vode pa spustijo kar veliko.

Mogoče najboljše, če jih nekaj nasoliš, nekaj pa ne, in naslednjič delaš tiste, ki so ti bolj okusne.

Se pravi soliš cele kumare – zdaj kapiram (počasi bo že , he he). Ne, se mi zdi čisto smiselno tole zaradi vode, velja poizkusiti (samo kumar še vedno ni ;-)) ).

Hvala in lp
d.

d. , ne sekiraj se,pri nas jih tudi se ni !! ? prejsnja leta ob tem casu smo se jih skoraj otepali!! letos so pa prav uboge! ne vem,zakaj!?
predlani sem jih precej ulozila-bolj “silom prilike”, lani jih je bilo cisto dovolj,letos pa :?:) lp petra

uboge kumare – kakšn muke ,da jih vložiš ,potem pa poješ.
Preprost recept : oprane kumare zloži v kozarce , na štedilnik daj prekuhat vodo nato dodaj -kis za vlaganje (odvisno od okusa 2/1 ali 3/1 ,)
jaz uporabljam zadnje ,po količini vode,tako kot za juho , dodaj sol , ke pa vsak nima domačih začimb , uporabi vrečko -ne vso , kupljenih za vlaganje kumaric, ki so v linkih naštete , prebereš navodila in se ravnaš po vonju . Naj bolj neprijetna stvar pa je , ko to vročo mešanico naliješ do vrha kozarca ,
zapiranje kozarca , vendar sem našel sistem – rokavice za prijemanje toplih
posod , ki so v vsaki kuhinji , zmočim z hladno vodo in zdržijo za kozarec dva , nakar ponoviš postopek … , priporočam , kdor ima -šalotko , da jo
priložite med kumare , ni boljšega dodatka ob lignjih ali žabjih krakih .
Tudi samo lahko vložite po omenjenem receptu , njammm OGI

Tu je govora le o vlaganju kumaric za ozimnico, kjer se vedno kuhata kis in voda z dodatki, vendar mnoge gospodinje
kisajo kumarice, tudi velike, za takojšnjo uživanje, takšno kisanje traja
le nekaj dni, kako pa je s tem receptom ??
Hvala !!

Lp. Zanima me če mi lahko kdo pove točen recept za večje vložene kumarice.Ali jih vložim z semeni ali ne.

New Report

Close