vlaganje oliv

Olive smo že nekajkrat uspešno vložili. Najprej jih je treba namakati v slani vodi- če je morska,še bolje. Vsak drugi dan je treba vodo zamenjat.To se ponavlja približno 2-3 tedne. Potem se jih pa zalije s prekuhano ,hladno slanico. Prvič sem bila malo skeptiča, a so bile do sedaj še zmeraj dobre.
Lahko pa se jih vlaga tudi v olivno olje. Postopek je isti. LP Marja

Vsako olivo prepikneš z vilico.Ko imaš to narejeno jih daš v posodo z vodo,da so prekrite in vodo menjaš vsak dan.To počneš 14 dni. 15 dan – na 1 l vode,daš 14 dkg soli in vodo s soljo prevreš. Vodo ohladi. V kozarce naloži olive,zalij s slanico.Na vrh vsakega kozarca naliješ malo olivnega olja in zapreš. Počakaš nekaj mesec in to je to.

Doma naredimo res veliko vloženih oljk po različnih receptih. Največ jih je v slanici saj mi to omogoča na preprost način pripraviti večjo količino oljk. Ostale pa malo bolj kompliciram
Oljke prvi teden držim v vodi in le to menjam vsak dan. Sama pripravim cel sod takih oljk zato sem res previdna, da mi ne bi zasmrdele. Po enem tednu začnem vodi dodajati sol. v slanici jih potem držim približno dva meseca. Vmes malo probavam kako je z grenkobo. Čas je v veliki meri seveda odvisen od sorte oljk.
En del oljk tolčem. Eno po eno. Tučene oljke. Vsako oljko počim:) in nato približno tri tedne držim v vodi katero menjam vsak dan. Te olje potem skupaj z začimbami vložim v olje.
Pečene oljke. Oljke najprej en teden držim v vodi katero menjam vsak dan. Potem oljke popečem in vložim v olje. Te oljke morajo biti zrele pri obiranju.
Poudarek dam pa vedno na koncu pri vlaganju. En del je preprosto v slanici oziroma v oljčnem olju. Drugi del pa vložim skupaj z začimbami, s pekočo papriko, s suhimi paradižniki, z ovčjim sirom itn. To mislim, da je en pomemben del pri pripravi vloženih oljk.