Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika vlaganje oliv

vlaganje oliv

Pozdravljeni!
Moji mami je letos na Primorskem oljka zopet obrodila nekaj sadov, zato išče recept, da bi olive tudi vložila. Ima kdo kakšno idejo ali vedenje o tem postopku? Hvala že vnaprej in lep pozdrav.Nikita.

Hej, Nitka!

Nacinov je vec: zelene olive, crne olive…

Sem ze opisala. Najvaznjse je, da uspesno odpravis grenkost.

Pobrskaj v iskanju. Sicer je najpametneje kupiti kaksno brosuro z navodili, ce misli mama to veckrat delati. Najbolje ti bodo svetovali domacini na obali.

Lep pozdrav Babi

Olive smo že nekajkrat uspešno vložili. Najprej jih je treba namakati v slani vodi- če je morska,še bolje. Vsak drugi dan je treba vodo zamenjat.To se ponavlja približno 2-3 tedne. Potem se jih pa zalije s prekuhano ,hladno slanico. Prvič sem bila malo skeptiča, a so bile do sedaj še zmeraj dobre.
Lahko pa se jih vlaga tudi v olivno olje. Postopek je isti. LP Marja

tako smo tudi mi ze vlozili olive. imeli smo jih res vec ali manj za vzorec. 2-3 kozarcke slanih in par kozarckov v ol.olju. tudi nase so bile zelo dobre.lp petra

Če hočeš da olive izgubijo grenkobo, jih daj v vrelo slano vodo za 24 ur. Na 3l vode daj 300 gr grobe soli.
Nato jih osuši, daj v kozarce, dodaj grobo sol, kozarce zapri in dobro pretresi vsak drugi dan. V soli počakajo kolikor časa hočeš.

Vse kar je zdravega na tak način uničimo. Res škoda oljk in to samo zato, da je nekaj hitreje narejeno.

Vsako olivo prepikneš z vilico.Ko imaš to narejeno jih daš v posodo z vodo,da so prekrite in vodo menjaš vsak dan.To počneš 14 dni. 15 dan – na 1 l vode,daš 14 dkg soli in vodo s soljo prevreš. Vodo ohladi. V kozarce naloži olive,zalij s slanico.Na vrh vsakega kozarca naliješ malo olivnega olja in zapreš. Počakaš nekaj mesec in to je to.

Nabrane olive namočim v morsko vodo (nabiramo jih na obali), vodo menjujem. Ko enkrat zadiši po olivah, je stvar končana. Vložim jih v slanico.

Doma naredimo res veliko vloženih oljk po različnih receptih. Največ jih je v slanici saj mi to omogoča na preprost način pripraviti večjo količino oljk. Ostale pa malo bolj kompliciram 🙂

Oljke prvi teden držim v vodi in le to menjam vsak dan. Sama pripravim cel sod takih oljk zato sem res previdna, da mi ne bi zasmrdele. Po enem tednu začnem vodi dodajati sol. v slanici jih potem držim približno dva meseca. Vmes malo probavam kako je z grenkobo. Čas je v veliki meri seveda odvisen od sorte oljk.

En del oljk tolčem. Eno po eno. Tučene oljke. Vsako oljko počim:) in nato približno tri tedne držim v vodi katero menjam vsak dan. Te olje potem skupaj z začimbami vložim v olje.

Pečene oljke. Oljke najprej en teden držim v vodi katero menjam vsak dan. Potem oljke popečem in vložim v olje. Te oljke morajo biti zrele pri obiranju.

Poudarek dam pa vedno na koncu pri vlaganju. En del je preprosto v slanici oziroma v oljčnem olju. Drugi del pa vložim skupaj z začimbami, s pekočo papriko, s suhimi paradižniki, z ovčjim sirom itn. To mislim, da je en pomemben del pri pripravi vloženih oljk.

New Report

Close