Vlaganje stročjega fižola
Rada bi vložila stročji fižol, da bi ga imela za pozimi kot solato.
Sem gledala en recept na kulinariki
http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=3914
pa me zanima če je kod delal po tem receptu, ali pa kako drugače, pa da se mu je obdržal eno leto. Nekaj let nazaj sem ga že delala pa se mi je ves pokvaril, po katerem receptu sem delala pa žal ne vem več.
Vsakega nasveta bom vesela.
da se vložene zadeve pokvariji, je vzrok ali premalo sladkorja/soli/kisa – saj veš, ko po principu osmoze potegne vodo iz “bakterij” in prepreči njihovo razširjanje in s tem pokvarjenost, ali premalo čisti kozarci.
Pa recimo, da delaš po preizkušenem receptu, ki verjetno objavljen tudi je, potem ti dam nasvet, da pokrovčke prekuhaj, kozarce pa dobro operi in še “prepeci” v pečici (daj v mrzlo pečico, da ne bodo ob segrevanju počili). Definitivno bodo vsaj tisti trenutek sterilni, potem pa še vse lepo vroče napolni, pokrij in to je to. Mislim pa, da se zelenjava v slanici pokvari hitreje kot tista vložene v kisu.
Moja mama dela podobno, jaz ji večkrat pomagam. Ampak fižol skuha ga samo v vodi in toliko, da zavre. Potem ga napol mehkega naložimo v kozarce (nič ne režemo), zalijemo z mešanico vode, kisa, sladkorja (mislim da so razmerja podobna kot v tem receptu), zapremo z novimi pokrovčki. Kozarce potem zložimo v en velik pisker in jih prekuhamo, ampak koliko časa pa vrejo, pa ne vem na pamet. In to je to. Ko kozarec odprem, odlijem vodo, fižol oplaknem z tekočo vodo, gor dam malo česna peteršilj, kis, olje in njamsi.