Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Vodenje družinskih financ

Vodenje družinskih financ

Zanima me kako vodite družinske finance, če jih vodite. Prilivi in odlivi, ali imate zato kašne tabele, delate to v komp ali na roke, obstaja morda kakšen programček, jaz imam sistem v wordu, ki mi ni preveč všeč. Ni mi dovolj pregleden.
Ali se vam sploh zdi pametno to početi ali kar živite tja v tri dni in se vam izide?

Računovodstvo vodimo v excelu in z upoštevanjem zlatega pravila.
Zaenkrat nam še gre.

ne vem, kako lahko karkoli, kar vsebuje številke in je treba seštevat, vodiš v wordu?

excela pa ne znaš uporabljat?

drugač pa ja, vse vodim v excelu

Nič si ne vodim, imam vse v glavi. Zapravljam ne na veliko in plačujem s plačilnimi karticami, kreditne nimam.

Mesečno vodimo samo knjigo izdatkov nad 1000 eur. Manjših zneskov ne vodimo, bi bilo preveč dela.

Mi imamo v excelu tabelo in pisemo na eno stran prilive, na drugo stran pa vse fixne odlive ter vse ostale stvari, ki se pojavljajo sproti skozi mesec.

Je potrebno tako delat, da se ne bi kdaj zakalkulirali in da vnaprej vemo ali si lahko nekaj privoscimo ali je bolje pocakati in preloziti strosek na naslednji mesec (ce je to mozno).

Vse samo na pamet

Samo na pamet, piševa ne..

Imam fascikel, kjer pišem vse izdatke. Prav vse- ker drugače se hitro zakalkuliram tudi za 100 evrov. Imam pa razdeljeno v osnovi na prihodke in odhodke (hrana, oblačila, stroški, kredit/varčevanje, ostalo kar ne paše nikamor). Sam sistem se je pokazal za koristnega predvsem za stroške na letni ravni (zavarovanje hiše/avta…), da vidim, koliko moram za te enoletne večje stroške mesečno prihraniti.

Jaz že skoraj leto pišem, ker je tako, da je potrebno vsak eur preveriti kam gre. In se vidijo tudi razlike, koliko se da prihranit.
Pišem v zvezek, račune spravljam v denarnico in najmanj enkrat na teden prepišem vse v zvezek- kjer imam namen, potem pa vrsto plačila (gotovina, katera kartica) in to tedensko seštevam. Nato pa še mesečno kolikor me pride obračun ( s tem tudi primerjam, da vsak okvirno drži). Iz končnega seznama prepišem v excel, kjer imam mesečni pregled po stroških.
Na drugem listu pa še mesečni pregled položnic in vsega skupaj.
V glavnem sem prišla na sistem, ki mi sicer vzame nekaj časa, samo pa točno vem koliko in za kaj lahko zapravim. Pa tedenski limit sem si naredila za tekoče stroške. Ker je bil kar problem, ko smo imeli naenkrat 500 eur manj na mesec in občutek ni bil več dovolj.

Hvala. Jaz sem dolgo nosila v glavi, zdaj se je začelo dogajat, da zgubljam občutek. Včasih si rečem: Kamo je šlo 50€ ali celo 100€.
Ker sem totalno nematičen tim (Ja, exela ne obvladam – ne rabite se o tem razpisat), sem si v wordu naredila razpredelnico kamor zapisujem prihodke in izdatke. Ker se mi zdi zapleteno sem vas vprašala.
Lahko bi izumili kakšen luštkan program za voidenje gospodinjstva.

Ampak tudi ce obstaja kaksen program za vodenje gospodinjstva, bo tudi ta narejen v maski od Excela.

Excel pa spet ni tako hudo zakompliciran. Samo malo vaje je potrebno in vsakdo postane skoraj en mali “strucko”. Eno knjigo “Excel za telebane” v roke in bo. Pa se si bos tako naredila tabelo tocno po tvojih zeljah in okusu.

New Report

Close