VOK -KARCENOGEN
Raziskava, ki so jo delali na kitajski, je bila objavljena leta 1999 v reviji Epidemiologi. V raziskavi so primerjali Kitajke nekadilke, ki so zbolele za rakom na pljučih in zdrave ženske iz istega območja. Ene in druge pa so povprašeli po načinu prehranjevanja. Pri ženskah, ki so za kuho v voku uporabljale repičino olje so ugotovili 84% večjo nevarnost za raka na pljučih kot pri ženskah, ki so uporabljale druga olja. Bolj ogrožene so bile tudi tiste, ki so za kuho uporabljale visoko vročino-nad 280 stopinj Celzija, kar povzroči pri olju hlape, ki močno dražijo oči in žrelo, ter vsebujejo karcenogene snovi.
Iz tega lahko razberemo, da moramo biti pri segrevanju olja pazljivi, prav tako pa tudi pri izbiri olja, s katerim kuhamo. Splošno znano je, da je zelo dobro, in zdravo bučno, olivno olje, vendar SAMO KOT HLADNA!!!-ne za kuho ali vsaj ne pri visokih temperaturah!!!!
Vsekakor bi vam to lahko potrdil kakšen kemik, ki je imel priložnost raziskovati spremembe olj pri poviševanju temperature. Raziskava bi bila vsekakor zanimiva in bi lahko z njo potrdili marsikaj v zvezi olje-karcenogenost.
Sara
Naj povem, da tudi sama uporabljam vok, vendar nikoli na visokih temperaturah, ki povzročijo, da se olje kadi, hlapi. (vsekakor na poslušam Kena Homa)-Pa so moje jedi prav tako okusne in ziher še bolj zdrave kot je že kitajska kuhinja sama po sebi.