vok
Sestavine (za približno 4 odrasle osebe)
1 velika zelena paprika
nekaj korenja
1 por
1 čebula
1/4 kg svinjine
1/4 kg roastbeefa (lahko tudi piščančjega fileja)
arašidi
škrob (Gustin)
šeri ali martini (dve žlici)
začimbe: mešanica 5 začimb za kitajsko kuhinjo (ki jo kupiš tudi v intersparu…)
soja juice
Meso narežeš na majhne koske in ga daš v paco (krasno je, če to narediš že prejšnji večer in pustiš piokrito v hladilniku, ni pa nujno):
žlica olja (jaz imam arašidovega), mala žlička začimb, 1 žlica belega vina, 2 žlici soje – zmešaš, poliješ po mesu in ga premešaš ter pustiš.
Segreješ olje, na popražiš meso. Ko meso spusti vodo in le-ta tudi povre, ga vzameš ven. V maščobi in omaki, ki ostane popražiš najprej čebulico, potem dodaš sesekljan por in ko oveni še papriko in korenje. Ko se ti zdi dovolj zmehčan, dodaš meso, zaliješ s sojino omako. Zvrhano žličko škroba razmešaš z malo hladne vode in dodaš, zaliješ z juho (jušno kocko+vodo) ali samo z vodo (če se ti jed zdi že dovolj slana, saj je sojin sok običajno slan. Dodaj še 2 žlici šerija ali martinija.
Na koncu dodaš še arašide, malo pomešaš in serviraš. Jaz zraven skuham Uncle Bens riž, ki je pakiran v vrečkah (seveda znotraj škatle).
Pa dober tek. Mojim je všeč, če boš poskusila, pa poročaj.
Kolicino das po potrebi odvisno koliko jedcev je
V vok das malo olja, ga segrejes na hitro preprazis por, mu dodas narezano papriko in malo preprazis, zalijes z vodo + sojino omako + jedilni skrob + glutaminat. Dodas araside in narezan tofu (navaden, dimljen, zelenjavni – kateri ti bolj ustreza). Kot prilogo kuhan riz, priporcam ruz Basmati – ima okus :o))
Moznosti pa imas veliko sedaj v sezoni z zelenjavo. V vok zmeces na tenko narezano razlicno zelenjavo in zalijes z malo vode. Kosilo je tako pripravljeno v nekaj minutah. Ce pa uporabljas meso, le tega najprej popeci/ocvri in sele nato prazi zelenjavo.
Dober ovrt piscanec:
Majhne koscke (za en grizljaj) piscanca das v marinado iz rumenjaka, gorcice in sojine omake. (1 do 2 uri).
Iz beljakov stepes sneg, mu dodas malo jedilnega skroba. V ta beljak pomakas meso in ga ocvres v voku.
Zlijes olje ven in pripravis zdraven se zelenjavo.