Volilni listič?
Lep pozdrav!
Imam eno vprašanje in sem se obrnila kar semle, ker je že toliko ura in uravna enota ne daje info. ponoči:)))).
Ali se po novem vseeno izdaja volilne lističe? Nisem ga prejela in me kar malo jezi ( je možno, da gre za zamudo ali so pozabili name?)
Slišala sem za neke spremembe na volitvah. Lahko po novem volim kjerkoli želim ali samo v svoji upravni enoti?
čez vikend grem namreč na vikend in bi želela voliti v tistem kraju, je to sploh mogoče?
Hvaležna bom, če mi zna kod pojasniti vse to!
Pozdravček:)
Hvala za odgovor:), našla pa sem tudi tole:
Glasovnico bodo lahko oddali na enem izmed volišč, kjer so prijavljeni. Ta volišča so na 88 okrajnih volilnih komisijah. Slednje imajo sedeže na upravnih enotah oziroma njihovih izpostavah. Predčasno bo možno glasovati med 9. in 17. uro.
Predčasno glasovanje se je začelo v torek. Med tistimi, ki so že volili, je bil finančni minister in predsednik NSi Andrej Bajuk.
Volilni upravičenci, ki na volilno nedeljo ne bodo doma, bodo imeli le še v četrtek čas, da okrajni volilni komisiji sporočijo, da želijo glasovati na enem izmed volišč izven domačega kraja, kjer imajo stalni naslov. Z letošnjimi volitvami se namreč odpravlja krajevna pristojnost, kar pomeni, da bo lahko volivec 21. oktobra, na dan volitev, volilni listič oddal na voliščih tudi drugod po Sloveniji, a le v primeru, če bo to željo predhodno najavil.
Po določbah zakona o volitvah v državni zbor lahko volivec, ki se zaradi bolezni v nedeljo ne bo mogel osebno zglasiti na volišču, zaprosi za glasovanje na domu. V tem primeru ga bo v nedeljo na njegovem domu obiskal “leteči” volilni odbor. Takšno željo bo najpozneje do četrtka moral sporočiti okrajni volilni komisiji.
Zgleda, da sem zamudila rok in zato ne bom mogla volit, ker se ne bom iz drugega konca Slovenije vozila nazaj v Ljubljano. Eh ja, škodav 🙁
Pozdravček