volja ali siol?
Pozdravljeni!
Enkrat ste mi že dobro svetovali, saj sem sama precej nepoučena o računalništvu, razen seveda o wordu, ki ga rada in dosti uporabljam.
No ampak toliko ste me že naučili da vem kaj je VOlja, kaj Siol….
Zdaj pa sem se odločila , čeprav imamo slabši računalnik(200 MGH), da bomo pa na Voljo ali Siol vseeno šli, vas pa vprašujem
kaj je cenejše, kaj hitrejše ??Koliko – vsaj približno. Čez kakšno leto sicer nameravamo zamenjati računalnik, a kot kaže bo šlo tudi na tega, kot smo se
pozanimali. Ali res ni ” MGHerci” niso tako zelo pomembni pri vgradnji modema, kar se meni kot”stokovnjaku” ne zdi logično?
Pa še nekaj: Kako se pridobi Arnes, glede na to da imamo osmošolko, ali se pozanimamo v šoli, ali je to samo za študente.
No odkrito rečeno glede na finančno stanje v družini – radi bi bili za malo denarja na spletu.Pa veliko uspehov želim in lepa hvala za odgovor.
M:P:
Živjo!
Megaherci (MHz) za dostop do interneta niso pomembni. Malo bolj je pomembno, koliko imate v računalniku RAMa (spomina). Več kot ga je, bolj udobno je delati, saj se ti brskalnik hitreje odpre na začetku. Ampak z določeno mero potrpljenja gre tudi z npr. 32 Mb.
Sam bi izbiral ponudnika v naslednjem vrstnem redu: Arnes, Volja, Siol. Učenci lahko na Arnesu dobijo omejen dostop (več na: ).
Storitve Volje so brezplačne, plačati je potrebno telefonske impulze. Pri Siolu plačuješ poleg teh še naročnino glede na paket, ki ga izbereš.
Torej: računalnik je OK, izberite pa Arnes ali Voljo.
lp
Prav lepa hvala, saj sem vedela kam se obrniti.
Še cenik:
Za arnes (0889):
– v času večje prometne obremenitve minuta 2,27 tolarjev (to je torej 136 na uro)
– v času manjše prometne obremenitve minuta 1,26
Za Voljo (0888):
– v času večje prometne obremenitve minuta 3,24 SIT (to je torej 194 na uro)
– v času manjše prometne obremenitve minuta 1,80
pri obeh nimaš nobenih drugih stroškov, obračun pa je narejen na telekomovem računu. Če pomisliš, da je ceneje surfati eno uro, kot na hot line (090) poslušati vedeževalko eno minuto, ni kaj premišljevati.
Za ostale pa (0880)
– v času večje prometne obremenitve minuta 1,84
– v času manjše prometne obremenitve minuta 1,02
ampak pri teh plačuješ ponudniku še naročnino, običajno pa še kakšen tolar dodatno za vsako začeto uro dostopa.
Hja, za Volj in Arnes moraš tudi začetne impulze plačevat 🙂 Sedaj, ko se je Volja podrazila je najboljsi SIOL (kot pise zgoraj za cene). Če imaš pa stadus študentke/dijakinje pa lahko vzameš študentski paket, kar se pa res zelo splača. Sicer pa ima SIOL tudi najhitrejšo povezavo, če je jo tvoja linija tudi sposobna.
Hitrost računalnika pa ni vazna za surfanje, oz. je prav toliko kot je pri Wordu.
Hvala tudi vama
Ja še nekaj bi vprašala. Torej modem smo dokupili, bilo je nekaj težav, ker je bil ta računalnik, ki ga omenjam prej na mreži (neka mrežna stvar ali kako se reče je bila vgrajena za internet).Težave so še saj je ravno včeraj prišla znanka s kablom (Imeli naj bi Voljo) in vgrajenim modemom pa ni mogla naredit povezave, tako da je spet vzela računalnik in bo menda danes končan. Hčerka je že žalostna kdaj bo vendarle kaj iz tega, upam da za modem in kabel ter seveda delo nisem vrgla vstran 10.000 sit.kaj mislite?
Takole na daljavo ni moč reči kaj določenega. Mogoče bo potrebno deinštalirati mrežno kartico, dvomim pa, da bi to delalo tako hude težave. (Deinštalacijo mrežne kartice narediš v nadzorni plošči->sistem-> kjer v upravitelju naprav odstraniš mrežno kartico. Mogoče bo potrebno odstraniti tudi kakšno že prej narejeno “mojo povezavo”, preveri v Start_>nastavitve->moje povezave (različno v različnih verzijah Windows). Še to: najbolj pogosta napaka, zaradi katere nekaterim ne uspe vzpostaviti povezave je privzeta nastavitev “počakaj na znak centrale” v nastavitvah modema. Tam je nujno treba odstraniti kljukico! Vendar pozor, nič ne pomaga če jo odstranite samo v nastavitvah modema preko nadzorne plošče, pogledati je potrebno še v (vsako) “mojo povezavo” lastnosti->modem> konfiguriraj.
Če še kaj ne bo jasno, klikni na moje ime in pošlji mail, da ne bo potrebno “nazaj ” na ta post hodit.
Aja, še to: lahko, da se je prijateljica poskušala priklopiti na Voljo ravno te dni okrog 9h, ko je tudi meni komaj v kakem petem poskusu uspelo vzpostaviti povezavo.
Forum je zaprt za komentiranje.