Najdi forum

volja.net in siolov adsl

Včasih sem dostopal do interneta preko klicne linije na voljo.net. Tam imam poštni naslov, in za sprejemanje in pošiljanje pošte sem uporabljal Outlook express.

Sedaj sem prešel na siolov ADSL in pošto ki prihaja na stari naslov (volja) lahko berem, ne morem pa replicirati nazaj, ali pošiljati pošte s tega naslova z outlook expresom.

A se to da kako uredit, da bi z outlook expressom pošiljal pošto iz volje.net, če sem priklopljen na siolov Adsl?

V Outlooku v menuju “Orodja” klikneš”Računi”, nato “Dodaj” in “Pošta” ter tam skreiraj poleg tvojega Siol računa še Voljin račun (z vsemi nastavitvami POP3, SMTP in tako naprej, kot to zahteva Volja). Tako boš imel v Outlooku aktivna oba računa, Voljinega in Siolovega. Sprejemanje obeh bo šlo avtomatično, pošiljanje pa gre vedno iz tistega računa, ki je nastavljen za prevzetega (v tvojem primeru očitno Siol). Če želiš pošiljati pošto iz Voljinega računa, preprosto klikneš kot običajno na “Ustvari pošto”, da se ti odpre okno za Novo sporočilo in pojdi z miško na konec vrstice “Od:” , kjer je sicer vpisan tvoj Siol naslov. Na koncu vrstice je namreč jeziček in če klikneš nanj, ti pokaže vse račune, ki so instalirani v Outlooku. Torej izbereš Voljinega, napišeš sporočilo in ga pošlješ….

Še prej je dobro, da izbrišeš vse račune, ki ti jih tja nalimajo sami Windowsi, ti pa jih nikoli ne rabiš, so tam samo zato, da so ti napoto…. 🙂 Aja.. tole je napisano za Win XP, no, pa saj v ostalih ni skoraj nič drugače….

to tako pačne gre, ker če ne bi pomenilo, da imajo na e-poštnem strežniku odprto pošiljanje pošte preko njihovega strežnika, kar pa ni dovoljeno.

Pač pa v Outlooku vpišeš kot stežnik za pošiljanje kar siol-ovega.
Če ne gre drugače pa še vedno lahko pošto pošiljaš preko spletne strani Volja-neta

Konec sporočila!

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Mea Culpa… Zavedlo me je, ker sem imel pred leti tako nastavljen Siol in sedaj že pokojni Eunet, pa je delovalo. Ampak tam je šlo za to, da je Siol takrat prevzel Eunet-a in je šlo v bistvu za isti strežnik…

Torej… vse je OK v tistih navodilih, razen dela o POP3 in SMTP, kjer ne vpisuj Voljinih, ampak kar Siolove nastavitve…

Jah samo Nil je pač imel postavljene določene pogoje: ti meni routerje in še userje 🙂

Torej če prav razumem ne gre tako kot bi želel.
Zakaj pa ni dovoljeno pošiljanje pošte preko njihovega strežnika?

To pa zato, ker:

– vsak ponudnik internetnih storitev ima neko svoje omrežje, v tem omrežju ima svoje oštevilčenje in dovoli pošiljanje elektronske pošte samo iz tega oštevilčenja.

– če bi dovolil pošiljanje tudi ostalem svetu bi pa preko njega vsi pošiljali e-pošto, predvsem to prav prekleto znajo in izkoriščajo pošiljatelji t.i. slamnate pošte (spam).
Če bi to dovolili, jih potem veliko ponudnikov storitev vpiše v t.i. črne liste
in ko si na tej črni listi potem avtomatsko ne sprejemajo e-pošto od uporabnikov tega ponudnika, kar se občasno še danes dogaja npr. Siol-u, ker ima “šlampasto” izvedeno upravljanje svojih e-poštnih strežnikov.

Tako da si enostavno za odhajajočo pošto pač vpiši e-strežnik svojega ponudnika internetnih storitev pa boš imel mir.

lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close