Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Vozniški izpit

Vozniški izpit

Sprašujem v imenu mojega sina (16 let), ki je če nekaj časa full navdušen, da bo lahko po novem zakonu že pri 17. začel voziti avto (pod nadzorom očeta, seveda). Zdaj mi pa pravi, da je menda nov zakon, ki tega ne dovoljuje več oz. da se bo dalo po novem delat izpit šele pri 21.. Mislim, da ga je kdo poskušal nasrati, pa vseeno (tu sem totalno out), a kdo od vas ve, kako je zdaj s tem delanjem izpita?
Hvala!

____________________ Fantasy does not deliver.

17-lahko začne vozit s spremljevalcem,pri18 opravi izpit, do 21 leta vozi kot mladi voznik.

In kaj pomeni “mladi voznik2? So kakšne omejitve?

Tista 2 pri mladem vozniku se mi je zatipkala.

Uvajajo šolo varne vožnje in šolo odličnosti,ki jo bo moral opraviti,šele takrat bo “pravi ” voznik.
Kot mladi voznik je pa še več za plačat avtom.zavarovanje,ker so pač največkrat mladi povzročiteljni prometnih nesreč.

Vozit začnejo pri 16,5 letih v spremstvu izkušenega šoferja ki ima vsaj 7 let izpit in manj kot 5 kazenskih točk oz. je brez prekrškov.
Tako lahko vozi do 18 leta, potem mora (ko naredi izpit) še enkrat v roku 2 do 6 mesecev na neko preverjanje, če vse obvlada kot je treba!
Mladi voznik je do 24 leta(se mi zdi). Ta zakon začne veljati šele 2006.
Je pa totalna bedarija, po moje!!!

Narobe,mladi voznik je do 21 leta,zakon že velja!

Če ti kaj pomaga…

ZVCP
Vožnja s spremljevalcem

139. člen

(1) Ne glede na določbi druge in tretje alinee prvega odstavka prejšnjega člena in določbo tretje alinee 150. člena tega zakona sme voziti osebni avtomobil ali štirikolo tudi oseba, starejša od 17 let:
– ki se je v avtošoli po predpisanem programu usposobila za voznika motornih vozil kategorije B in je po končanem usposabljanju opravila pred komisijo avtošole preizkus znanja predpisov o varnosti cestnega prometa in vožnje motornega vozila;
– ki ji vozniško dovoljenje ni odvzeto oziroma se ji ne izvršuje izrečena sankcija prepovedi vožnje motornega vozila določene vrste ali kategorije oziroma se ji ne izvršuje varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja oziroma ji ni izrečeno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja in v evidenci nima nobene kazenske točke v cestnem prometu, če ima vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil druge kategorije;
– če jo med vožnjo spremlja spremljevalec.
(2) Spremljevalec je lahko eden od staršev, posvojiteljev, skrbnikov ali rejnikov osebe iz prejšnjega odstavka, ki je star najmanj 30 let in ima veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije B najmanj sedem let in v evidenci nima več kot pet kazenskih točk. Pod enakimi pogoji so lahko spremljevalci tudi stari starši, strici in tete ter bratje in sestre osebe iz prejšnjega odstavka, če s tem pisno soglašajo starši, skrbniki ali rejniki. Spremljevalec mora biti vpisan v evidenčni karton vožnje. Vpis opravi izpitni center na podlagi ustreznih dokazil. Pred vpisom v evidenčni karton vožnje mora izpitni center spremljevalcu posredovati ustrezna navodila.
(3) Usposabljanje iz prve alinee prvega odstavka, sme pričeti oseba, ko ji ne manjka več kot šest mesecev do dopolnjenega 17. leta starosti. Usposabljanje iz vožnje motornega vozila ne sme biti krajše od 20 ur, preizkus znanja pa mora biti opravljen po programu in kriterijih za opravljanje vozniškega izpita pred dvočlansko komisijo avtošole. Najmanj eden od članov komisije, ki ocenjuje praktični del preizkusa znanja, mora imeti opravljen preizkus iz tretjega odstavka in izpolnjevati pogoj iz četrtega odstavka 173. člena tega zakona.
(4) V obdobju vožnje s spremljevalcem morata oseba iz prvega odstavka tega člena in spremljevalec opraviti vsaj dve uri vožnje z učiteljem vožnje.
(5) Med vožnjo motornega vozila mora imeti oseba iz prvega odstavka tega člena pri sebi evidenčni karton vožnje in veljavno zdravstveno spričevalo, spremljevalec pa veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo vozil kategorije B. Te listine morata na zahtevo izročiti policistu na vpogled.
(6) Pod pogoji, navedenimi v tem členu, sme oseba iz prvega odstavka tega člena voziti osebni avtomobil in štirikolo, dokler ne opravi vozniškega izpita za vožnjo motornih vozil kategorije B oziroma največ šest mesecev po dopolnjenem 18 letu starosti.

Ojla,Neda.Si se pa spustila v podrobnosti.Kako kaj?
Sem hotla rečt Orki-vtipkaj v brskalnik mladi voznik,pa bo že kaj.

Hvala, punce, veste kaj, toliko brskam po netu in sem že to iskala, da se mi ni več dalo. Tukaj mi lahko bolj poveste iz prakse.

“-ki se je v avtošoli po predpisanem programu usposobila za voznika motornih vozil kategorije B in je po končanem usposabljanju opravila pred komisijo avtošole preizkus znanja predpisov o varnosti cestnega prometa in vožnje motornega vozila;”

– ali so to CPP?

Neda, kje si ti?

točka 3 ??

Mislim,da to pomeni,da mora imeti najman 20 ur vožnje-nekateri jih niso toliko potrebovali-in pa še testi iz CPP.

Aja……..kopirala sem točko 1. Torej to pomeni, da mora narediti CPP (kar bo delal letos v šoli kot obvezni izbirni predmet) + še 20 ur vožnje v avtošoli preden začne vozit v spremljavi očeta? Mislim, stvar se je še bolj zakomplicirala. Tudi če preberem vse zakone na netu, ne bom čist štekala.

Ma dej nehi brat.Mu bodo že povedal.Dalj časa,ko bo brez izpita,mirneje boš spala.Moj tavelik sine je pred izpitom pa me že zvija.

Men je en mulc, ki ga inštruiram rekel (klical je na policijo in se pozanimal:)), da lahko dela izpit, voziti mora v spremstvu, pa spremljevalec mora baje nek tečajček narediti in s sabo mora imeti evidenčni karton vožnje. Skratka – vozniški izpit + spremljevalec, ki je vpisan v evidenčni karton vožnje (vpis opravi izpitni center na podlagi ustreznih dokazil)… + vsaj 2 uri vožnje v kpl. spremljevalec + mladi voznik + inštruktor vožnje.

Sej vem, da ne boš mislila, da mu ne težim…če bi bilo po moje, bi sploh nikoli nevozil. Ampak, saj veš, blazno je navdušen in ga zanima in sem mu obljubila, da vas bom vprašala. To je vse. Valjda, da mu kar naprej govorim – dokler ne boš imel izpita, imaš več šans, da ostaneš živ…

Jaz sem še daleč (vsaj 10 let). Hvala bogu. Se zavedam, damoram kdaj popustiti in ga spustiti, ampak se mi zdi, da je to najtežje na svetu – odločiti se, kdaj tvoj otrok ni več otrok, ampak že kar poba in koliko mu boš sploh dovolil (kdaj sam ven, kdaj sam doma, kdaj…).

CPP, ki ga bo delal v šoli v okviru izbirnih vsebin je samo pogoj da sploh lahko začne z urami vožnje v avtošoli. Tako kot prva pomoč.

Preizkus znanja iz CPP, ki ga omenja zakon pa je poseben izpit, ki ga mora narediti pred opravljanjem praktičnega dela izpita. V Ljubljani se ga dela na Roški.

V bistvu, če nisem narobe kaj razumela, se stvar zelo zakomplicira, če hoče nekdo začeti voziti pri 17ih. Če se začne voziti pri 18ih je pa vse po starem. Ali ni tako?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close