Vožnja čez rdečo luč + alkohol
Pozdravljeni.
Prosim vas za nasvet glede specifične situacije, ki se je zgodila v ponedeljek.
Moj oče je peljal čez rdečo luč pri čemer so ga zalotili policaji. Ustavili so ga in mu dali za pihat. Namerili so mu 0.44 mg alkohola na liter izdihanega zraka. Dobil je 3 kazenske točke za vožnjo čez rdečo luč ter 16 KT za vožnjo pod vplivom alkohola in seveda tudi denarno kazen. Vozniško dovoljenje mu je bilo odvzeto za 24 ur. Pred tem ni imel nobenih kazenskih točk, vendar jih je zdaj s tema dvema prekrškoma pridobil 19 in najbrž lahko v 8 dneh pričakujemo pošto iz sodišča z obvestilom o odvzemu vozniške.
Zanima me, kako naj postopamo, da se ohrani njegovo VD? Na kaj moramo biti pozorni
Že vnaprej hvala za odgovor.
Pozdravljeni, ko bodo prekrški postali pravnomočni bo sledil vpis kazenskih točk v evidenco in nato boste dobili sklep o prenehanju veljavnosti v.d. V roku 23 dni od prejema sklepa lahko vlagamo predlog za t.i. pogojno obdržanje v.d. Pri tem bo moral oče opraviti kontrolni zdravniški pregled. Če sodišče sledi predlogu dobi od 6mes. do 24mes. pogojne kazni. V tem času ne bo smel storiti hujšega prekrška, če ga bo bo v.d. prenehalo veljati. Za več info me kontaktirjate na mail. Lp
Hvala za informacije.
Oče je že naročen na kontrolni pregled, vendar ima datum šele 3.12. Zanima me še, če VD takoj ob prejemu sklepa neha veljati ali velja še 23 dni, (medtem, ko lahko vlagamo predlog za pogojno obdržanje VD)? In ali je pri vlogi predloga dovolj, če priložimo samo dokaz, da je naročen na pregled?
Pozdravljeni, v sklepu o prenhanju veljavnosti v.d. bo pisalo, da 30 dan po pravnomočnosti sklepa v.d. preneha veljati. Predlog za pogojno obdržanje zadrži prenehanje veljavnosti v.d. dokler sodišče ne odloči o predlogu. Če še ne bo imel opravljenega pregleda je načeloma dovolj, da dodate k predlogu dokazilo, da čaka na pregled. Lp