Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine vpis stanovanja v ZK

vpis stanovanja v ZK

Pozdravljeni!
Rada bi nasvet kako naj stanovanje vpišem v ZK.Problem je v tem,da so v našem bloku stanovanja že vpisali.Jaz ga takrat nisem,ker nisem bila lastnik,prejšnjemu lastniku pa ni bil interes.Poklicala sem upravnika bloka in mi je povedal,da ga trenutno ne morem.Kakor sem razumela mora geodetska uprava izdati nekakšno odločbo o razdelitvi skupne lastnine,potem pa mogoče bi šlo.Čeprav bom menda imela kup težav in imela sem tak občutek,kakor,da se ga ne da.Ker pa nujno rabim hipotekarni kredit,na banki zahtevajo vsaj predlog za vpis v ZK.Mi lahko kdo da kakšen nasvet?Je res tako težko zdaj vpisati stanovanje v ZK?

Če so se ostali stanovalci vpisali po ti. interventnem zakonu, potem ga vi sedaj (samostojno) ne morete vpisati. Potrebno je izdelati etažni načrt za celo stavbo, sprejeti ustrezno listino o ustanovitvi (oblikovanju) etažne lastnine , vse to vložiti na zemljiško knjigo in šele nato se boste vi lahko vknjižili kot lastnik v zemljiško knjigo. Torej, potrebno bo sodelovanje vseh stanovalcev-lastnikov.

In kdo plača etažni načrt v tem primeru – ni ravno zanemarljiv strošek?

Zakaj pa je potrebno ponovno izdelati etažni načrt?Kaj ni bil že ob prvem vpisu izdelan?Pa tudi ne razumem zakaj moram počakati to odločbo o določitvi identifikacijske številke bloka(ali nekaj podobnega),ki ga mora geodetska uprava izdati?Na to čakam že od decembra.Geodet mi pravi,da dokler te odločbe ne bo(to odločbo mora potem upravnik bloka dati na ZK),ne morem nikakor vpisati stanovanja.Ni mi jasno,je pa res,da se na te stvari tudi nič ne spoznam.Zakaj pa je to zdaj tako zakomplicirano?
Mi lahko kdo še to pojasni,če ve.Vzela bom hipotekarni kredit na banki.Banka pravi,da potrebujem predlog za vpis v ZK.Ali to pomeni,da ta predlog napišem in ga njim odnesem,ali mi bodo potem na ZK izdali potrdilo,da je predlog dan,da ga bom nesla na banko.
Hvala

Ne gre toliko za to, da je potrebno etažni načrt ponovno izdelati temveč za to, da je potrebno izdelati etažni načrt za celotno stavbo oz. bolj natančno za skupne dele celotne stavbe (npr. stopnišče, kolesarnice, sušilnice …). Po t.i. interventnem zakonu so se namreč vpisovale samo posamezne etažne enote (stanovanja), niso pa se vpisovali skupni deli. Tisti, ki izdelujejo etažne načrte pravijo, da imajo skoraj enako dela za izrisati samo skupne dele stavbe, kot če bi izdelali kompleten etažni načrt za stavbo (torej za vsa posamezna stanovanja in za skupne dele obenem). Za vpis skupnih delov v zemljiško knjigo pa je poleg etažnega načrta (oz. odločbe GURS o določitvi id. št. stanovanj in id. št. stavbe, ki jo GURS izda na podlagi etažnega načrta) potreben še določen sporazum o ustanovitvi etažne lastnine v katerem se določijo solastniški deleži na skupnih delih. Glede na povedano mislim, da je jasno, da izdelavo etažnega načrta in sporazuma o ustanovitvi etažne lastnine plačajo vsi lastniki stanovanj.
Kot ste sedaj najbrž že ugotovili t.i. interventni zakon, ki je omogočal vknjižbo posameznih stanovanj brez skupnih delov in brez sporazuma o ustanovitvi etažne lastnine, ni naredil veliko uslugo lastnikom stanovanj, ki bodo moral sedaj-naknadno še enkrat plačevati za nekaj, kar so mislili, da so že naredili oz. plačali. Pa dejansko niso.
Kar pa se tiče z.k. predloga menim, da način, kot ste ga predlagali ne bo zadostoval za banko, saj jim mora biti jasno, da vam bo zemljiška knjiga tak z.k. predlog zagotovo zavrnila, ker brez zgoraj opisanega postopka, sedaj na morete vknjižiti stanovanja (in posledično tudi hipoteke ne). Potrdilo o vloženem z.k. predlogu zadostuje le v primeru, ko se banka prepriča, da z.k. predlog ne bo zavrnjen oz. bo zagotovo vknjižen.
LP

Se sicer strinjam, da bi teoretično morali plačati etažni načrt vsi etažni lastniki – v stvarnosti pa se seveda pojavi težava, da ko poskušaš prepričati lastnike ki so že vpisani (pa čeprav nepravilno) v ZK, le ti nočejo finančno sodelovati.

Ja, najbrž je res tako, ker tisti, ki že imajo vknjiženo stanovanje, (zmotno) mislijo, da imajo vknjiženo vse, kar morajo imeti vknjiženo, pa žal ni tako. Na srečo imamo sedaj upravnike, ki bi morali to situacijo pravilno razložiti ljudem in jih prepričati, da je potrebno vpisati še skupne dele stavbe in na teh delih določiti še višino njihovih solastninskih deležev. LP

-> to z upravniki se sliši tudi biolj kot ne idealno – realnost je taka, da če ni ravno upravnik tisti, ki bo izvajal to storitev, se ravno ne pretegne

-> najdejo se celo taki etažni lastniki, ki kljub temu da niso vpisani, ne želijo plačati izdelave et.načrta, ker vedo da se bodo kasneje s tem lahko brezplačno okoristili

Upravnik je po zakonu dolžan poskrbeti, da se st. stavbe etažno poknjižijo v zemljiški knjigi. Je pa najbrž res, da jih je potrebno na to večkrat “spomniti”. Pa saj konec koncev to svoje delo tudi zaračunajo. Račune za izdelavo etažne lastnine pa itak upravnik izstavi na vse lastnike stanovanj in je potem njihov problem, če jih ne želijo plačati. Je pa tudi to res, da se tistim lastnikom stanovanj, ki so svoja stanovanja že poknjižili ne mudi z vknjižbo skupnih delov, saj je za njih to “kao” nepotreben – dodaten strošek. Očitno so na vrsti za pospešiti te zadeve tisti, ki še nimajo vknjiženih svojih stanovanj.
LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close