vpis v zemljiško knjigo
Kupila sem stanovanje v več stan. stavbi, ki ga imam namen vpisati v ZK. Morda bo zanimiv tudi podatek, da etažiranje še ni končano. Zanima katere dokumente potrebujem, in koliko je taksa. Vem, da je za izpis iz ZK taksa 2800 sit. Kaj pa za vpis? Hvala za odgovor.
Prvi vpis lastninske pravice v z.k. je takse prost. Če torej istočasno z etažnim načrtom vknjižite tudi svojo lastninsko pravico na vašem stanovanju, takse načeloma ni potrebno plačati. Ker pa je praksa z.k. različna, je najbolje, da se obrnete direktno na pristojno zemljiško knjigo. Za vpis potrebujete (poleg odločbe GURS izdane na podlagi etažnega načrta) vse pogodbe od investitorja do vas oz. če je stanovanje kupljeno po stanovanjskem zakonu pa vse pogodbe od tiste po stanovanjskem zakonu do vaše. Obrazci za vpis v z.k. (zemljiškoknjižni predlogi) so objavljeni tudi na internetu.
Ali pa gre mogoče za novogradnjo?
Lep pozdrav
Mi bomo za ureditev vseh papirjev, parcelacije zemljišča okoli hiše, etažne načrte, pogodb o služnosti, predloga za vpis in tako dalje (se pravi za geodeta in pravnika) odšteli cirka 600.000 (vsi lastniki, se pravi, da se zadeva deli na število stanovanj).
Je pa treba najprej spremeniti namenbnost objekta – se pravi iz enostanovanjskega v večstanovanjskega, to je tisti najhujši del, za katerega pa upam, da ste že poskrbeli.
Hvala vsem za odgovore.
Hvala, punci. Ne, ni novo gradnja, pač pa večstanovanjska hiša,ki je stara cca.100 let. Kupila sem jo od starejše gospe, ki je stan. kupila pred 15 leti po Jazb. zakonu. Vse do januarja so bili skupni prostori vpisani tudi kot skupna lastnina. Šele januarja je SPL začel z etažiranjem. Priznam, da vsega ne štekam prav dobro.
Forum je zaprt za komentiranje.