Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Vprašanja – stroški firme, malica in kilometrina

Vprašanja – stroški firme, malica in kilometrina

Odpiram si podjetje, imam nekaj vprašanj. Včasih se mi zdi, da je bilo to z izplačevanjem malic drugače, je bil naveden nek najnižji in pa najvišji možni znesek. Zdaj je ta strošek 6,12 UR. Je to fiksni, ne moreš recimo izbirat? Si je potrebno malico nujno izplačati (to mi itak prav pride in da je znesek čim višji, sicer). Kaj če npr. hodiš jest ven, plačaš s kartico od firme in je cena malice pa npr. 3 EUR – je treba presotanek do zneska 6,12 potem nujno izplačati?

KILOMETRINA

Nekaj delam od doma, ampak imam pa tudi najeto pisarno, ne grem sicer vsak dan tja. Do pisarne si preračunam prevoz na delo in z dela, se pravi 0,18 EUR na km.

Imam pa določeno delo terensko – bolj kot ne, se vsak dan vozim na isto lokacijo, ni pa nujno. In tam nisem 8 ur. Si za tiste km izplačujem kilometrino 0,37 eur na km in ali se to šteje za službeno potovanje? Pa kako sploh dokažeš, da si šel na sestanek? Kaj če hodiš pač vsak dan na sestanke, ker se o nekem projektu dogovarjaš? Npr. konkretno za to dejavnost – ki jo poleg načrtujem v prihodnje, zaenkrat ne dobivam sploh plačil.

Svoj avto seveda koristim v potrebe firme.

Odpiraš d.o.o. ali s.p.? Boš kot s.p. samozaposlena ali boš popoldanec? Če d.o.o., ali boš zaposlena ali boš plačevala prispevke kot lastnik podjetja?

Zaradi nekih razlogov si pravkar preračunavam, da bi odprla kombinacijo d.o.o. in s.p. Uvoz imam za določeno robo tudi iz tujine, pa ne vem – to zdaj počnem v povezavi z eno drugo firmo, ni samo storitvena dejavnost, tako da dohodki so lahko tudi malo višji… In ne bi rada bila preveč obdavčena.

Zdaj – hm kombinacijo sem mislila zato, ker imam na s.p. niže prispevke prvi dve leti in d.o.o. pride potem na vrsto nekaj mesecev kasneje sicer.

Dejavnosti imam pa – eno je storitvena dejavnost, kar v bistvu opravljam v prostem času, ker je nekako z mojim hobijem povezana, drugo je pa proizvodnja in prodaja.

Zdaj ne vem – za d.o.o. če si poslovodna oseba in hkrati lastnik, so prispevki takoj ful visoki, ker gre 70% od povprečne plače – kaj če pa imaš s.p. – prvo leto nižje plačilo prispevkov in si zavarovan že tu? Koliko je še potem prispevkov na d.o.o.?

Ker uvažaš material, predvidevam, da nisi razmišljala o normiranih stroških, ampak bi izračunavala dobiček glede na dejanske prihodke in stroške -> posledično bi na s.p. plačevala dohodnino/davek na dobiček po lestvici, ne fiksnega.
Na d.o.o. se od spremembe zakona spet lahko zaposliš tudi kot delavec, ne samo kot lastnik.

Kombinacija d.o.o.+s.p. pa ne obstaja, ali eno ali drugo ali pa oboje, vendar moraš potem paziti, kako je s transfernimi cenami med povezanimi osebami.

Prispevki za s.p. bodo tako prvo leto 235,1 EUR. Pri d.o.o. če ga takoj odprem, bi bili 416, 04 EUR – kar je ful razlika. Zdaj edino ne vem – ali je še kakšen dodaten prispevek? Ker ko si nekej zaposlen in imaš “popoldanski s.p”, je nekej 60 EUR še zraven. Sem še tu kaj izpustila?

Ker računovodstvo bom itak v vsakem primeru imela, je žal preveč dela, da bi se na s.p. s tem sama ukvarjala, pri d.o.o. ga pa itak moraš imet.

Ja, material bi uvažala na d.o.o. in d.o.o. bi to prodajal.

Čisto vse mi sicer mogoče ni jasno kaj misliš – res si berem in berem te stvari, očitno nisem dosti pametna.

Imela bi s.p. – v bistvu bi na s.p. imela prijavljeno eno drugo dejavnost, ki je čist v celoti storitvena (oskrba konjev, izobraževnje, treningi…ampak pol ko se živali proda, gre pa že za trgovanje z živimi živalmi, če so za prehrano, je davek nižji – niso za prehrano 🙂 Da pa si izplačujem na s.p. plačo, bom imela pa storitev tudi, ki jo potrebuje d.o.o. da deluje. Marketing ipd… Ne bo se s.p. preoblikoval v d.o.o., ampak bom d.o.o. odprla zraven. Dejavnost pa recimo na grobo rečeno trgovina in proizvodnja.

No samo to, kaki bodo prispevki, me zanima… Da ne bi bila slučajno presenečena 🙂 Tistim 400 in neki EUR bi se res rada izognila, če se da – ker se mi nekako zdi, da se da 🙂 Kdo se ne bi…

Ne kompliciraj preveč. Zaposliš se lahko tudi za 4 ure ali manj. Za 4 ure so prispevki 157 eur, lahko se zaposliš tudi za 2 uri ali pa samo za 1 uro. Pazi samo da nisi hkrati direktor in lastnik, ker potem moraš biti zaposlena za poln delovni čas. Torej lahko si lastnik in prokurist recimo. Plačo si lahko izplačaš ali ne. Za ustanovitev d.o.o. ne potrebuješ 7500 eur, ampak lahko podjetje tudi kupiš in potem pokrivaš svoj dolg do podjetja s tem, da si plače ne izplačuješ, ampak kompenziraš svoj dolg do podjetja. In še najbolj važno, najemi dobrega računovdjo, ker je to zelo pomembno in naj bo čim bližje.

Pa še to – vsaj mislim, da prvo leto dohodek d.o.o. ne bo višji od 50 000 EUR. Prodaja je pa večinoma fizičnim osebam. To pomeni, da bo bolje, če se odločim da nisem zavezanec za DDV? Ampak kaj pa potem, ko je prodaja nad – pa imaš kar naenkrat višje cene? Nastaviš pač neko ceno ko je z DDV enaka ceni brez DDV? Če to sploh lahko? Dejansko tako znižaš ceno…

Računovodkijo bom verjetno imela eno ful dobro, ko že za prejšnjo firmo vodi račune, samo upam, da bo imela ča tudi za novo dejavnost. Prej se je ta ista dejavnost delala preko tega prejšnjega podjetja, razlika bo samo da bo zdaj to zase podjetje in malo se bo še razširilo vse skupaj. Ja, to so mi prvo svetovali oz. vem že iz izkušenj, da moram izbrat dobro. Tako da danes ko sem se pogovarjala z lastnikom prejšnje firme je rekel samo, naj ne kompliciram in izgubljam časa s temi stvarmi, ker mi bo vse računovodkinja povedala :)))

Od letosnjega poletja ni vec mogoce ustnovitvenega kapitala takoj dvigniti nazaj kot posojilo lastniku.
Glede DDV pa je pomembno, kdo so tvoji kupci in od koga ti kupujes, vcasih je bistveno bolj smiselno biti DDV zavezanec.

Postati DDV zavezanec ali ne, moraš sama ugotoviti kaj se ti splača in kaj ne. Pri posredništvu na splošno skoraj ne gre drugače. Je pa tako, da postati DDV zavezanec ni več tako enostavno, ker je v preteklosti prihajalo do vrste zlorab, tako da vsaj na obmejnih področjih to ni enostavno in moraš priložiti cel kup dokumentov npr. pogodb o sodelovanju itd.

Ustanovni kapital meni ni problem – zdaj se ga sicer lahko vzame takoj ven s firme, če sem prav razumela, samo si potem dolžan firmi teh 7500 in to je treba vrnit v roku enega leta, drugače so kazni od 1000 do 6000 eur za mikro podjetja in za ostale še več. Mene zanima – vseen mi ni kar tako za podarit firmi 7500, čeprav jih z namenom, da to obrneš, jaz bom sicer vložila precej več, nekajkrat 10 000 eur, zdaj si bom izmislila eno št. recimo da je to 20 000 EUR. Kako potem to dobit nazaj iz firme? Se celotnih 20 000 napiše da je bilo posojilo ali je pol posojilo samo 20 000 – teh 7500, hočem rečt… a teh 7500 pa kar podariš podjetju al kako? No, ko kreditov za zagon podjetja pač ni, po eni strani prav tako, dobiš ga tudi če v redu posluješ glede na izkušnje, težko. Mi smo ga, verjetno me čaka še tudi to.

Ustanovni kapital meni ni problem – zdaj se ga sicer lahko vzame takoj ven s firme, če sem prav razumela, samo si potem dolžan firmi teh 7500 in to je treba vrnit v roku enega leta, drugače so kazni od 1000 do 6000 eur za mikro podjetja in za ostale še več. Mene zanima – vseen mi ni kar tako za podarit firmi 7500, čeprav jih z namenom, da to obrneš, jaz bom sicer vložila precej več, nekajkrat 10 000 eur, zdaj si bom izmislila eno št. recimo da je to 20 000 EUR. Kako potem to dobit nazaj iz firme? Se celotnih 20 000 napiše da je bilo posojilo ali je pol posojilo samo 20 000 – teh 7500, hočem rečt… a teh 7500 pa kar podariš podjetju al kako? No, ko kreditov za zagon podjetja pač ni, po eni strani prav tako, dobiš ga tudi če v redu posluješ glede na izkušnje, težko. Mi smo ga, verjetno me čaka še tudi to.[/quote]

Ne, zdaj ga ne smeš ven takoj dvigniti ven nazaj, že prej naj ga ne bi, a zdaj je to izrecno zapisano.

Glede na to, da že imaš ogledano računovodstvo, predlagam, da si sestaviš spisek vsega, kar te zanima in se dogovoriš za sestanek z njo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close