Vprašanje glede adaptiranega mleka
Pozdravljene.
Dojim več ne :), toliko da bom v stilu debat teh dni. Zdaj pa vprašanje:
naša tamala (3 mesece) nima urnika pri hranjenju, enkrat na 3 ure, enkrat je že po eni uri lačna. Tudi količina mleka ki ga poje zelo varira, od 30 ml do 80 ml, skratka, nič ne morem v naprej predvidet.
Sedaj sem začela z adaptiranim mlekom, pa me zanima ali si lahko več vode v naprej prekuham, ker če grem čez cel postopek (prekuhavanje, ohlajanje, mešanje in spet ohlajanje) se ona že tako dere da je joj.
Pa še nekaj, če denimo enkrat bolj malo spije, ali lahko ostanek prišparam za naslednjo rundo pa ji dam brez pogrevanja?
Kako ste ve prekticirale?
Hvala vam.
LP
Vedno imela v termoski vročo prekuhano vodo in zraven mrzlo prekuhano vodo ter mešala v razemrju do preve temmperature. Torej ja.
Narejenega in nepopitega mleka se pa praviloma ne pogreva (vsaj več kot po slabi uri ne). Torej NE.
Tvoj otrok popije na obrok malo, zato je očitno skoz lačna in se dere – vem, imela dve taki. Sicer kaj dosti ne moreš narediti, kot da čakaš, da preraste, a vseeno malo vztrajaj, ne takoj flaše iz ust, ko neha, ker je sicer začaran krog. 30 ml je obrok v porodnišnici, prvi, drugi dan, 3 mesečnico nasiti za pol ure … No, kakorkoli, malo si poglej, če na dan poje dovolj, tj. od 150-170 ml na kg TT.
No, jaz sem se tudi pri prvem na začetku trudila s prekuhanjem, ampak ker je bil že od začetka na AM, sem zadevo poenostavila z ustekleničeno vodo in gretjem v mikrovalovki. Narejenega mleka nisem nikoli pogrevala, ker pač tako piše na škatli… Sta pa moja dva spila ogromno tega mleka, saj sta tudi težka bila oba krepko čez 4 oz 4,5 kg pri rojstvu…
ki je ostal od obroka, nisem nikoli shranila za naslednji obrok…..Če je malo pojedel, sem mu po nekaj minutah…petih , desetih , še enkrat ponudila.., potem pa sem vrgla….V glavnem je rad jedel, no, včasih se je zgodilo, da je šla cela steklenička po gobe…Bala sem se postanega mleka, saj kar kmalu grdo smrdi …
Jaz imam v termoski prekuhano vodo. V termoski voda ne more, oz. ne sme dobiti nobenega priokusa, ker za to so termoske namenjene. Če dobi priokus, je zanič termoska in jo je treba vreči stran. Postanega mleka pa nikoli nisem dajala, največ sem pustila kake pol ure, če ni hotel jesti, potem sem zavrgla.
Se pa tudi meni čudno zdi, da trimesečnik poje samo 30-80ml na obrok. Moj je star dva meseca in poje 190ml na obrok 6x na dan. Pri enem do dveh obrokih se zgodi, da poje le 160ml, manj pa praktično nikoli.
Saj vem, da nisi mislila nič slabega, a če bi tole namenila meni, ko je imel moj otrok 3 mesece, bi me pošteno prestrašila. Otrok naj bi popil, toliko kot potrebuje. Če teža ne bo ustrezno napredovala, bo že pediater vedel, kaj storiti. Moje sin je 170 ml mleka popil šele pri 6-ih mesecih! Vse dotlej so bili obroki na 4 ure, popil pa je 80-120 ml. Cela vrsta ljudi mi je solila pamet, da mu dajem premalo, in nikakor jim nisem mogla dopovedati, da nima smisla dajati več, ker leti v odtok.
Saj vem, da nisi mislila nič slabega, a če bi tole namenila meni, ko je imel moj otrok 3 mesece, bi me pošteno prestrašila. Otrok naj bi popil, toliko kot potrebuje. Če teža ne bo ustrezno napredovala, bo že pediater vedel, kaj storiti. Moje sin je 170 ml mleka popil šele pri 6-ih mesecih! Vse dotlej so bili obroki na 4 ure, popil pa je 80-120 ml. Cela vrsta ljudi mi je solila pamet, da mu dajem premalo, in nikakor jim nisem mogla dopovedati, da nima smisla dajati več, ker leti v odtok.[/quote]
Verjamem, ampak tudi jaz govorim iz lastne izkušnje, ko mi je otrok pri enem mesecu pojedel na obrok le 40ml in sva zato pristala v bolnišnici na pediatriji. Pa sem mu dajala količinsko dovolj hrane, samo ni jo hotel pojesti. Torej ta fora, da otrok poje kolikor potrebuje, žal ne drži. Na pediatriji so ga pregledali od nog do glave, preiskali kri, urin, 3 dni nadzirali vitalne funkcije in ugotovili, da je sicer zdrav, ampak premalo pridobiva na teži in posledično veliko spi in se le stežka zbudi. Apatičnost je bil tudi glavni razlog, zakaj sem ga peljala k zdravniku.
No, potem se je pa zgodilo, da je na pediatriji vsak obrok pojedel po 100ml in mi najprej ni bilo jasno kako to da tam je, doma pa noče in sem ugotovila, da mu ustrezajo edino te flaške, ki jih imajo v bolnici. Avent in Tommy Tippie, ki smo ga imeli doma, pa ne. Zato smo takoj po prihodu domov šli kupit take flaške kot jih uporabljajo na pediatriji (Baby-nova, sicer se jih skoraj nikjer ne dobi, ampak v Lj jih ima lekarna v Murgle centru, če bo katera hotla nabavit) in od takrat naprej je kot za stavo. Sem pa tiste dni, ko sva bila na pediatriji veliko govorila s sestrami in so mi povedale, da jih veliko mamic kliče nazaj, kje se bi dalo kupit te flaške, ker so imele isti problem kot jaz. Doma ne je, v bolnici na tiste flaške pa vse poje.
Pač, zdelo se mi je pomembno povedati, da je lahko tako banalna malenkost kot je tip flaške lahko vzrok za to, da otroček premalo poje, pa ne zato, ker mu starši ne bi dajali dovolj hrane.
Tvoja zgodba potrjuje moje besede, naj se z otrokovim napredovanjem ukvarja pediater, “dobronamerni” nasveti sosed, znank in prijaznih tet s foruma pa lahko človeka zgolj spravijo v paniko. Moj sin je namreč kljub zelo majhni količini popitega mleka zadovoljivo napredoval. Ko sem pediatrinji omenila, da ima celo obdobja, ko po 3, 4 dni živi le od nesladkanega čaja, ga je sicer pregledala, a ker ni našla nič posebnega, dodala, da bo že jedel, ko bo lačen.
Meni je bilo najčažje v grelcu vodo zavret, vročo dat v termosko, v grelcu ali pa drugi termoski pa imet hladno vodo (te v bistvu rabiš največ). Ko je bilo treba pripravit AM, sem v flaško nalila ene 3/4 hladne vode in 1/4 vroče (mislim, da je bilo to ok za količino 180 ml vode, drugače pa izkušnje naredijo svoje), premešala in dodala ustrezno količino AM. Mleko je bilo tako j pripravljeno. Če nimaš kakšnega posebnega mleka AR, je takšna priprava čisto ok. Res se nekatera mleka težje mešajo, ampak večinoma gre tako čisto bp.
Čas, ki ga porabiš za to je precej krajči od tistega, ki ga potrebuješ, da segrejeđš vnaprej pripravljeno mleko iz hladilnika.