Vprašanje glede delovnega prava!
Pozdravljeni!
Zanima me ena zadeva, namreč če imam dopust od ponedeljka – sobote, in trgovina posluje TUDI ob nedeljah, ali me delodajalec lahko na urniku napiše za delo v nedeljo če sem v soboto imel še dopust?
Nekaj časa nazaj se je govorilo, da v kolikor imaš dopust ne moreš z delovnim tednom (ne smeš) začet v nedeljo?
Pa v kolektivni pogodbi nič od tega ne najdem, torej ni težave?
Pozdravljeni zaposleni1,
“delovni teden” lahko začneš tudi v nedeljo. Za dejavnost trgovine se delovna obveznost ne šteje v tednih ampak imaš 40, 48… urno obveznost. V tvojem primeru to pomeni, da po dopustu v nedeljo NE SMEŠ delati. Zakaj? Verjerno imaš delovno obveznost po pogodbi o zaposlitvi 48 ur na teden. Imel si dopust od ponedeljka do sobote kar pomeni 48 ur in za tekoči delovni teden si svojo obveznost že opravil. Če bi v nedeljo po dopustu šel delat, bi bil seštevek tvojih delovnih ur v tekočem tednu 56 ur kar pa je preveč glede na pogodbo o zaposlitvi oz. tvojo tedensko obveznost. Delodajalec ti ne sme vsiljevati dela v nedeljo po že 6 dnevnem dopustu ( tvoj primer ) kajti odobrena odsotnost z dela ( dopust ) se šteje tudi kot delovni dan saj ti ga bo delodajalec konec koncev tudi plačal. Če pa bi dopust nastopil v torek in ga končal ravno tako v soboto, pa bi bil obvezen priti na delo v nedeljo!
Odgovor je sicer verjtno zate že prepozen ampak bo prišel prav drugim.
Lp,
dr.Dušan
Forum je zaprt za komentiranje.