Vprašanje glede prenosa lastništva
Bi lepo prosila za pomoč, če se kdo spozna na te zadeve. Jaz se namreč ne. Partner bi rad prepisal polovico nepremičnine name. Dokumenti so pripravljeni, samo še k notarju greva. Sva pa pri njem že bila in je zakompliciral tako, da se je mi je začelo vrtet v glavi. 🙂 Oba sva si predstavljala, da se lepo naredi darilna pogodba (menda se tako reče), lastništvo je fifti fifti in mirna Bosna. Potem pa vpraša: Ste vi v nepremičnino kaj vlagali? Seveda sem. O, potem pa ne bomo tako. Zakaj bi vam podarili nekaj, kar je vaše? Bomo se lepo usedli, vi boste povedali vaš vložek in tako naprej. To je pa menda izročilna pogodba?
Kot da vem, kaj reči! V hiši sem že deset let, ampak ker s partnerjem nimava strogo ločenih financ, je nemogoče določiti, kar je plačal en, kar drug. Kje, da bi imela kakšne račune! Malo sem imela občutek, kot da hoče notar zaslužiti več. Je možno?
Midva s partnerjem bi rada to uredila samo s čim manj stroški in kompliciranja. Delitev na pol se obema zdi več kot poštena. Kako to narediva potem?
Hvala stokrat že vnaprej.
Tudi mene bi to zanimalo? Ali lahko zaupaš, kaj vse sta morala pripravit in koliko stroškov sta imela?
Joj, to pa ne mene vprašat, ker je vse urejal partner. Vem, da je imel veliko letanja. Stroškov za zdaj ni bilo, ker so nam pri določenih stvareh pomagali kolegi, bo pa po notarjevih besedah za plačat 0,5 % vrednosti nepremičnine. Davka pa naj ne bi bilo.
Če rabiš, se lahko pa pozanimam.
Lepo prosim, če lahko povprašaš?
Hvala!
Verjetno lahko sama poguglaš vsaj okvirno razliko med izročilno in darilno pogodbo. Mogoče pa notar navsezadnje dela v tvojo korist. Darilno pogodbo je namreč mogoče preklicati, če se izkaže, da obdarovanec ni vreden darila (nekaj takšnega pravi formulacija). In boš ti v primeru ločitve ali prezgodnje moževe smrti na suhem, ker se bo darilna pogodba spodbijala. Ne mislit, da se to v realnem življenju ne dogaja.
Vsako pogodbo se da izpodbijat (tudi izročilno). Toliko sem poguglala. Darilne pogodbe ponavadi izpodbijajo dediči, ki so prikrajšani za nujni delež. Nima veze tukaj, glede na to, da so dediči skupni otroci.
Mini-maxi, po spisku:
-posestni list
-mapna kopija
-potrdilo o namenski rabi parcele
-potrdilo o skupnem gospodinjstvu
Dedovanje okej, kaj pa ločitev?
Ne vem, če si spregledala, ampak nisva poročena, torej tudi ločitve ne more biti. 🙂
V teh primerih je možen preklic:
1. Preklic zaradi nehvaležnosti
Preklic darila je možen, če se obdarovanec hudo pregreši zoper darovalca. Tu gre predvsem za hudo nehvaležnost – ta je izpolnjena, kadar je obdarovanec zoper darovalca storil dejanje, zoper katerega je možen kazenski pregon. Sem sodi tudi že sam poskus kaznivega dejanja zoper darovalca, pa tudi dejanje, ki sicer ni kaznivo, pomeni pa zelo težko dejanje zoper darovalca.
Darilo lahko prekliče darovalec, kot tudi njegovi dediči, če darovalec tega dejanja obdarjencu ni odpustil. Od preklica naprej ima obdarovanec darilo v nepošteni posesti zato ga mora vrniti.
2. Preklic zaradi dariteljeve potrebe in stiske
To je primer, ko darovalec po obdarovanju pade v premoženjsko stisko. Obdarjenec mora tako v primeru, da obdarovalec postane siromašen, njemu pomagati. Premoženjska stiska darovalcu ne sme le groziti, pač pa mora že obstajati – darovalec sploh nima sredstev za preživljanje. Pogoj je še, da tudi obdarjenec ni v enaki stiski.
3. Preklic zaradi prikrajšanja nujnega deleža
Ta preklic ureja dedno pravo. Darila se vrnejo, kadar je treba dopolniti nujni delež. Pri nas se darila vračajo v obratnem vrstnem redu, kot so bila dana – najprej zadnje darilo.
4. Preklic zaradi ogrožanja upnikov
To ureja stečajno pravo. Pravna dejanja, storjena v zadnjih šestih mesecih pred uvedbo stečajnega postopka, se lahko izpodbijajo, če je stečajni dolžnik s premoženjem razpolagal brezplačno ali za neznatno plačilo.
Ob ločitvi se darila večjih vrednosti lahko zahtevajo nazaj. Če si ti vlagala, potem to ni darilo! Obstaja nek prenos lastništva, v katerem je bistvo to, da se prizna delež na lastnini na osnovi vlaganj, in to bi bilo za vaju. O tem je že bilo govora na tem forumu, a žal ne vem natančno povedati. Poslušaj notarja.
Kdo bo dedoval, pa danes nikakor ne moreš vedeti. Konec koncev te lahko jutri povozi avto, tvoj se še enkrat poroči in ima še tri otroke, in potem bo dedičev…
Kar se tiče delitve premoženja, je popolnoma isti šmorn, poročena ali zunajzak. zveza.
Ti govoriš o izročilni pogodbi in tudi to se da izpodbijat. Potemtakem pridemo do sklepa, da ti v tej državi nihče ne more nečesa dati ali izročiti, ne da bi imel možnost, da to ti spet vzame? Malo dvomim, da je tako preprosto in mora iti že za hude delikte. Zgoraj piše, da morajo biti izpolnjeni elementi kaznivega dejanja.
Izročitelj lahko prekliče pogodbo zaradi hude nehvaležnosti, če se po njeni sklenitvi potomec proti njemu ali njegovemu bližnjemu obnaša tako, da bi bilo po temeljnih moralnih načelih nepravično, da bi ta prejeto obdržal. Enako velja, če potomec ne daje njemu ali komu drugemu preživnine, ki je bila dogovorjena s pogodbo o izročitvi in razdelitvi in če ne poravna izročiteljevih dolgov, katerih poravnava mu je bila v tej pogodbi naložena.
MENE PA ZANIMA, ČE DOBIŠ, NPR POLOVICO HIŠE, PA JE NAREJENA DARILNA POGODBA IN S PARTNERJEM STA ŽE VEČ LET SKUPAJ V IZVENZAKONSKI ZVEZI, KAJ TI OB RAZHODU SPLOH LAHKO TO POLOVICO VZAME NAZAJ, ALI PAČ VELJA, DA SE PREMOŽENJE TKO ALI TKO DELI NA POLOVICO??
HVALA!
Moje laično mnenje je, da je to to. Polovica. Če prepisa ne bi bilo, bi bilo pa sranje in dokazovanje, ja. Da ti lahko premoženje vzame zaradi užaljenosti, pa ne verjamem. Bom pa vprašala notarja, kako je s tem.
Pa zgoraj se piše, da je lahko dedičev potem še več – če gre zveza narazen, se načeloma delitev premoženja ureja takoj, ne po smrti bivšega partnerja. Kar pomeni, da jaz izplačam njega, on mene ali pa se hiša proda.
Darilna pogodba se lahko razdre, premoženje se ne deli avtomatično na pol – kdorkoli lahko dokazuje večja vlaganja.
meni je odvetnica naredila darilno pogodbo, kljub temu da sem zahtevala izročilno in šele pri notarju sem izvedela, da je naredila darilno in sem čist popizdila, ker pač ni bilo tako zmenjeno, pa je notarka prebrala in rekla, da glede na to kako je pogodba spisana, mi ne bi mogel vzeti nič nazaj, tko da očitno ni vse samo v nazivu pogodbe, ampak tudi kaj notri piše, vsaj meni je tako rekla, potem pa ne vem.
Darilna pogodba se lahko razdre, premoženje se ne deli avtomatično na pol – kdorkoli lahko dokazuje večja vlaganja.[/quote]
Pri izročilni tudi?
Darilna pogodba se gladko lahko razdre zaradi “užaljenosti” in tudi recimo delitev solastnine je mogoče ob ločitvi spodbijati in dokazovati drugačen vložek/stanje, karkoli. Nič ni samoumevno, je pa dobro, da se premoženje že v osnovi razdeli čim bolj optimalno za obe strani. Darilna pogodba to ni (če imamo v mislih ločitev).
Verjetno je notar z izročitveno pogodbo imel v mislih razdelitev solastnine, ki je med zakoncema oz. partnerjema možna že v času trajanja zakona/zveze. Verjetno jo je težje izpodbijati kot darilno pogodbo, ampak vse to naj ti pojasni notar. Prav je, da se vnaprej ve, kdo, koliko in zakaj.
Delitev premoženja se običajno resda ureja takoj po ločitvi, ampak lahko traja deset let.
Darilna pogodba se lahko razdre, premoženje se ne deli avtomatično na pol – kdorkoli lahko dokazuje večja vlaganja.[/quote]
Pri izročilni tudi?[/quote]
A veš, da je to področje kar komplicirano … Notar bi ti moral znati to natančneje razložiti, ampak dejansko darilna pogodba zate, glede na stanje, ni najbolj ugodna.
Oh, saj vem. Ne glede, ali je zunajzakonska zveza ali zakonska. Poznam primer, ko je sta bila poročena, pa sta se tožarila leta za delež hiše.
Se pravi, da en partner drugemu v nobenem primeru ne more dati nečesa v trajno last, pa da bi bilo to neizpodbitno?
Sem prebrala, hvala.
Priznam pa, da me vsa zadeva čedalje bolj bega in jezi. S partnerjem sva mislila, da bova nekaj naredila, pa vidim, da bova vrgla 500 evrov stran za en pidek papirja, ki sploh nič ne pomeni.
Če greva narazen:
-darilna ali izročilna pogodba ni nič vredna, ker se znova ugotavlja vložek, ne glede, da je na vsakega pisana polovica nepremičnine. Ali pa se itak razdre na partnerjevo željo.
-V zakonski zvezi se smatra, da ob razvezi vsakemu pripada pol. Če hoče kdo več, mora to spet ekstra dokazovat. Glede na to, da je zunajzakonska zveza izenačena z zakonsko, meni od razhodu v vsakem primeru pripada polovica, drugo bo treba pa dokazovati.
V čem je torej poanta, da on karkoli prepisuje name? Raje vzameva teh 500 evrov, pa greva na dopust.
Morda pa takrat, ko se bo to delilo med vajine dediče, ne bosta več med živimi in ne bosta mogla ničesar dokazovati. Tudi kaj takega se v življenju lahko zgodi.
In če stanje v zemljiški knjigi uredita danes, bo urejeno in bo izhodišče za dediče jasno. Če pa vidva umreta brez da to uredita, bodo pa dedovali samo njegovi dediči, ker tvojega nič ne bo. So možne tudi situacije v življenju, ko je to lahko zelo nepravično.
Hm? Kako prosim? Kako moji otroci ne bodo nič dedovali, če pa so tudi njegovi? Saj bodo dedovali po njem, če nič drugega. Enako kot vsi otroci, ki bi jih mogoče še imel. Pa jih ne bo, ker je steriliziran. :=)
Vmeša se lahko kvečjemu še kakšna partnerka s svojim deležem. Glede na to, da je zunajzakonska zveza izenačena z zakonsko (ki je dokazljiva), mi pa itak pripada polovica. Oziroma se bo to reševalo ob razvezi, nikakor pa po smrti.
Zapis v zemljiški knjigi pa iz izkušenj vem, da ne pomeni nič. Kljub temu moraš dokazovati vložek. Tudi če bi bila poročena.
In čedalje bolj se nagibam k temu, da ne skleneva nobene pogodbe.
http://med.over.net/forum5/read.php?151,6778827
Pri nas je bila enaka zgodba.
Oče je bil na papirju lastnik celotne nepremičnine.
S sestro sva zelo mlada izgubila mamo.
Ker ni bilo nič pisano na mamo je oče (po)stal edini lastnik nepremičnine.
S sestro sva se poročila in odselila od doma.
Oče se je pri 50 ponovno poročil s 15 let mlajšo žensko, ki ima že od prej otroka.
Pred časom je oče umrl in celotna nepremičnina je šla 1/3mačehi, 1/3 sestri in 1/3 meni.
Mačeha ima lepo penzijo, dodatno dobi penzijo še po mojemu očetu.
Jaz imam velike finančne težave z odplačevanjem kredita za stanovanje v katerem živimo z otroci in se zelo težko prebijam iz meseca v mesec – težko si privoščim nepričakovane izdatke tudi za 100€.
Mačeha je najavila, da bo v roku 2 let potrebno zamenjati streho, ker teče v hišo in naj zagotoviva svoj delež v vrednosti 500EUR, ker ona tega ne namerava plačati namesto naju + potrebno je vsako leto plačati zavarovanje in druge investicije.
Mačeha živi v hiši – ker smo podpisali pogodbo, da lahko v njej živi do svoje smrti, še lahko to stanje traja tudi 20 let, potem pa bomo se veselo bockali z njenim sinom, ki je že najavil, da če njegova mama se ne pobriga za svoja vlaganja da se bo pa on za svojo dediščino in da njegova mama ne bo vlagala za dediščino drugih otrok.
Forum je zaprt za komentiranje.