Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Vprašanje za bolj okrogle, debelejše, da ne rečem debele osebe…

Vprašanje za bolj okrogle, debelejše, da ne rečem debele osebe…

Vidiš, to pa je tisto, kar na koncu ZELO drago stane! Ja, kila ajdove kaše stane med 4 in 5 € – AMPAK!!!! – zaleže za 3 ljudi za vsaj 3 do 4 obroke!

Zelje je sedaj zelo poceni, povsod, tudi v Mercatorju, samo je treba kupiti na zalogo. Tipičen odgovor je – nimam kam dat, ne morem kupiti na zalogo ipd Dejansko se je treba zorganizirat, premislit, kako bi šlo. Ker s tem, da kupuješ čez mesec dni krompir po 1 €, namesto po 30 centov, si res ful prihranil.

Poceni hrana NI NUJNO slaba hrana, je pa res, da zahteva veliko planiranja in doslednosti. Učenje kuhanja in priprave hrane. Reči, da nekaj ne kupiš, ker niti pogledaš ne, kako se pripravi, je zelo kratkovidno. Pot, ko ješ kruh z jabolki ali slano vodo, je sicer najlažja, je pa dolgoročno ubijalska.[/quote]

Pa saj je gor lepo razložila zakaj do tega pride, pa revščina in debelost in Gretka sta tudi o tem pisali.

Dokler še kolikor toliko prideš skozi, še nekako preračunavaš, se učiš, poskušaš, si odprt za nove stvari in ideje.

Ko pa prideš na rob, je pa vrag odnesel šalo in se zatečeš k stvarem, ki so ti poznane, ki so poceni in funkcionirajo. Če je to kruh 3 krat na dan, je to kruh tri krat na dan. Veš koliko stane, veš koliko te nasiti, veš, da ga boste pojedli. Pika. Konec.

Pride do tega, da ti je cena 4 €, kolikor stane ajdova kaša, nedosegljiva, pa ne toliko za to, ker zanjo ne bi imel denarja, ampak, ker si si v svoji glavi naslikal, da si tako dragih izdelkov enostavno ne smeš privoščiti. Izdelki po 4 € enostavno niso zate, zato so tisti okoli 1 €. Nisi sposoben preračunat, da te na dolgi rok to več stane, pred očmi imaš samo trenutno ceno, ki se ti zdi ven tvojega dosega.

Ker pride do strašnih premikov v glavi, ko se prepričaš, da si boljšega in dražjega ne moreš/smeš privoščiti.

Pred časom je bila tu ena tema o S budget izdelkih in revščini in o tem, da so ti izdelki (omenjen je bil tudi sir) zanič. Moj nasvet bi bil, pusti S budget, jej kruh z maslom in si potem enkrat privošči en malce boljši oz. dražji sir. Žal to ne funkcionira. Ker so ljudje prepričani, da oni si pa kaj več od S budget sira ne morejo privoščiti, niti si ne zaslužijo.

Vidiš, to pa je tisto, kar na koncu ZELO drago stane! Ja, kila ajdove kaše stane med 4 in 5 € – AMPAK!!!! – zaleže za 3 ljudi za vsaj 3 do 4 obroke!

Zelje je sedaj zelo poceni, povsod, tudi v Mercatorju, samo je treba kupiti na zalogo. Tipičen odgovor je – nimam kam dat, ne morem kupiti na zalogo ipd Dejansko se je treba zorganizirat, premislit, kako bi šlo. Ker s tem, da kupuješ čez mesec dni krompir po 1 €, namesto po 30 centov, si res ful prihranil.

Poceni hrana NI NUJNO slaba hrana, je pa res, da zahteva veliko planiranja in doslednosti. Učenje kuhanja in priprave hrane. Reči, da nekaj ne kupiš, ker niti pogledaš ne, kako se pripravi, je zelo kratkovidno. Pot, ko ješ kruh z jabolki ali slano vodo, je sicer najlažja, je pa dolgoročno ubijalska.[/quote]

Pa saj je gor lepo razložila zakaj do tega pride, pa revščina in debelost in Gretka sta tudi o tem pisali.

Dokler še kolikor toliko prideš skozi, še nekako preračunavaš, se učiš, poskušaš, si odprt za nove stvari in ideje.

Ko pa prideš na rob, je pa vrag odnesel šalo in se zatečeš k stvarem, ki so ti poznane, ki so poceni in funkcionirajo. Če je to kruh 3 krat na dan, je to kruh tri krat na dan. Veš koliko stane, veš koliko te nasiti, veš, da ga boste pojedli. Pika. Konec.

Pride do tega, da ti je cena 4 €, kolikor stane ajdova kaša, nedosegljiva, pa ne toliko za to, ker zanjo ne bi imel denarja, ampak, ker si si v svoji glavi naslikal, da si tako dragih izdelkov enostavno ne smeš privoščiti. Izdelki po 4 € enostavno niso zate, zato so tisti okoli 1 €. Nisi sposoben preračunat, da te na dolgi rok to več stane, pred očmi imaš samo trenutno ceno, ki se ti zdi ven tvojega dosega.

Ker pride do strašnih premikov v glavi, ko se prepričaš, da si boljšega in dražjega ne moreš/smeš privoščiti.

Pred časom je bila tu ena tema o S budget izdelkih in revščini in o tem, da so ti izdelki (omenjen je bil tudi sir) zanič. Moj nasvet bi bil, pusti S budget, jej kruh z maslom in si potem enkrat privošči en malce boljši oz. dražji sir. Žal to ne funkcionira. Ker so ljudje prepričani, da oni si pa kaj več od S budget sira ne morejo privoščiti, niti si ne zaslužijo.[/quote]

Res je tako, zabiješ si v glavo, da ne pogledaš v trgovini nič drugega, samo listek in kar že poznaš in funkcionira. Kar je več od tega, tega nisi vreden, ni zate in si ne moreš privoščiti. Ni lahko, ko včasih tuhtaš, naj kupiš še čebulo ali ne, česen itak ne kupuješ.

Ta ajdova kaša se meni tudi danes zdi draga. Ja, je 1€ na obrok, ampak polnozrnate testenine pridejo 3xmanj na obrok, riž prav tako, polenta vsaj 5x manj, krompir vsaj pol manj.

glej, ampak če imate toliko kilogramov preveč, več kot očitno pojeste preveč. In toliko kot rabite + tisto preveč = zdravo kar rabite.
Torej če bi človek jedel zdravo in toliko kot rabi, ne bi dosti dražje prišel čez kot nezdravo v prevelikih količinah.

Ti ni hudo gledat ljudi, ki jih imaš rada, ko tako nezdravo živijo imajo nezdravo telo, tvegajo bolezni, ne morejo življenja zajet s polno žlico, ker kilogrami so tako fizična kot psihična ovira.[/quote]

Mi smo tudi trije, vsi suhi, od tega dva najstnika, pa porabimo prav tako 250 evrov na mesec za hrano. Kar se le da, kupim bio, pojemo ogromno sadja in zelenjave, meso izjemoma kdaj, nikoli nimamo salam, hrenovk, paštet in podobnega. Danes bomo recimo imeli za kosilo endivijo s kuhanim krompirjem in bio špagete s paradižnikovo omako (čebula, par svežih paradajzov in malo pasiranega paradižnika zraven, začimbe).
Tudi sladkarije so na sporedu, ampak vedno temna čokolada, kakšni boljši piškoti, sladoled, občasno kak slan prigrizek – če se le da, pa raje oreške. Ampak včasih paše tudi kakšen pregrešek v obliki čipsa, jbt ga.

glej, ampak če imate toliko kilogramov preveč, več kot očitno pojeste preveč. In toliko kot rabite + tisto preveč = zdravo kar rabite.
Torej če bi človek jedel zdravo in toliko kot rabi, ne bi dosti dražje prišel čez kot nezdravo v prevelikih količinah.

Ti ni hudo gledat ljudi, ki jih imaš rada, ko tako nezdravo živijo imajo nezdravo telo, tvegajo bolezni, ne morejo življenja zajet s polno žlico, ker kilogrami so tako fizična kot psihična ovira.[/quote]

Mi smo tudi trije, vsi suhi, od tega dva najstnika, pa porabimo prav tako 250 evrov na mesec za hrano. Kar se le da, kupim bio, pojemo ogromno sadja in zelenjave, meso izjemoma kdaj, nikoli nimamo salam, hrenovk, paštet in podobnega. Danes bomo recimo imeli za kosilo endivijo s kuhanim krompirjem in bio špagete s paradižnikovo omako (čebula, par svežih paradajzov in malo pasiranega paradižnika zraven, začimbe).
Tudi sladkarije so na sporedu, ampak vedno temna čokolada, kakšni boljši piškoti, sladoled, občasno kak slan prigrizek – če se le da, pa raje oreške. Ampak včasih paše tudi kakšen pregrešek v obliki čipsa, jbt ga.[/quote]

Ja, tudi mi trije, ko zdaj lahko zapravimo malo več kot 150€ za hrano, jemoveliko bolj zdravo.
Na “bio” in “nature” pa nič ne dam, če ne poznam pridelovalca, moje mnenje je, da je to stran metanje denarja, ker so pri nas prenizki standardi za te izdelke.

To sploh ne drži. Če nakupuješ po pameti in ne poješ enormnih količin, je lahko kolikortoliko zdrav obrok bistveno cenejši od industrijsko predelanega sranja.

New Report

Close