Vprašanje za tiste, ki ste opravljale Nifty test
Sem v letih, ko mi pripada amniocenteza ali nuhalna svetlina.
Amniocenteze ne bi delala zaradi rizika, čeprav je majhen, a vseeno. Namen imam opraviti Nifty test.
Zanima me, tiste, ki ste ga opravljale, ste pred tem šle na nuhalno svetlino?
Pušenjak priporoča tako zaporedje, mene pa skrbi, da bi že zaradi starosti imela slab rezultat in bi se po nepotrebnem vznemirjala.
Pa še to, katerega ponudnika Nifty testa ste izbrale?
Hvaležna za vašo pomoč.
Ampak jaz bi/bom (ko bom v taki situaciji) sla tudi na ta pregled.
Ker nuhalna ni samo izracun statisticnega tveganja, ampak se z uz tudi sicer pregleda plod in se mi zdi tako dobrodosel.
Se pa strinjam s teboj glede tveganja in ac, in odlocitve zato raje za krvni test.
Pa ce bi te skrbel slab rezultat na nuhalni, itak dobis od krvnega testa rezultate, ki so skoraj gotovo zanesljivi, ce bodo ok, te nima kaj skrbeti potem slab rezultat nuhalne. Ker je krvni test, ki ga opravis tudi bolj merodajen.
Smo šli tudi na nuhalno, ker gre v bistvu tudi za zgodnjo UZ oceno organov in oblik (temu se reče tudi zgodnja morfologija): pogleda, če ima 4 okončine, ali je obseg glavice in trebuha znotraj pričakovanih razmerij, da je zaprta trebušna stena, da ima želodec, ali je prisotna/odsotna kostna nos in izmeri tudi nuhalno svetlino. Mogoče je še kaj pogledal, se zdaj ne spomnim. Pol ti glede na to podatke program izračuna tveganja. Če boš imela kakšno tveganje povečano (nad 1:300) ti na napotnico pripada genetski posvet. Priporočam dr. Brezigar, si eno uro tam in ti res lepo razloži, je pa fajn, da vseeno prideš do nje nekoliko pripravljen.
Potem smo šli še na NiPT test (razširjeni) – se pa moraš zavedat, da so ti testi res visoko zanesljivi, niso pa 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} (npr spletna stran, kjer ena iz Danske opisuje svojo izkušnjo z lažno negativnim NIP testom: https://niptfalsenegative.com/).
S tem, da tudi, če opraviš amniocentezo, ta pokaže velike napake na nivoju kromosoma (podvojitve, ”izpade” kromosomov), pa recimo odlome/podvojitve določenih delov kromosomov/genetskega materiala; ima pa lahko otrok še vedno drobno gensko mutacijo, ki se je pri amniocentezi ne more videt. Ne želim te strašiti, ampak se mi zdi prav, da to veš. Sem pisala čim bolj po domače, ker ne vem, koliko ti je področje blizu.
So pa vsi ti testi smiselni, če veš, da bo to vplivalo na tvojo odločitev glede nadaljnega poteka nosečnosti.
Dobro se odloči in srečno!
nuhalna je itak fajn, kot mini morfologija je, vse kar lahko vidi, pregleda. Pricakuj, da pri svojih letih nekega blescecega rezultata ne bos videla glede nuhalne svetline. Ampak to je nepomembno. Ce dobis 1:3 je se vedno mozno, da je tvoj otrok bp. Zakaj bi se sploh vznemirjala. Nifty ti bo tako ali tako povedal dejansko resnico, ne pa zgolj verjetnost kot ti jo nuhalna. Jaz imam iz nuhalne slike in posnetke, ki sem jih zelo vesela. Spet bi sla na oboje.