vprašanje za vse tiste, ki ste verni
Ja, in zdaj, Cveka, mormo pa vsi Heinemannovi verjet? A s svojo butico pa ne smemo mislit? Nič nimam proti tej gospe, ona je pač po študiju teologije in po svojih izkušnjah prišla do nekega prepričanja, ki ga ponuja tudi v knjigah. Me ne moti, ampak jaz sem pa drugačna in imam drugačne izkušnje. Liderji vseh sort me ne zanimajo.
Tole je zdaj mimo teme. Ampak me je kar držalo, da sem se morala oglasit. Koliko tule gor prisegate na razne guruje. A svoje pameti pa ne uporabljate? Sem se morala oglasit, koliko ene naivne preproščine?.
Glej, Cveka, kako pa lahko trdiš, da so prevajalci prvotne tekste Sv. pisma ponarejali? Ker je Uta rekla? A znaš hebrejsko ali staro grščino? Jaz ne, verjamem pa, da jo znajo tisti, ki so prevedli Slovenski standardni prevod, iz originalnega starogrškega. Tudi cel kup zgodovinskih podatkov in razlag takratnih običajev so dodali zraven. Če hočeš nekaj trdit, moraš tisto stvar dobro poznat, bi rekla.
Kje pa sem rekla, da je treba Heinemannovi verjet? Ti pa odpre še en, drugačen pogled na celo stvar. Kako pa lahko trdiš, da je sveto pismo res božja beseda? Si bila zraven, ko je Jezus pridigal? Nisi, tako kot jaz ne znam hebrejsko. Poanta mojega pisanja je v tem, da je treba brati še kaj več kot sveto pismo, da si lahko ustvariš neko mnenje in misliš s svojo betico.
Kje pa sem rekla, da je treba Heinemannovi verjet? Ti pa odpre še en, drugačen pogled na celo stvar. Kako pa lahko trdiš, da je sveto pismo res božja beseda? Si bila zraven, ko je Jezus pridigal? Nisi, tako kot jaz ne znam hebrejsko. Poanta mojega pisanja je v tem, da je treba brati še kaj več kot sveto pismo, da si lahko ustvariš neko mnenje in misliš s svojo betico.[/quote]
Iz tvojega pisanja se vidi, da Sv. pismo slabo poznaš. Sv. pismo ni samo Nova zaveza. Deset zapovedi poznajo tudi druge vere, ne samo katoliška. In so bile zapisane že davno pred Kristusovim rojstvom. Toliko samo za primer.Sicer pa ni dovolj, da to knjigo samo bereš. Je treba o prebranem tudi razmišljati.
In če ne veš, tudi pisci Nove zaveze niso bili zraven, ko je Jezus pridigal. Oziroma ni povsem raziskano, a je kdo od njih (Janez?) bil ali ne. Evangeliji so se pisali po pripovedih, pripovedi pa so bile potrjene s krvjo (preganjanje prvih krščanskih skupnosti pod Rimskim cesarstvom).
Glej, jaz berem tudi kaj drugega kot Sv. pismo. Sv. pismo pa tudi, in vsakič, ko ga vzamem v roke, najdem kaj novega v njem. Že veliko let. Rada se o tem s kom pogovarjam, da slišim, kako si sogovornik kakšno stvar o tem razlaga. Ne maram pa, da me kdo prepričuje, da moram Sv. pismo razumeti tako, kot on. In da mi kao “oči odpira”. To delajo v glavnem tisti, ki stvari bolj površno poznajo (in nekateri fajmoštri). Ute stvari dobro pozna, v svojih knjigah je predstavila SVOJ pogled na zadevo. Ni pričakovala (upam – ker v nasprotnem primeru jo daje napuh), da bo postala nekakšen novodobni guru.
“Cerkev je marsikaj dodala” – originalnim zapisom ne. Ni imela priložnosti. Je pa v vsej zgodovini Sv. pismo razlagala, tudi postavlhjala pravila za vernike. Ne samo zato, da bi jim vladala. Tudi zato, ker je kdo od razglagalcev verjel. da je prav njegova razlaga prava. Kot Ute v današnji dobi.
Boš morala tudi še kaj prebrati, pa ne samo izdelke proticerkvene propagande. Da boš mogoče razumela tudi Utino knjigo.
Kje pa sem rekla, da je treba Heinemannovi verjet? Ti pa odpre še en, drugačen pogled na celo stvar. Kako pa lahko trdiš, da je sveto pismo res božja beseda? Si bila zraven, ko je Jezus pridigal? Nisi, tako kot jaz ne znam hebrejsko. Poanta mojega pisanja je v tem, da je treba brati še kaj več kot sveto pismo, da si lahko ustvariš neko mnenje in misliš s svojo betico.[/quote]
Iz tvojega pisanja se vidi, da Sv. pismo slabo poznaš. Sv. pismo ni samo Nova zaveza. Deset zapovedi poznajo tudi druge vere, ne samo katoliška. In so bile zapisane že davno pred Kristusovim rojstvom. Toliko samo za primer.Sicer pa ni dovolj, da to knjigo samo bereš. Je treba o prebranem tudi razmišljati.
In če ne veš, tudi pisci Nove zaveze niso bili zraven, ko je Jezus pridigal. Oziroma ni povsem raziskano, a je kdo od njih (Janez?) bil ali ne. Evangeliji so se pisali po pripovedih, pripovedi pa so bile potrjene s krvjo (preganjanje prvih krščanskih skupnosti pod Rimskim cesarstvom).
Glej, jaz berem tudi kaj drugega kot Sv. pismo. Sv. pismo pa tudi, in vsakič, ko ga vzamem v roke, najdem kaj novega v njem. Že veliko let. Rada se o tem s kom pogovarjam, da slišim, kako si sogovornik kakšno stvar o tem razlaga. Ne maram pa, da me kdo prepričuje, da moram Sv. pismo razumeti tako, kot on. In da mi kao “oči odpira”. To delajo v glavnem tisti, ki stvari bolj površno poznajo (in nekateri fajmoštri). Ute stvari dobro pozna, v svojih knjigah je predstavila SVOJ pogled na zadevo. Ni pričakovala (upam – ker v nasprotnem primeru jo daje napuh), da bo postala nekakšen novodobni guru.
“Cerkev je marsikaj dodala” – originalnim zapisom ne. Ni imela priložnosti. Je pa v vsej zgodovini Sv. pismo razlagala, tudi postavlhjala pravila za vernike. Ne samo zato, da bi jim vladala. Tudi zato, ker je kdo od razglagalcev verjel. da je prav njegova razlaga prava. Kot Ute v današnji dobi.
Boš morala tudi še kaj prebrati, pa ne samo izdelke proticerkvene propagande. Da boš mogoče razumela tudi Utino knjigo.[/quote]
Jaz res ne vem, zakaj jemlješ moje pisanje kot napad nate. Ne boš verjela, vem, da obstajata stara in nova zaveza, kot tudi vem, da je stara zaveza še učila “zob za zob”. Pa saj ni poanta v tem. Tudi jaz ne maram, da mi kdo govori, kaj naj mislim in kaj naj verjamem, zato pravim, da je fino prebrati še vse kaj drugega in si sam ustvariti mnenje.
Tudi sama si napisala, da so pisci nove zaveze zapisali to, kar so drugi pripovedovali. In pripovedi so vedno subjektivne – vsak pove to, kar misli, da je videl. In ni nujno, da se je to čisto tako tudi zgodilo.