Vprašanje
Zgolj informativno me zanima sledeče. Znanka na socialni skupnosti (facebook) objavi fotografije na katerih sem jaz, kaj lahko storim? Recimo, da fotografij kljub opozorilu noče umakniti.
Zahvaljujem se vam za odgovor.
Če gre za fotografije iz vašega zasebnega življenja, jih je znanka po vašem opozorilu po slovenskem pravu dolžna umakniti. V nasprotnem primeru gre za nedopusten poseg v vašo zasebnost in osebnostne pravice, in bi lahko umik fotografij zahtevali tudi sodno, s tožbo. Seveda bi vam svetoval, da pred tožbo poskusite z dopisom odvetnika, da si prihranite čas in stroške.
Druga enostavnejša možnost, ki pa je pravno manj zanesljiva, je prijava fotografij prek internega sistema Facebooka (FB). FB omogoča enostavno prijavo nedopustnih vsebin, a je podvržen interni diskreciji FB kot gospodarske družbe. Če FB ne bi ustrezno odreagiral, bi ga lahko denimo prijavili Informacijskemu pooblaščencu RS, a je malo verjetno, da bi se FB kot tuja korporacija dejansko čutil vezanega z ukrepom slovenskega organa.
Glede na to je bolj smiselno, da poskusite umik doseči prek internega sistema nadzora FB, morebitno pravno pot pa usmerite zoper znanko.
Forum je zaprt za komentiranje.