vprašanje
Pozdravljeni.
Na vas se obračam z naslednjim vprašanjem in upam, da mi boste odgovorili.
Moj partner je zaposlen v Avstriji, sama sem brezposelna in imava enega otroka.
Ker Slovenija po evropski zakonodaji ni pristojna za izplačevanje otroškega dodatka, smo oddali vlogo za otroški dodatek v Avstriji po predhodnem izpolnjevanju obrazca E 411 s strani CSD Bežigrad, ki je navedel, da sem prejemala starševski dodatek za preteklo leto.
Ko smo dobili odličbo iz Avstrije, so v njej navedli, da nismo upravičeni do otroškega dodatka, ker sem v Sloveniji prejemala starševski dodatek. Bili so celo prepričani, da gre za otroški dodatek 193,24 evrov na mesec in da se zato ti pravici izključujeta.
Zanima me, kako je to mogoče?
Mar nista starševski dodatek in otroški dodatek dve različni pravici, ki ju lahko uveljavljamo?
Kaj nam potemtakem ne pripada pravica do otroškega dodatka v nobeni državi?
hvala za odgovor
Pozdravljeni,
v odločitev pristojnih organov v Avstriji se ne morem spuščati, saj delujejo v skladu s svojimi predpisi, menim pa, da ste vendarle upravičeni do otroškega dodatka v Sloveniji, če imata otroka prijavljeno prebivališče v Sloveniji. Uredba EGS sicer res določa, da je delavec, ki dela v eni državi članici za svoje družinske člane, ki stalno prebivajo v drugi državi članici, upravičen do družinskih dajatev, ki jih določa zakonodaja prve države članice (kot če bi ti stalno prebivali v tej državi), vendar je odločitev, za dajatve katere države članice se boste odločili, na vas. Pri zagotavljanju odmerjenih pravic in ugodnosti iz Uredbe je potrebno le paziti, da ne bi prišlo do neutemeljenega prekrivanja dajatev, torej ne morete biti upravičeni do družinskih dajatev po zakonodajah obeh držav.
Lep pozdrav
Pri nas je tako, da otroški dodatek prejemamo samo v Avstriji. Za slovenskega imamo previsoke dohodke.
Če bi ga prejemali v Sloveniji, bi ga odšteli od avstrijskega (ta je za vse otroke enak). Torej, če slovenski presega višino avstrijskega ne dobiš nič.
Pri vsakoletni vlogi sem morala oddati tudi slovenske plačne liste. Ko sem dobila porodniško v Sloveniji, so moža pobarali ali gre to za otroški dodatek ali za izplačilo porodniške (kar nekako starševski dodoatek je, če nisi zaposlen), ker je bil izplačavalec CSD Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Poklicali so po telefonu, ki ga navedeš kot kontakt in ko jim je obrazložil smo dobili letno odločbo. Nikoli ni bilo nobenih problemov. Zakaj mož ne kontaktira oz. napiše pritožbo.
Forum je zaprt za komentiranje.